Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Εισαγόμενος πολιτισμός

Η κυρία στη φωτογραφία είναι τουρίστρια, από τη Νορβηγία. Λέγεται Μία Ράμβικ και μένει, αυτές τις μέρες, σε κάποιο ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα. Τη συνάντησα την Τρίτη, 16-5, να πεζοπορεί, ώρα δύο μες στο λιοπύρι, σε έναν αγροτικό δρόμο, μεταξύ Σταλού και Αγίας Μαρίνας. Μάζευε τα σκουπίδια από το δρόμο, τα έβαζε σε σακούλες, που κρατούσε στο σακίδιό της, και αναζητούσε κάδους για να τα ρίξει.
Σταμάτησα το αυτοκίνητό μου και πήρα τις σακούλες της, για να τη βοηθήσω. Είχε καθαρίσει έναν δρόμο, περίπου δύο χιλιομέτρων και έσερνε ένα φορτίο δέκα κιλών. Την ευχαρίστησα, τη φωτογράφισα και δήλωσα  την έκπληξή μου για τον υπερβολικό κόπο που έκανε. Μου απάντησε ότι αυτή η παραδεισένια φύση με το πράσινο και τα λουλούδια αξίζει κάθε θυσία. Είπα ότι αυτό είναι αδιανόητο για τη νοοτροπία «ημών» των ντόπιων και μου απάντησε ότι πάντα και παντού υπάρχουν προβληματισμένοι άνθρωποι και διανοούμενοι που φροντίζουν το περιβάλλον.
Συμφώνησα επιφανειακά, αν και σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει στην «ημεδαπήν», ούτε για δείγμα, διανοούμενος που θα μάζευε ποτέ ένα πεταμένο πλαστικό μπουκάλι από την άκρη του δρόμου. Όλα τα περιμένουμε από τον δήμαρχο.
Μου εκμυστηρεύτηκε ότι έρχεται συχνά στην Κρήτη και κάθε μέρα, η ίδια και η παρέα της, κάνουν περιπάτους καθαριότητας. Κρατούσε μάλιστα από την πατρίδα της ένα ειδικό μπαστούνι, που έπιανε τα τενεκεδάκια και τα πλαστικά, με έναν απλό χειρισμό. «Φοβάμαι τα φίδια» μου εξήγησε. «Το μπαστουνάκι με προστατεύει.»
Τη βεβαίωσα ότι στην Κρήτη δεν έχομε δηλητηριώδη φίδια και εκείνη συμπέρανε: «Να άλλη μια απόδειξη ότι η Κρήτη είναι Παράδεισος». «Παράδεισος με πολλά σκουπίδια», είπα εγώ αυτοσαρκαστικά. Και εκείνη απάντησε με ευγένεια: «Ποιος ξέρει, ίσως και στον αληθινό παράδεισο του ουρανού, κάποιοι φροντίζουν το περιβάλλον και μαζεύουν τα σκουπίδια.»

* O Σταύρος Πλανάκης είναι φιλόλογος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

21 Comments

  1. Έρχονται οι ξένοι και εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας.
    Παράδειγμα για όλους μας. Συγχαρητήρια και σε σένα και σε εκείνη.

  2. μπραβο της Κυριας. πρεπει όλοι να κάνουμε κάτι για το περιβαλλον. απο την νηπιακη ηλικία να διδάσκουμε τα παιδιά κι εμεις να διδαχτούμε από την Κυρία τουρίστρια.

  3. Η παρουσίαση της πολιτισμένης & ευαισθητοποιημένης Νορβηγίδας Τουρίστριας που …..”μάζευε τα σκουπίδια” σε κάποια περιοχή στην Αγία Μαρίνα, από τον κύριο Πλανάκη ηταν εξαιρετική και η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να είναι 1ο θέμα σε όλες της εφημερίδες της Κρήτης αλλά και ολοκλήρου της Επικράτειας!
    Πλήν όμως θα έπρεπε να είναι και …..”πρωτεύον μάθημα” στα σχολεία, αρχής γενομένης από τους Καθηγητάς που διδάσκουν τα παιδιά αλλά και από τους Γονείς των παιδιών που ΠΟΤΕ ΔΕΝ διδάχτηκαν τι σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ, του ΓΕΙΤΟΝΑ, του ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ και κατ’επέκταση του ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ! Πολλά, πάμπολλα δεινά θα είχαν αποφευχθει, αν είχαμε “διδαχθεί” και αποκτήσει μια διαφορετική νοοτροπία
    Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να ……ξεκινήσουν τα μαθήματα αυτά γιατί, αγαπητέ κύριε Πλανάκη, μόνο τότε ο Πολίτης θα μάθει να μην “απαιτεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ από την Πολιτεία”. Πρέπει να συμβάλλει κάθε ενας από εμάς στην διατήρηση αυτού του ….”παραδείσου”, όπως πολύ σωστά περιέγραψε την χώρα μας η “πολιτισμένη αυτή Κυρία από την Νορβηγία”!!! ΜΠΡΑΒΟ της! Χίλια ΜΠΡΑΒΟ Κυρία Ράμβικ!

  4. Η τουρίστρια στην περιοχή των Χανίων μας έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα!!!!! Μήπως είναι καιρός να ακολουθήσουμε τα χνάρια της;;;; Νομίζω ότι την αρχή πρέπει να κάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Οι άνθρωποι που είναι ενταγμένοι σε Πολιτιτικούς Συλλόγους,, θεωρώ ότι είναι πιό κοντά σε μιά τέτοια ευαιθητοποίηση.Πρόεδροι και Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων δείξτε και με έναν άλλο τρόπο την Αγάπη σας στον ευλογημένο τόπο μας!!!!!!!

  5. Θέλετε να φτιάξουμε μια Σελίδα/Ομάδα στο fb με όνομα: ”Μαζεύω μια σακκουλίτσα σκουπίδια όταν πάω κάπου εκδρομή” (κάπως έτσι) και να ανεβάζουμε φωτογραφίες με τα σκουπίδια που ο καθένας μας μαζεύει κάθε φορά ;; Και να επικροτούμε τον άλλο όταν το κάνει.

    • ωραία ιδέα! εμείς μαζεύουμε με τα μικρά σε κάθε μπάνιο μας μια σακουλιτσα απο τη παραλία και να πω την αλήθεια το θεωρώ μεταδοτικό το κάναμε καθημερινά για 1 βδομάδα και στις τελέυταιες μας βουτειές είδα άλλη μια οικογένεια να το κάνει ο μπαμπας μας χαμογέλασε και την επόμενη μέρα άλλη μια οικογένεια ποιο οργανωμένη είχε φέρει ακόμα και μεγάλο σουρωτήρι για τις γόπες… ο μικρός τους μας προέτρεψε να αδειάσουμε το τασάκι μας στην σακουλίτσα του όλο χαρά… νομίζω πως είναι μεταδοτικό !

  6. Έχει δίκιο η Μία, υπάρχουν και ημεδαπές. Εγώ μάζευα σκουπίδια στην Ελλάδα μια ζωή, και ακόμη το κάνω όταν έρχομαι για διακοπές. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν άντεξα να μείνω στην Ελλάδα και επέλεξα τη Σκανδιναβία κάτι πρέπει να σημαίνει. Tack Mia för att du bryr dig. Du är inte ensam.

  7. Μπράβο στην κυρία Ραμβικ. Μάθημα για ολους μας!
    Όλοι πρέπει να πάμε στην Νορβηγία για να μάθουμε τι είναι σωστό για ολους μας;;;
    Κρίμα!!

  8. Μπράβο στην κυρία Ραμβικ. Μάθημα για ολους μας!
    Όλοι πρέπει να πάμε στην Νορβηγία για να μάθουμε τι είναι σωστό για ολους μας;;;
    Κρίμα!!

  9. ΕΓΩ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΥΤΑ ΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ
    ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥΣ…

  10. Το εχω κανει πολλες φορες με τα μικρα παιδια μου ,5 και 9 ετων τωρα.απο τοτε που ηταν 3 και 7.σε παρκα και παιδικες χαρες,μαζι με εμας ακολουθουσαν και οσοι παρευρισκομενοι υπηρχαν εκει ,ως αποτελεσμα,τα παιδια μου δεν πετανε κατω ουτε ψυχουλο,που λεει ο λογος.Μαλιστα αν σβησω καποιο τσιγαρο κατω στην παιδικη χαρα ,αν δεν εχω το τασακι τσεπης,μου υπενθυμιζουν στο τελος πριν φυγουμε να μαζεψω τα αποτσιγαρα,τα οποια παντα μαζευω και πεταω στον καδο εννοειτε πολυ καλα σβησμενα.Τα παιδια μιμουνται συμπεριφορες .Εκει ειναι το κλειδι, ολοι να περναμε καλες συμπεριφορες στα μικρα μας παιδια,τοτε σε λιγες δεκαετιες κανεις δεν θα πεταει σκουπιδια κατω.

    • Καλά κάνετε και δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

      Φροντίστε όμως την επόμενη στις παιδικές χαρές, να μην κάνετε τσιγάρο και το σβήνετε στο πάτωμα. Το να παρανομώ, να εγκληματώ (σε κάποιες χώρες είναι ποινικό αδίκημα) καπνίζοντας σε χώρο που βρίσκονται βρέφη και παιδιά και μετά να εξαφανίζω τα ίχνη μου, δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο.

      Μπορείτε κάλλιστα να μην καπνίζετε, να μην ρυπαίνετε και να μαζεύετε τα σκουπίδια των άλλων, όπως κάνουμε κι εμείς.

      Ευχαριστώ για την κατανόηση.

  11. Όσοι είμαστε στις πόλεις, ας κάνουμε αρχή, καθαρίζοντας τον χώρο μπροστά στο σπίτι μας. Να μή θεωρούμε υποτιμητικό να πάρουμε την σκούπα και το φαράσι. Και οι καπνιστές να μην πετάνε τις γόπες τους στους δρόμους. Σημειώνω ότι πολλοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, “διανοούμενοι”

  12. Ας κάνουμε ο,τι μπορεί ο καθένας μας,γιατί όσο μικρό και αν είναι από μόνο του,θα γίνει τεράστιο αν το ενώσουμε.

  13. Μπράβο! Τη Δευτέρα σκέφτομαι να δώσω το κείμενο στους μαθητές μου ( Ε’ Δημοτικού), στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και να κάνουμε πολλά και ενδιαφέροντα! Μπράβο σας.

  14. Και πριν 10 χρονια υπηρχε μια Δανεζα συνταξιουχος στην Καλυμνο που καθε πηγαινε ψεριμομε το φερυ-δωρεαν ,μπραβο στον καπετάνιο- και μαζευε τα σκούπιδια απο την παραλία. Οι ντόπιοι την λεγανε χαζή. αυτή μου ειπε οτι το θεωρούσε καθήκον της κ οτι αυτό μπορούσε να κάνει και το εκαμνε. Αιωνία της η μνήμη…..

  15. Το ίδιο εχω κανει και εγω σε μια παραλία για 40 μερες στην Φθιώτιδα, οπου μαζευα πρωί και απόγευμα σκουπίδια γιατι δεν αντεχα να βλεπω να απλωνουν πετσετες πανω στα σκουπίδια και να μην τα παραμεριζουν, εστω, όχι να τα μαζευουν. Παρατηρουσα ενώ οι καδοι ηταν ανοιχτοι και αδειοι, οσοι μαζευαν τα σκουπίδια τους δεν τα εριχναν μεσα αλλά τα ακουμπουσαν εξω και διπλα στον καδο. Φορουσα γαντια μιας χρησης και κατεγραφα τον αριθμο των σακούλων από σουπερ μαρκετ, τις οποιες επαναχρησιμοποιουσα μεχρι που σκιζονταν και τις πετούσα μαζί με τα σκουπίδια. Ειχα μετρήσει 240 φορες που ειχα γεμισει σακουλες με σκουπίδια. Μερικοί με κοιταζαν μα περιφρόνηση, αλλοι με περιεργεια και αλλοι μου εδιναν συγχαρητηρια και ελεγαν πως δεν φαινομουν να με ειχε στειλει ο δημος. Αλλοι με ρωτουσαν χλευαστικά ποσα παιρνω για τον κόπο μου και πρόσθεταν ότι δεν θα το εκαναν ποτε αυτό που εκανα, οι ίδιοι. Με καποιους έπιανα κουβεντα και τους ρωτούσα γιατί να συμβαίνει αυτό. Απαντουσαν γιατί ειμαστε Ελληνες. Δεν με επειθε αυτή η απαντηση. Γιατί όταν βρεθουν στο εξωτερικο ευθυγραμμίζονται με τους άλλους, έλεγα. Εχω σκεφτει το γιατί και πειτε μου αν συμφωνείτε. Όταν τα παιδια είναι μικρα και κανουν ατσαλιες στο σπίτι, οι γονεις τους λενε, αστο, πηγαινε διάβασε, πήγαινε παίξε, οποτε τους περναει η λογική πως καποιος άλλος θα μεριμνήσει και θα φροντίσει να διορθώσει την ατσαλιά, την ακαταστασία. Όταν μεγαλώσουν το ιδιο περιμενουν από καποια “αόρατη” μαμά, που δεν υπάρχει στην ουσία, για να διορθώσει ο,τι αφήνουν πίσω τους, σκουπίδια, κλπ, γιαυτό λενε, ας τα μαζέψει ο δήμος. Ε, λοιπόν στο διάστημα των 40 ημερών διακοπων μου επαιξα τον ρολο της νοικοκυράς μαμάς τους. To βράδυ που επεφτα να κοιμηθώ ένιωθα πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτόν μου και ενιωθα πολύ όμορφα. Το εκανα πιο πολύ για μενα, σκεφτόμουν, αλλά και γιατί αγαπάω να σκορπάω την ομορφιά γυρω μου, όταν και οσο περνάει απ΄το χέρι μου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα