Τέσσερα με πέντε εκατοστά έρχεται κάθε χρόνο πιο κοντά η Κρήτη με τις ακτές της Κυρηναϊκής στη Λιβύη, γεγονός που, σύμφωνα με τους γεωλόγους, σημαίνει ότι σε περίπου 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια το νησί θα ενωθεί με τις Αφρικανικές ακτές.
Προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς κινείται και η βόρεια Ελλάδα με συνέπεια η έκταση του κεντρικού και βορείου Αιγαίου να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Γεωπολιτισμικού Συμποσίου “Σαμαριά” που ξεκίνησε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και θα ολοκληρωθεί αύριο. Το συμπόσιο διοργανώνουν το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού – “Μεσόνησος” σε συνεργασία με μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κρήτη τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια, επισημαίνοντας σχετικά ότι μέχρι και πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη ήταν συνδεδεμένη με τις Κυκλάδες και το Κρητικό πέλαγος δεν υπήρχε καν. «Oταν άρχισε να διαμορφώνεται το Κρητικό πέλαγος η Κρήτη άρχισε να απομακρύνεται και από τις Κυκλάδες», τόνισε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι το νησί απέκτησε τη σημερινή του μορφή τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια, όταν σηκώθηκε πάνω από 800 μέτρα η λεκάνη της Μεσαράς και του Ηρακλείου.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις σε 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια η Κρήτη θα φτάσει απέναντι στην Κυρηναϊκή θα συγκρουστεί και θα ενωθεί με τις ακτές της Λιβύης. Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση τις καταγραφές που γίνονται με GPS μέσω δορυφόρων η Κρήτη κινείται σήμερα με 4 με 5 εκατοστά τον χρόνο προς την Κυρηναϊκή. «Αντίθετα η βόρεια Ελλάδα και η Χαλκιδική κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση μόνο με 1 εκατοστό. Γι’ αυτό ανοίγει η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Η Κρήτη μαζί με τις Κυκλάδες και την Αττική φεύγουν μπροστά και από πίσω σπεύδει βραδέως η υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα και Ευρώπη με συνέπεια να ανοίγει το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.
Κρίμα θα έχουμε πεθάνει όλοι αλλιώς θα πήγαιναμε τσάμπα για καφέ στο νείλο αντί για πλατανιά χαλέπα ή στο λιμάνι.