Παντελής έλλειψη ενημέρωσης, διαρροή καθησυχαστικών και ατεκμηρίωτων πληροφοριών σε Μ.Μ.Ε. και ύποπτη σιωπή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών συνθέτουν το σκηνικό γύρω από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της Κρήτης, πέντε μόλις ημέρες πριν από την άφιξη του “Cape Ray” στη Μεσόγειο για να ξεκινήσει η πειραματική διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω. Το θέμα φτάνει πλέον και σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο, με τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη να το θέτει υπόψη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν, ενώ σε τοπικό επίπεδο κορυφώνονται οι αντιδράσεις με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο Ηράκλειο.
Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, ο Ελληνας ευρωβουλευτής κατήγγειλε τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και την αδράνεια του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο «δεν έχει κάνει ούτε το αυτονόητο, δηλαδή να ζητήσει ενημέρωση από τα αρμόδια διεθνή όργανα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. «Η κυβέρνηση νιώθει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γεγονός που δεν τεκμηριώνεται από καμιά ανακοίνωση του Ο.Η.Ε. ή άλλου Οργανισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε πληροφορίες περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποτίθεται ότι είχαν λάβει εγγυήσεις από τον επικεφαλής του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών όπλων (ΟPCW), με το WWF να διαψεύδει ότι συμμετείχε σε τέτοια συνάντηση και τον “OCEANICA” να μην υφίσταται καν ως οργάνωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τη Φώφη Γεννηματά, να παραπέμπουν τους πολίτες και τους ερωτώντες βουλευτές σε ιστοσελίδες Οργανισμών για ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες ο κ. Αρσένης κάνει λόγο για «προκλητική συμπεριφορά», τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει σοβαρά υπόψη την ανησυχία των πολιτών και των επιστημόνων και να ζητήσει σαφείς εξηγήσεις, λεπτομέρειες και εγγυήσεις για το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων, ώστε να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες. Ιδιαίτερα τώρα που έχει πρακτικά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε προ πολλού να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αντί να περιορίζεται σε φιέστες».
ΑΣΑΦΕΙΕΣ
Χαρακτηριστικό των ασαφειών που υπάρχουν στην όλη υπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, ότι «ενώ γνωρίζουμε πως θα υπάρχουν 6.000 τόνοι καταλοίπων μετά την υδρόλυση, μόνο τους 350 έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρει η Γερμανία για να τα καταστρέψει στο έδαφός της. Τα υπόλοιπα πού θα καταλήξουν;», διερωτάται εύλογα ο Ελληνας ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τις επιφυλάξεις των επιστημόνων, όπως ο κ. Γιδαράκος από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που υποστηρίζουν ότι η μέθοδος αυτή της υδρόλυσης δεν ενδείκνυται για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας».
Θέτοντας υπόψη του κ. Αρσένη τις αναφορές του Ερευνητικού Κέντρου του αμερικανικού στρατού (ECBC), που αποκάλυψαν τα “Χ.Ν.” για τη συμπεριφορά, ασφάλεια και διαχείριση αυτών των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν στην πειραματική διαδικασία και την ανεπάρκεια περιβαλλοντικών μελετών, ο Ελληνας ευρωβουλευτής ήταν ξεκάθαρος: «Το γεγονός αυτό βεβαιώνει τις επίσημες επιστημονικές ανησυχίες ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι η δέουσα για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων και τους φόβους ότι πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο διαρροής. Επαναλαμβάνω ότι είναι προκλητική η στάση της κυβέρνησης που οφείλει να ζητήσει εγγυήσεις πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων ή υποστούμε πλήγμα για την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και για τον τουρισμό».
YΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Αναφορικά με τη στάση κεντρικών και όχι μόνο Μ.Μ.Ε., τα οποία “σιωπούν” για την τοξική απειλή στη Μεσόγειο ή κάνουν λόγο για υπερβολές, ο κ. Αρσένης ανέφερε πως «δεν είναι μόνο από την Κρήτη οι αντιδράσεις. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από πολλές χώρες και ιδιαίτερα από την Ιταλία και τη Μάλτα όπου και εκεί είναι ανάστατη η τοπική κοινωνία. Παρατηρώ ότι από πολλά Μ.Μ.Ε. διασπείρονται καθησυχαστικές πληροφορίες που δεν τεκμηριώνονται από πουθενά και διερωτώμαι γιατί μας κρατάνε στο σκοτάδι, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να ενημερώσουν επίσημα τους πολίτες για το τι ακριβώς θα γίνει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας – Κρήτης. Προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά η στάση αυτή».
TO ZHΤΗΜΑ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω και διαπιστώνοντας αδράνεια της κυβέρνησης ο κ. Αρσένης χρησιμοποίησε τη θέση του ως εισηγητής ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εργασίες της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και έθεσε τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν την ανάγκη να δοθούν σαφείς εγγυήσεις για την ασφαλή καταστροφή των χημικών της Συρίας, ενώ παράλληλα ζήτησε να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής τους ανοικτά της Κρήτης.
Ο πρόεδρος της Συνόδου Τζων Ας, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι Μουν την ανησυχία των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για την ενδεχόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Κρήτης.
ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ & ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Εν τω μεταξύ, ισχυρή είναι η αντίδραση των φορέων της Κρήτης σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στην περιοχή της Μεσογείου καθώς με κοινή επιστολή εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω επιχείρηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη και ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί. Την επιστολή που δημοσιεύεται ολόκληρη στη σελίδα 28 των “Χ.Ν.” σήμερα, υπογράφουν συνολικά 34 φορείς.
Εξάλλου, κοινή ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Κρήτης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων, Λευτέρης Αυγενάκης – βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης – βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Κεφαλογιάννης – βουλευτής Ρεθύμνου και Γιάννης Μιχελογιαννάκης – βουλευτής Ηρακλείου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη, αναφορικά με την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου, εν πλω, σε διεθνή ύδατα, στην περιοχή της Μεσογείου. Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις, διευκρινίσεις και θέτουν ζήτημα επίβλεψης της διαδικασίας από κλιμάκιο Ελλήνων επιστημόνων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η ερώτηση που είχε καταθέσει για την υπόθεση ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.
Σήμερα, εξάλλου, διοργανώνεται στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το Εργατικό Κέντρο, ενάντια στην τοξική απειλή για τη Μεσόγειο.
Σε επίπεδο Ηρακλείου, την επιχείρηση καταστροφής των χημικών έχει καταδικάσει και το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, επιστήμονες, ειδικούς, την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και καθένα από εμάς ξεχωριστά, από όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, συνδικαλιστικούς χώρους, να συντονιστούν και να αντιδράσουν δυναμικά και με όλους τους τρόπους στον απειλούμενο κίνδυνο.
Το οφείλουμε σε εμάς και στις επόμενες γενιές».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο τομέας Περιβάλλοντος και Πράσινων Πολιτικών της ΔΗΜ.ΑΡ. εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, μια θάλασσα “κλειστή” και ήδη βεβαρημένη από χωματερές χημικών υλικών». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «παρά τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), ο κίνδυνος μόλυνσης όλης της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κρήτης, λόγω σφαλμάτων που δεν μπορούν να αποκλεισθούν, είναι ιδιαίτερα μεγάλος».
Η ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζει ότι «η ποσότητα των χημικών όπλων της Συρίας υπολογίζεται σε 1.300 τόνους και ως μέθοδος καταστροφής τους έχει επιλεγεί η υδρόλυση εν πλω. Η Μεσόγειος έχει επιλεγεί ως θαλάσσιος χώρος για το εγχείρημα, ο προγραμματισμός μάλιστα περιλαμβάνει περιοχή της νοτίου Κρήτης».
Σημειώνεται ακόμη «ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η μέθοδος υδρόλυσης των πρόδρομων ουσιών εν πλω και μάλιστα σε πλοία ηλικίας τριάντα (36) ετών και άνω».
Σε πέντε μέρες στη Μεσόγειο το “Cape Ray”
Κι ενώ από τους Αμερικανούς εκφράζεται δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση του καθεστώτος Ασαντ να παραδώσει όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, το αμερικανικό μετασκευασμένο σκάφος “Cape Ray”, πάνω στο οποίο θα γίνει η επιχείρηση καταστροφής, αναμένεται να φτάσει στη Μεσόγειο στις 11 Φεβρουαρίου. «Δεν θα πιάσει αμέσως δουλειά, αλλά θα παραμείνει για μερικές μέρες σε κατάσταση αναμονής στο λιμάνι Gioia Tauro στη νότια Ιταλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας και αφοπλισμού Μιχαήλ Ουλιάνοφ, στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, στην ερώτησή μας προς τον κ. Αρσένη αν υπάρχει πλέον δυνατότητα να αποτραπεί η επιχείρηση, ο Ελληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «υπάρχει, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να πράξει -επιτέλους- το καθήκον της».
«Δεν υπάρχει απειλή» λέει το ΥΠ.ΕΞ.
Καθησυχαστικό εμφανίζεται εν τω μεταξύ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς σε σχετική ανακοίνωση χθες σημείωνε ότι συνεχίστηκαν στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος «οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κ. Ahmet Üzümcü απάντησε στη σχετική επιστολή του κ. Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του. Το ζήτημα συζητήθηκε και πάλι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την Ιταλίδα συνάδελφό του Emma Bonino, που είχε βρεθεί, επίσης, στο Στρασβούργο, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano. Η υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κα Victoria Nulland, που είχε συναντηθεί τη Δευτέρα με τον κ. Βενιζέλο, τον διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και δεν τίθεται καν ζήτημα απόρριψης οποιουδήποτε υλικού στη θάλασσα, ενώ ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθήσει τις διεργασίες για πιθανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική υποστήριξη και παρακολούθηση της επιχείρησης αυτής».
«Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της πως γι’ αυτήν η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, που συνδέεται όχι μόνο με την τουριστική της βιομηχανία, αλλά και με την αυτονόητη περιβαλλοντική ευαισθησία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», τονίζεται.
Το ΥΠ.ΕΞ. καθησυχάζει σημειώνοντας ότι «από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και μέσα από σωρεία διμερών επαφών, προκύπτει ότι δεν υπάρχει απειλή και κίνδυνος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και στο επίπεδο των διεθνών Οργανισμών και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και στο επίπεδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένο το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου».
memena mou fernei kati sto myalo , oxi i adiaforia ton kivernonton ana tin mesogio.; PIA MESOGIO ,PIANOU AMPELI,,,,,,,,,,,,;……. ALA TA ek ton opisthen symfonimena metaxi mystikon ypiresion kai oti auto synepagete .KAI MIN MOU PITE TORA oti mesogiosn einai mono i kriti kai i malta . as ypothesoume oloi otoi oi ypoloipoi laoi tis mesogiou koimounte giati tous exoun psekasei me to antidoto tis laspis
stin elada mas exoun apgoreusi na exoume piriniki energia me oti kalo i kako auto synepagete , giati eimaste seismogeneis perioxi . eideikotera i kriti kai oi tektonoikes plakes pou vriskomaste epano apo dimiourgias tou planiti stin mesogio .loipon zito i santorini zito iatna zito ola ta yfaistia kai oloi oi soismoi………… kalitera na metonomasoume ti mesogio se katapoti
kirie syntonisti sygnomi gia orthografika lathi ,,,ala pisteuo na katalavenete t i leo
otan epese i nosos ton trelon ageladon stin anglia ekei tois apotefrosane, otan epese typhos stin galia ti galia kapsane , to kathe kako to xtypame sti riza tou . emeis tous agapame olous kai tous ypostirizoumekai tous dinoume kai dikio.-…. ala sti prokoimeni periptosi ftanoume se ena rito pou lei,,,,,,,to paraperisio dikio ksestelionei oulo to isio