Σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Κρήτης μπορεί να προσφέρει η σύζευξη των καινοτόμων επιστημονικών ιδεών και τεχνολογιών που παράγονται στο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την επιχειρηματικότητα. Κι αν σε εθνικό επίπεδο ο συνδυασμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει να επιδείξει επιτυχημένα παραδείγματα όπου απόφοιτοί του βρήκαν τον δρόμο για να αξιοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στην αγορά.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης την Παρασκευή στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης επεσήμανε την αποφασιστικότητα του Πολυτεχνείου να βοηθήσει στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για το «πάντρεμα» καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικότητας. «Χρειάζεται ένα οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το οποίο ξεκινάει από το αν έχεις τον βασικό πυρήνα, δηλαδή την καινοτόμο γνώση, αν υπάρχει κουλτούρα για να συνδυάσεις την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και βέβαια αν υπάρχουν εκείνοι που θα διευκολύνουν τη μετάβαση από τη γνώση και την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο επιχειρηματικά κεφάλαια όσο κι από ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης μιλώντας στα «Χ.Ν.».
Τόνισε δε ότι ενώ υπάρχει η γνώση και η καινοτομία αλλά κι έχει καλλιεργηθεί η απαραίτητη κουλτούρα για τη σύνδεση της παραγόμενης γνώσης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τον επιχειρηματικό στίβο, η Ελλάδα υστερεί στο θεσμικό πλαίσιο και την ύπαρξη επιχειρηματικών κεφαλαίων. Σημείωσε ακόμα ότι η σύζευξη αυτή έχει φέρει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε χώρες του εξωτερικού όπως το Ισραήλ. «Είναι ενδεικτικό ότι σ’ ένα πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ η εταιρία που ασχολείται με τη μεταφορά της γνώσης και της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα είναι συνδεδεμένη με εταιρείες που κάνουν ετήσιο τζίρο 2 δισ. ετησίως. Για να δούμε τι σημαίνει αυτό το ΑΕΠ της Κρήτης είναι 8 δισ. ευρώ και των Χανίων 2 δισ. Αυτό δείχνει τη δυναμική και τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σχολίασε ο κ. Διγαλάκης.
Ο αρμόδιος σε ζητήματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης Σπύρος Ψυχής μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι στο Πολυτεχνείο έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες ιδέες σε τομείς όπως το περιβάλλον, τα ηλεκτρονικά, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα κ.λπ. «Έχουμε μια πληθώρα από πεδία στα οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, υπάρχει τεχνογνωσία και νομίζω ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σκέφτονται πως θα κεφαλοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι παρότι σε εθνικό επίπεδο δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η σύζευξη των καινοτόμων ιδεών με την επιχειρηματικότητα, σε ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών εταιριών οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τις τεχνολογικές καινοτομίες βρίσκονται από πίσω απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της σύζευξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας: «Πρόκειται για τον νόμο για την καινοτομία και την έρευνα και τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, που αμφότεροι περιέχουν καινοτόμες πρακτικές λύσεις, που, πρώτον, δημιουργούν σύγχρονες διοικητικές δομές και, δεύτερον, θέτουν σαφείς στόχους επιλογής των επιχειρήσεων που κατά προτεραιότητα θα ενισχύονται. Ανάμεσά τους, σαφώς, είναι τόσο η νεανική επιχειρηματικότητα, όσο και η καινοτομία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι στην ημερίδα παραβρέθηκε και η πρέσβης του Ισραήλ Irit Ben-Abba.