Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Είναι ώρα να δούμε τι θα κάνουμε με τη χώρα

«Η χώρα έχει βασανιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τους ερασιτεχνισμούς των πολιτικών και από τις παράλογες απαιτήσεις κάποιων που έρχονται απ’ έξω. Τα μνημόνια τελείωσαν. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τη χώρα είναι να φτιαχτεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα του μέλλοντος. Το να λέμε πόσο άδικο είχε ο Σαμαράς ή ο Παπανδρέου για το μνημόνιο είναι μία κουβέντα που μπορούμε να την κάνουμε στις χαλαρές μας στιγμές, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα κάνουμε με τη χώρα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινά σήμερα την περιοδεία του στην Ελλάδα από τα Χανιά, όπου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του καφέ στον Δημοτικό Κήπο, θα κάνει την πρώτη δημόσια ομιλία του παρουσιάζοντας το “Ποτάμι” και τις θέσεις του για τις επικείμενες ευρωεκλογές.
«Σε μια εποχή που προσπαθούν όλοι να μας φοβίσουν και μας λένε “μην το κάνεις, δεν αλλάζει ο κόσμος, πού πας να μπλέξεις”, εγώ θέλω να πω ότι ο κόσμος θέλει να μπλέξει και να αλλάξει τη χώρα», σημειώνει, ενώ σε όσους τον κατηγορούν ότι το “Ποτάμι” δεν έχει ιδεολογικό έρεισμα απαντά ότι ιδεολογία του «είναι να αναζητά τις σωστές απόψεις, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης».
Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.”, δηλώνει ότι το “Ποτάμι” έρχεται να καλύψει ένα κενό που δεν καλύπτουν ούτε οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, αλλά ούτε και η Αριστερά, ενώ δηλώνει υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας «όχι σαν επαίτες ή υπάλληλοι, αλλά ως ισότιμοι» με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

• Γιατί αποφασίσατε να μπείτε τώρα στην πολιτική;
Υπήρχε πολύ καιρό η αίσθηση ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι τα κόμματα δεν βάζουν μυαλό και αποφάσισα να πω το δικό μου “ως εδώ”.

• Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι λίγος για να επεξεργαστείτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και να το γνωστοποιήσετε στον κόσμο;
Δεν είναι λίγος 3 μήνες, είναι πολύς χρόνος. Εγώ δεν έρχομαι από τον Αρη. Είμαι εδώ. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ 2 – 3 φορές την εβδομάδα για τα προβλήματα που ζούμε. Εχω γράψει για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα. Μόνο τα κείμενά μου να πάρω έχω υποβάλει προτάσεις για όλα. Για τα γεωργικά, για τον τουρισμό, για τα κοινωνικά θέματα κ.λπ. Κι αυτό γιατί είμαι ένας δημοσιογράφος ερευνητής, μελετώ θέματα και γράφω απόψεις. Αρα δεν νομίζω ότι έχω ανάγκη να μου κάνει κάποιος φροντιστήριο για την Ελλάδα ή να πάει σε κάποιο διαφημιστικό γραφείο και να μου πει “κάνε αυτό” ή “πες αυτό”. Τις απόψεις μου θα πω, αυτές που λέω τόσο καιρό.

• Το “Ποτάμι” τι ιδεολογικό στίγμα έχει;
Δεν ξέρω τι είναι η λέξη ιδεολογικό σε σχέση με τα σημερινά προβλήματα. Είπα ξανά ότι το “Ποτάμι” είναι ένα κόμμα που ήρθε για να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα. Ενα κόμμα που “κλέβει” και αναζητά τις σωστές απόψεις ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης. Ολοι οι δημοκράτες έχουν πει κατά καιρούς σωστά πράγματα για τη χώρα. Αυτές τις απόψεις τις παίρνουμε, βλέπουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

• Στο πρακτορείο Reuters πρόσφατα είπατε ότι «όταν νιώθεις ότι το καράβι βουλιάζει, τότε δεν ρωτάς αν υπάρχει ένας καλός αριστερός ή δεξιός μηχανικός, ρωτάς μόνον αν υπάρχει καλός μηχανικός». Είναι σαν να περιγράφετε την κατάσταση που ζούμε σαν να πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα και όχι πολιτικό…
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ένα. Είναι χιλιάδες μικρά προβλήματα τα οποία όλα επιδέχονται τις αντίστοιχες λύσεις. Απλώς τα κόμματα αρνούνται να τις δούνε. Το ένα έχει ένα φίλτρο του 19ου αιώνα και βλέπει τα πράγματα μέσα από τη θολή εικόνα παλαιών ιδεολογιών…

• …Αναφέρεστε στην Αριστερά;
Αναφέρομαι σε κάποιους από την Αριστερά. Η Αριστερά δεν είναι μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Είναι μια κουβέντα σήμερα για το ποιος είναι αριστερός στη χώρα, αυτός που δηλώνει αριστερός ή αυτός που λέει πράγματα που βοηθάνε τους πολλούς; Οταν ένας αριστερός λέει ότι είναι λάθος να αξιολογούμε τους εργαζομένους στο Δημόσιο και πρέπει να παίρνουν όλοι τον ίδιο μισθό -και αυτοί που δουλεύουν και αυτοί που δεν δουλεύουν- και να προάγονται με τον ίδιο τρόπο, αυτός είναι αριστερός; Για εμένα είναι ακροδεξιός. Γιατί η Αριστερά έχει μέσα το στοιχείο της προσφοράς του ανθρώπου στην κοινωνία. Αξιολογεί τον άνθρωπο. Εγώ που πιστεύω στην αξιολόγηση λέω ότι είναι μια αριστερή ιδέα. Είναι πολύ σχετικό λοιπόν τι είναι αριστερό ή όχι στην εποχή μας.

• Και από την άλλη μεριά, πέραν της Αριστεράς, τι δεν σας ικανοποιεί;
Ο,τι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πώς είναι η πραγματική ζωή, δεν ξέρουν πώς είναι η ζωή στις συνοικίες της Αθήνας, στα χωριά της Κρήτης κι αφ’ υψηλού διαπραγματεύονται με κάποιους, αν διαπραγματεύονται, συζητάνε παζαρεύουν και νιώθεις ότι έχουν μια απόσταση, δεν γνωρίζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της.

• Κάποιοι λένε ότι ήρθατε να καλύψετε την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, της κίνησης των 58, της Ελιάς κ.λπ. να ανασυγκροτήσουν την κεντροαριστερά. Τι απαντάτε;
Εγώ δεν απαντώ γιατί απάντησαν ήδη οι δημοσκοπήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κόσμος αμιγώς από την Αριστερά που μας ψηφίζει και υπάρχει κι ένας κόσμος από τη φιλελεύθερη παράταξη που μας ψηφίζει. Πολύς κόσμος ένιωθε ένα κενό. Και οι κεντρώοι και κάποιοι αριστεροί ένιωθαν ένα κενό. Ο καθένας ζει σε έναν κόσμο. Εγώ έχω μια σειρά από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Αριστερά τόσα χρόνια. Ολοι αυτοί είναι μαζί μου. Ποιο κενό τους κάλυψε το “Ποτάμι”; Υπήρχε ένα κενό καθώς οι άνθρωποι θέλουν κάποιες λύσεις στη χώρα που δεν βλέπουν να έρχονται, αλλά υπάρχουν ανερμάτιστες συζητήσεις και η λογική του “όταν θα βγούμε εμείς κάποτε, θα λύσουμε τα προβλήματα”. Στην πολιτική όμως δεν πρέπει να πιστεύεις στη δευτέρα παρουσία. Στην πολιτική συμβαίνουν όλα τώρα. Τώρα πρέπει να αλλάξει η ζωή μας.

• Οι δημοσκοπήσεις πράγματι σας δίνουν αξιοπρόσεκτα ποσοστά. Κάποιοι πάντως τα αποδίδουν σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Είστε τηλεοπτικό πρόσωπο, δημοφιλής, σάς “αβαντάρουν” μεγάλα μέσα. Εσείς τι λέτε;
Να μου πουν ποια είναι αυτά τα μέσα. Αυτή τη στιγμή το “Ποτάμι” πολεμιέται από τα περισσότερα μεγάλα μέσα. Εμείς δεν έχουμε κανέναν άνθρωπο στα τηλεοπτικά παράθυρα και όλα τα παράθυρα καταφέρονται εναντίον του “Ποταμιού”. Για να μην σας θυμίσω τα πρωτοσέλιδα κείμενα μεγάλων εφημερίδων από την πρώτη στιγμή που βγήκα ότι το “Ποτάμι” είναι κάτι κακό για τη χώρα, ότι δεν έπρεπε να το κάνω, ότι είμαι τηλεοπτικός κ.λπ. Ποιος μας αβαντάρει και δεν το έχω καταλάβει;

• Στο δίλημμα μνημονιακός ή αντιμνημονιακός πώς τοποθετείστε;
Η χώρα έχει βασανιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τους ερασιτεχνισμούς των πολιτικών και από τις παράλογες απαιτήσεις κάποιων που έρχονται απ’ έξω. Τα μνημόνια τελείωσαν. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τη χώρα είναι να φτιάξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα του μέλλοντος. Το μνημόνιο εξαντλείται τον Μάιο κι εμείς πρέπει να δούμε τι κάνουμε από εκεί και πέρα. Το να λέμε πόσο άδικο είχε ο Σαμαράς ή ο Παπανδρέου για το μνημόνιο είναι μια κουβέντα που μπορούμε να την κάνουμε στις χαλαρές μας στιγμές, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα κάνουμε με τη χώρα.

• Για την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων τι θέση έχετε; Για παράδειγμα στα Χανιά ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους “μνηστήρες” για το αεροδρόμιο.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, όταν αυτές δίνουν λεφτά στον ελληνικό λαό και την κοινωνία. Οταν το κράτος βάζει παραπάνω ανταγωνισμό και η κοινωνία κερδίζει εμείς είμαστε υπέρ. Διαφωνούμε με αποκρατικοποιήσεις εκεί που υπάρχουν μονοπώλια. Στο μονοπώλιο δεν έχεις κανένα λόγο να πετάξεις κάτι. Σε οτιδήποτε όμως άλλο μπορείς να αυξήσεις τον ανταγωνισμό και να βγάλει παραπάνω λεφτά η κοινωνία είμαστε υπέρ.

• Πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και ανασφάλιστων, φτώχεια, «λουκέτα» επιχειρήσεων, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Τι διέξοδο έχετε να προτείνετε;
Εχουμε ένα κύμα φυγής των ανθρώπων στο εξωτερικό κυρίως γιατί δεν έχουν ελπίδα στην Ελλάδα. Ολοι μπορούν να αντέξουν ένα χρονικό διάστημα αν βλέπουν ένα φως. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό δεν φεύγουν επειδή είναι άνεργα, φεύγουν γιατί δεν έχουν ελπίδα, γιατί αυτή η χώρα είναι των κομμάτων, βλέπουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Αν υπάρξει μια καθαρή συζήτηση στην κοινωνία ότι ξαναχτίζουμε τη χώρα, αυτός ο κόσμος δεν θα φύγει. Από εκεί και πέρα για τους άνεργους είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει 24 μήνες επίδομα ανεργίας μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, να υπάρχει επιδότηση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε οικογένειες φτωχές. Ολα αυτά όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας. Αυτό θα λυθεί μόνο αν κινηθεί η παραγωγή. Γιατί στην Ελλάδα οι άνθρωποι φοβούνται να επενδύσουν. Δεν είναι ότι δεν έχει λεφτά κάποιος να ξανανοίξει ένα μαγαζί. Φοβάται ποια θα είναι τύχη αυτής της χώρας. Θα είναι αύριο στο ευρώ; Θα είναι στην Ευρώπη; Θα υπάρχουν αναταραχές στους δρόμους; Αν στον κόσμο του δώσεις μια σιγουριά, ο κόσμος είναι πλούτος.

• Οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βλέπουν την Ε.Ε. με μεγαλύτερη καχυποψία καθώς μεγεθύνονται οι ανισότητες και οι ενδοευρωπαϊκοί συσχετισμοί παραμένουν υπέρ του βορρά κ.λπ. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το στοίχημα στις επικείμενες ευρωεκλογές;
Κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζεις τι εναλλακτικές λύσεις έχεις. Αντιλαμβάνονται κι εγώ ότι κάποιος κόσμος έχει πληγωθεί από την Ευρώπη. Σημασία έχει όμως να του πούμε αν η Ελλάδα έχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Μπορεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να μπει σε ένα αντιευρωπαϊκό άρμα; Και ποιο είναι αυτό; Το άρμα που μπήκε η Ουκρανία; Η άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών, όχι ως δουλικά κάποιων. Οχι σαν επαίτες ή υπάλληλοι, αλλά ως ισότιμοι. Πρέπει να καταλάβουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη ότι ο Ελληνας θέλει ισχυρή τη συμμετοχή του.

“Το Ποτάμι” ξεκινά από τα Χανιά
Από την Κρήτη ξεκινά το πρόγραμμα περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οπως αναφέρεται σε χθεσινό δελτίο Τύπου, σήμερα το απόγευμα, στις 5, στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, θα δώσει την πρώτη του ομιλία. Μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής συγκέντρωσης θα συνομιλήσει με δημοσιογράφους στο καφενείο του Κήπου. Το πρωί της Κυριακής θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο για μία σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων στην παλιά πόλη και το μεσημέρι στις 2 μ.μ., στις Μαλάδες Ηρακλείου. Εκεί θα ξεναγηθεί από οινοπαραγωγούς στην έκθεση “OINOTIKΑ 2014” στον “Κήπο των Αισθήσεων”. Θα ακολουθήσει συνάντηση με δημοσιογράφους. Η τριήμερη περιοδεία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 17 Μαρτίου με την προγραμματισμένη συνάντηση στη Σητεία Λασιθίου με επαγγελματίες ψαράδες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα