Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

«Ηταν αναγκαίος συμβιβασμός»

Για «αναγκαίο συμβιβασμό» κάνει λόγο σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα” ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Grexit θα ήταν χειρότερη επιλογή καθώς «η ραγδαία διολίσθηση της αξίας του εθνικού νομίσματος θα περιόριζε σημαντικά την αξία των καταθέσεων των πολιτών» και «θα μειωνόταν βίαια η αγοραστική δύναμη τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων».

Πάντως, ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον καθώς, όπως υποστηρίζει, «μόλις οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποφέρουν απτά αποτελέσματα, το ζήτημα κατάργησης του Εν.Φ.Ι.Α. μπορεί να επανέλθει». Προς το παρόν, «ό,τι έχει ξεκινήσει, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, οι 100 δόσεις κ.λπ., θα συνεχίσει βήμα – βήμα». Οσο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου του αναφέρει την «επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων», την «εξυγίανση των τραπεζών» και την κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

• Με τη συμφωνία που διατηρεί την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ τι κερδίζει και τι χάνει η χώρα μας;
«Το κόστος θα είναι ότι για τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει το Πρόγραμμα και άρα τα περιθώρια ελιγμών θα παραμείνουν περιορισμένα. Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει κερδίσει τρία πράγματα: α) έγινε de facto αναδιάρθρωση του βραχυχρόνιου χρέους του 2015 – 2022. Οι άμεσες πληρωμές προς Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ. ύψους 47 δισ. θα γίνουν με το νέο δάνειο από τον ESM με ορίζοντα τριακονταετίας, β) το τραπεζικό σύστημα γίνεται απόλυτα ασφαλές με πόρους ανακεφαλαιοποίησης 25 δισ., γ) η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται πολύ ηπιότερη».

• Ηταν έντιμος ή αναγκαίος συμβιβασμός;
«Ο συμβιβασμός ήταν αναγκαίος. Κληθήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα σχέδιο συντεταγμένης αποχώρησης από την Ευρωζώνη ή στην παραμονή υπό όρους που σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστοι».

• Ενα Grexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα ήταν χειρότερη επιλογή και γιατί;
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η ραγδαία διολίσθηση της αξίας του εθνικού νομίσματος θα περιόριζε σημαντικά την αξία των καταθέσεων των πολιτών – τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Για τον ίδιο λόγο θα μειωνόταν βίαια η αγοραστική δύναμη τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων. Για τις δε επιχειρήσεις, θα τραυματίζονταν οι σχέσεις χιλιάδων με το εξωτερικό. Απαραίτητη, δε, προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι να αναδιαρθρωθεί και ανακάμψει ο παραγωγικός ιστός, θα ήταν η ύπαρξη επαρκών συναλλαγματικών αποθεμάτων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δίπλα στη χρεοκοπία και στα παλιά δάνεια θα χρειαζόταν ένας νέος εξωτερικός δανεισμός, δηλαδή πιθανότατα προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. ή κάποιον παρόμοιο διεθνή οργανισμό».

• Πώς η κυβέρνηση θα… κάμψει τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο μνημόνιο;
«Ελπίζω και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει ένας ανοικτός, ειλικρινής και συντεταγμένος διάλογος στα θεσμικά όργανα, μέσω του οποίου θα καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα. Είναι κάτι που το έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν, οπότε αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

• Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης οδηγείται στις καλένδες ή στο… ψυγείο;
«Από την αρχή είχαμε μιλήσει για ορίζοντα 4ετίας. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών μεγεθών του νέου προγράμματος μας δίνει το περιθώριο, εφόσον δικαιωθούν οι δικές μας, περισσότερο αισιόδοξες, εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, να επανεξετάσουμε  τις πολιτικές. Για παράδειγμα, μόλις οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την πάταξη φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποφέρουν απτά αποτελέσματα, το ζήτημα κατάργησης του Εν.Φ.Ι.Α. μπορεί να επανέλθει. Ό,τι έχει ξεκινήσει, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, οι 100 δόσεις κλπ., θα συνεχίσουν βήμα-βήμα».

• Τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις μετά και τη νέα συμφωνία είναι φανερό ότι θα προχωρήσουν. Να ξεχάσουμε τον… δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου Χανίων;
«Αυτά είναι θέματα δρομολογημένα από πριν, που δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε. Καταφέραμε όμως, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν, τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να κατευθύνονται σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

• Τι έχετε κάνει ή τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για να στηρίξετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα; Γιατί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει στήριξη και ενδιαφέρον.
«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση, την περίοδο της διαπραγμάτευσης, δεν μπορούσε να αφιερωθεί όσο θα ήθελε σε άλλες πρωτοβουλίες. Η στήριξη και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί τις βάσεις για να στηριχθούν χρηματοδοτικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτές θα λάβουν σημαντικό μερίδιο από τη ρευστότητα που θα επανέλθει στην οικονομία. Ξεκινά, επίσης, άμεσα η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., σύντομα θα παρουσιαστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθούν η χρηματοδότηση από την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD και το πακέτο Γιούνκερ. Και τα τέσσερα αυτά αναπτυξιακά εργαλεία έχουν ως κύρια στόχευση τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

• Τι νόημα είχε, τελικά, το δημοψήφισμα; Και τι έχετε να πείτε στους πολίτες που άλλα περίμεναν και από την αυτή την κυβέρνηση και άλλα βλέπουν;
«Το δημοψήφισμα πέτυχε να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τότε η συζήτηση αφορούσε μια συμφωνία για μέτρα χωρίς αναφορά στη χρηματοδότηση, το χρέος και την ανάπτυξη. Διασφαλίσαμε, έτσι, πολύτιμο χώρο και χρόνο για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί πολύ σημαντικότερο του κόστους που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες».

• Τα μέτρα του νέου μνημονίου ή αν θέλετε της νέας συμφωνίας συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο των τελευταίων πέντε χρόνων ή θεωρείτε πως, μολονότι θα πληγούν ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά οι πολίτες, θα οδηγήσουν σε λίγα χρόνια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και της κοινωνίας; Να είμαστε αισιόδοξοι ή να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα;
«Τα δύο προηγούμενα Προγράμματα προέβλεπαν ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή 4%, ενώ η νέα μόνο 1% του ΑΕΠ. Αυτό, σε συνδυασμό με το συσσωρευμένο δυναμικό της οικονομίας, θα επιτρέψουν να υπάρξει ανάκαμψη».

• Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τις οφειλές των τηλεοπτικών ΜΜΕ και τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων. Τι σχεδιάζετε για τα θέματα αυτά;
«Πλέον δεν βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού. Οι προτάσεις μας, όπως είδατε, υιοθετήθηκαν στη Συμφωνία και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε. Είναι σημαντικό να πειστούν οι πολίτες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα».

• Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Υπουργείου σας για το άμεσο μέλλον;
«Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η εξυγίανση των τραπεζών αποτελούν βασική προτεραιότητα, ενώ επείγει και η κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Άμεσα πρέπει να «τρέξουν» και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και παράλληλα καλούμαστε τάχιστα να ολοκληρώσουμε την απαραίτητη προετοιμασία για την «υποδοχή» των πόρων από το πακέτο Γιούνκερ. Σε κανένα μέτωπο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα