Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Υπό εξαφάνιση η αγριοχασισιά στην Κρήτη (φωτ.)

Η “Datisca Cannabina” ως προς το επιστημονικό της, αλλά πιο γνωστή ως “αγριοχασισιά” είναι ένα… παρεξηγημένο φυτό.

Mοιάζει με την ινδική κάνναβη όμως δεν έχει καμία σχέση, καθώς ούτε καπνίζεται ούτε είναι παραισθησιογόνο. Αντίθετα είναι ένα σπάνιο υπό εξαφάνιση φυτό που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές στον Καύκασο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα σε δύο σημεία στη Μυτιλήνη, ένα στη Σάμο και δύο στα Χανιά (Π. Ρούματα και Σαμαριά) και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών χλωρίδας.

Η βιολόγος Χριστίνα Φουρναράκη.
Η βιολόγος Χριστίνα Φουρναράκη.

«Είναι ένα φυτό υπό εξαφάνιση που κινδυνεύουμε να το χάσουμε, να εξαφανιστεί» μας εξηγεί η βιολόγος του ΜΑΙΧ κ. Χριστίνα Φουρναράκη.
Στα πλαίσια του προγράμματος Care Mediflora για τη διάσωση σπάνιων φυτών της Μεσογείου το ΜΑΙΧ βρήκε και φύλαξε στην τράπεζα του σπόρους της “αγριοχασισιάς” και πριν από λίγες ημέρες την φύτεψε και πάλι σε ένα σημείο που είχε εντοπιστεί στα Παλαιά Ρούματα.

Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ
«Ήθελαν οι άνθρωποι στα Παλαιά Ρούματα να φτιάξουν ένα εκκλησάκι, να βάλουν παγκάκια και να εξωραϊσουν ένα σημείο όπου υπήρχαν “Datisca Cannabina” . Τις ξεπάτωσαν και έβαλαν γιούκες και άλλα καλλωπιστικά φυτά. Μιλήσαμε με τους κατοίκους που ευαισθητοποιήθηκαν και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό, έβγαλαν τα καλλωπιστικά και φυτέψαμε πριν από μερικές ημέρες πάλι “αγριοχασισιές” καθώς είχαμε συγκεντρώσει σπόρους και τους διατηρούσαμε στην τράπεζα μας. Επισημάναμε το σημείο με ένα σχοινάκι ώστε να προσέχει ο κόσμος και ελπίζουμε ότι από το δημοσίευμα των “Χ.Ν.” θα ευαισθητοποιηθεί και άλλος κόσμος και θα μας δηλώσει που έχει δει αυτά τα φυτά ώστε να τα προστατεύσουμε» εξηγεί η κ. Φουρναράκη.
Η διάσωση της “αγριοχασισιάς” αποδεικνύει για άλλη μια φορά την πολλή σημαντική δουλειά που γίνεται στο ΜΑΙΧ και στην τράπεζα σπόρων όπου διασώζονται σημαντικά είδη της χλωρίδας της Κρήτης και όχι μόνο.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Με βάση την έρευνα της κ. Φουρναράκη και των συνεργατών η “Datisca Cannabina” έχει επισημανθεί εδώ και 100ετίες στην Κρήτης.
Οι πρώτες αναφορές συναντιούνται στα συγγράμματα του Ιταλού βοτανικού και γιατρού Prospero Alpino (1553-1617) που επισκέφθηκε την Κρήτη, την Αίγυπτο και τα νησιά του Αιγαίου. Ακολούθησε ο Κάρολο Λίνναιος (1707-1778) γνωστός Σουηδός βοτανολόγος,ιατρός και ζωολόγος που γνώριζε το φυτό από καλλιέργεια σε βοτανικό κήπο της Ουψάλας, ενώ το φυτό καταγράφεται στο δεκάτομο έργο Flora Graeca του καθηγητή της Οξφόρδης John Sibthorp (1758-1796).

«Καλούσαν την αστυνομία»

Στη θέα της “Datisca Cannabina” που υπάρχει και στο βοτανικό κήπο του ΜΑΙΧ υπήρξαν άτομα που την πέρασαν για την Ινδική κάνναβη και κάλεσαν την…αστυνομία. «Μοιάζει με την κάνναβη αλλά δεν έχει καμία στην ουσία σχέση. Είναι παρεξηγημένο και οι ντόπιοι το ξέρουν ως “αγριοχασισιά” . Στον κήπο του ΜΑΙΧ που το έχουμε μας έφεραν την αστυνομία αρκετές φορές ότι τάχα έχουμε φυτέψει…χασισιές. Ομως και οι αστυνομικοί ξέρουν πως δεν πρόκειται για χασίς, δεν μυρίζει, δεν καπνίζεται…» λέει η κ. Φουρναράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα