Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος της Μαρίας Ορφανουδάκη Μ.Ο.“Για να μη χαθώ!”, αύριο Κυριακή και ώρα 8.30 μ.μ. στο Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου, ανατρέξαμε σε αναφορές που έχουν γίνει για τη δημιουργό.
Στη Μαρία Ορφανουδάκη και το πλούσιο έργο της έχουν αναφερθεί πολλάκις μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων κ.ά.
Και δεν είναι τυχαίο κάτι τέτοιο αφού και η ίδια είναι εγγονή (από τη μεριά της μητέρας της Πηνελόπης Ορφανουδάκη το γένος Περουλάκη) του πρώτου βουλευτή του Ελευθερίου Βενιζέλου καπετά Στάθη Περούλη ο οποίος είχε πολύ πλούσια δράση στα τέλη του 19ου αιώνα ως «πληρεξούσιος εν Κρήτη» -όπως προκύπτει «από τα επίσημα έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδος 1) Κατά την γενική των Κρητών Επαναστατική Συνέλευση του 1896 από 27 Ιουνίου μέχρι 3 Νοεμβρίου 1896 2) Κατά την Επαναστατικήν Συνέλευσιν των Κρητών του έτους 1897 κ.λ.π από 28 Ιουνίου 1897 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1899».
Εχουν δε γίνει σχετικές αναφορές ακόμη και στον Τύπο της εποχής και συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο φύλλο της “ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 2/9/1896” «[…]έχουν μαζί τον Μυλονογιάννη και τον ΤΙΤΑΝΑ ΣΤΑΘΗ ΠΕΡΟΥΛΗ έναν γίγαντα Κρήτα Αληθώς Εθνομάρτυρα θαυμαστής γενναιότητας και μεγαλοκαρδύας».
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε και στο βιβλίο του Παυλή Γύπαρη “Ελευθέριος Βενιζέλος” τα παρακάτω: «Οπλαρχηγός ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ. Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι στο Θέρισο και τους λοιπούς απελευθεροτικούς αγώνες, διεκρίθει διά την γενναιότητά του».
Τέλος παραθέτουμε και τα παρακάτω βιογραφικά στοιχεία όπως έχουν γραφεί στην εφημερίδα “Κήρυξ”: «ΠΕΡΟΥΛΗΣ Ευστάθιος Εξ’ Αποκορώνου Κρήτης, ο πρώτος αιρετός και επί 10ετία Δήμαρχος Βάμου 1906. Γεννήθηκε στη Σούρη. Εχρημάτισεν ολόκληρον δεκαετίαν αιρετός Δήμαρχος ΒΑΜΟΥ. Υπήρξε ο πρώτος Βουλευτής του Ελευθερίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Διεκρίθει διά την γενναιότητα του υπό την σημαίαν του Ελευθερίου Βενιζέλου. Συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι, στο Θέρισο και λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνας… Επανειλημμένως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εις γενομένας συζητήσεις, έπλεκε το εγκώμιον του γενναίου οπλαρχηγού Ευσταθίου Περουλή, διά το θάρρος και την εντιμότητά του».
Ολα τα παραπάνω έχουν μεταξύ άλλων σαφώς επηρεάσει τη “δημιουργική φαντασία” και οντότητα της δημιουργού Μ.Ο. (Μαρίας Ορφανουδάκη) η οποία με το έργο της εξακολουθεί να στέκεται ψηλά στο μετερίζι που έχει ταχθεί για την παγκόσμια Ειρήνη, για την Ανθρωπότητα κ.ά.
Μία ξεκάθαρη στάση ζωής που αποτυπώνεται και στο έργο της που λειτουργεί προς όφελος όλων εκείνων που έχουν ακόμη πίστη πως ο κόσμος μας μπορεί να ορθοποδήσει, μπορεί να γίνει καλύτερος στο μέλλον. Αυτή η αγωνία της και ο αγώνας της!
Μία αγωνία κι ένας αγώνας που συνεχώς εκφράζονται προς τα εξω. Ετσι το δίχως άλλο τα έχουν αφουγκραστεί -όπως προαναφέραμε- πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Φρέντυ Γερμανός που σημείωνε απευθυνόμενος προς τη Μαρία Ορφανουδάκη:
«O Kαζαντζάκης έλεγε!
Ο Θεός τση Κρήτης μαζί μας!
Εσύ μ’ έκανες να λέω
Ο Θεός τση Μαρίας μαζί μας!
Σκουτελοβαρίσκω σου!».
Εξάλλου ο ίδιος κάνοντας αναφορά σε μία παρέμβαση της Μ.Ο. για το θέμα της στράτευσης των γυναικών εν έτει 1979 έγραφε στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” (Απρίλιος 1979) υπό τον τίτλο: “Mια φωνή απ’ τη Κρήτη αναστάτωσε πάλι τα νερά”:
«Mια φωνή απ’ τη Κρήτη αναστάτωσε πάλι τα νερά. Ήταν η φωνή της ζωγράφου Μαρίας ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, που μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Αθηναίων ζήτησε να σταματήσει η θριαμβολογία γύρω από τη στράτευση των γυναικών. Με Θέμα: “ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΚΙ”. “Ας μην γελιόμαστε” είπε η Oρφανουδάκη Με το να ντυθεί η γυναίκα στο χακί δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο παρά να ξεπέσει εκεί που έχει ξεπέσει προπολλού ο άνδρας… Και έχει κάθε δικαίωμα να μάχεται για τις απόψεις της, μια και τις έχει υλοποιήσει σ’ ένα έμψυχο έργο. Τουλάχιστον 200 απ’ τους πίνακες της έχουν σαν θέμα τους δυστυχισμένα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Απ’ την Μπιάφρα απ’ το Βιετνάμ, απ’ το Κονγκo κι απ’ τη Χιλή…» σημείωνε τότε ο Φρέντυ Γερμανός για τη Μ.Ο.
https://kapetanperoulis.blogspot.com/