Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

“Οινολογικός Πολιτισμός” στα Χανιά

Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει από το  Σεπτέμβριο του 2018 σε διετές  πρόγραμμα Erasmus + με θέμα τον “Οινολογικό πολιτισμό, την ιστορία της ευρωπαϊκής οινολογίας και τις ποικιλίες ευρωπαϊκών σταφυλιών πριν τη φυλλοξύρα”.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε τη 2η διακρατική συνάντηση καθηγητών  από τρεις χώρες και πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα πέραν του δικού μας. Συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Απριλίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας έντεκα καθηγητές από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών Κύπρου, το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών Αττικής, το Aurelio Gomez Escolar, το τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Burgos της Ισπανίας και το ΙSE Tenguise της νήσου Lanzarotte.
Φιλοδοξία μας ήταν να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας ένα τριήμερο, το οποίο να καλύπτει καταρχήν  τους στόχους του προγράμματος αλλά συγχρόνως να προσφέρει και μια σύντομη αλλά ουσιαστική γνωριμία με την κρητική φύση, τα μνημεία της πόλης μας,  τις παραδόσεις του τόπου μας, την εξαίρετη κουζίνα μας και βεβαίως τις γηγενείς ποικιλίες κρητικού οίνου.
Τη Δευτέρα 8 Απριλίου υποδεχτήκαμε τους επισκέπτες στο σχολείο. Αρχικά οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορία του οίνου στην Κρήτη και τις τοπικές ποικιλίες κρασιού. Στη συνέχεια δόθηκε το βήμα στους καλεσμένους για να παρουσιάσουν δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει με τους μαθητές τους στα πλαίσια του προγράμματος. Αργότερα μεταβήκαμε στο εργαστήριο Τεχνολογίας, όπου η συνάδελφος κ. Φτούλη παρασκεύασε μουσταλευριά και εξήγησε στους επισκέπτες μας τη συνταγή. Ακολούθησε γευστικό διάλειμμα με τοπικά εδέσματα που πρόσφεραν και ετοίμασαν οι μαθητές τους προγράμματος μαζί με τις οικογένειές τους. Ντολμάδες, μαραθόπιτες, καλιτσούνια, γραβιέρα, ανθότυρος, ελιές, χαλβάς, ζεστή μουσταλευριά που μόλις είχε βγει από την κατσαρόλα και άλλα καλούδια κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους ξένους μας.
Ακολούθησε για καθηγητές και μαθητές μια πολύ ξεχωριστή ξενάγηση στην παλιά πόλη των Χανίων  σε σύμπραξη με το Κέντρο Περιβάλλοντος Βάμου. Η ξενάγηση αυτή «Μια βόλτα στα Χανιά, 5500 χρονών» ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη, καθώς με τη βοήθεια πυξίδων, καρτών και φωτογραφιών αισθανόταν κανείς ότι ανακάλυπτε μόνος του τα μυστικά της πόλης.  Μετά από το μεσημεριανό φαγητό  στο  ενετικό λιμάνι συνεχίσαμε  με τρίωρη εργασιακή συνάντηση στη βιβλιοθήκη του σχολείο μας.
Η επόμενη μέρα ήταν πιο εκδρομική, αφιερωμένη στο κρητικό κρασί και τις ομορφιές της ενδοχώρας. Το πρωί επισκεφτήκαμε το οινοποιείο Μανουσάκη. Εκεί μας υποδέχτηκε η γλυκύτατη κα. Μαρτσέλα Κατσανεβάκη, η οποία μας ξενάγησε στο κτήμα και τους χώρους του οινοποιείου εξηγώντας μας όλη τη διαδικασία της οινοποίησης. Τελειώνοντας καθίσαμε στο χώρο οινογευσίας, όπου δοκιμάσαμε διάφορες ντόπιες ποικιλίες κρασιών του οινοποιείου.
Κατά το μεσημέρι πήραμε το δρόμο για την Κίσσαμο με τελικό προορισμό τον παραδοσιακό αγροτουριστικό οικισμό Μηλιά. Εκεί περπατήσαμε, επισκεφτήκαμε ένα μικρό αμπέλι και το παλιό πατητήρι του οικισμού και ενημερωθήκαμε για τον εναλλακτικό τουρισμό. Ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις, όπως σαλιγκάρια, απάκι, φάβα, αρνάκι και χοιρινό στο ξυλόφουρνο.
Την Τετάρτη 10 Απριλίου ξεκινήσαμε τη μέρα μας πάλι από το σχολείο όπου με τη βοήθεια πολλών συναδέλφων είχαμε ετοιμάσει μια όμορφη αποχαιρετιστήρια γιορτή. Αρχικά οι μαθητές της ομάδας πήραν συνέντευξη από τους επισκέπτες μας. Έπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων διάφορες ομάδες μαθητών παρουσίασαν κρητικούς χορούς, χασάπικο και συρτάκι συμπαρασύροντας μάλιστα και τους επισκέπτες μας στο χορό. Ενδιάμεσα απολαύσαμε το τραγούδι του Ερωτόκριτου από μαθητή της Γ ΄ τάξης και άλλες μελωδίες σχετικές με το κρασί από τη χορωδία του σχολείου μας. Κλείνοντας την τελετή απένειμε η διευθύντρια τις βεβαιώσεις συμμετοχής και ο συντονιστής του προγράμματος από την Ισπανία κ. Gregorio Casado φύτεψε συμβολικά ένα κλήμα στην αυλή τους σχολείου μας.
Η τελευταία μας δράση ήταν η επίσκεψη καθηγητών και μαθητών στο οινοποιείου της Μονής Αγίας Τριάδος. Εκεί ο κ. Νίκος Μάνεσης μάς ξενάγησε στους εντυπωσιακούς αμπελώνες της μονής και μας μίλησε για την καλλιέργεια του κρασιού στην Κρήτη. Στο υπέροχα ανακαινισμένο κελάρι του μοναστηριού δοκιμάσαμε το κλασικό για την περιοχή μας Ρωμέικο σε διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης. Προτού μεταφέρουμε τους πρώτους καλεσμένους στο αεροδρόμιο γευματίσαμε στις Στέρνες Ακρωτηρίου με θέα τον κόλπο της Σούδας και τα Λευκά Όρη.
Οι επισκέπτες μας έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, τονίζοντας μας συνέχεια ότι τους συγκίνησε η κρητική φιλοξενία, η ζεστασιά των ανθρώπων, η αγνότητα και ευγένεια των μαθητών μας, το συγκλονιστικό κρητικό τοπίο και βέβαια το υπέροχο κρητικό φαγητό και κρασί.
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και καθηγητές που βοήθησαν στην υλοποίηση της επιτυχημένης αυτής συνάντησης, το ΚΠΕ Βάμου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, τον παραδοσιακό σύλλογο «Σταυραετοί» για την παραχώρηση των κρητικών φορεσιών και τέλος το οινοποιείο Μανουσάκη  για την γενναιόδωρη φιλοξενία του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα