Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κάλεσμα για τη δακοκτονία

Καμπανάκι κινδύνου για «ανυπολόγιστες συνέπειες» από τυχόν μη συμμετοχή περιοχών στο παραγωγών και περιοχών στο πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017, “χτυπά” η Αντιπεριφέρεια Χανίων με χθεσινή ανακοίνωσή της.

Aφορμή για την ανακοίνωση, με την οποία απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή, είναι, όπως εξηγεί, εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας, είναι δημοσιεύματα «σχετικά με την συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα δακοκτονίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη από  το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη, το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (δακοκτονία) που εφαρμόζεται επί μακρόν σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει δυσχέρειες, όπως «η ανάθεση του έργου της παγιδοθεσίας σε εργολαβία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα διακήρυξη ψεκασμών θα έχει διάρκεια τριετίας έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση στην έναρξη των δολωματικών ψεκασμών».
Στο σημείο αυτό χαρακτηρίζεται «κατανοητή η απογοήτευση των καλλιεργητών ελιάς», ωστόσο προστίθενται ότι «η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν είναι λύση. Εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης ενός σημαντικού όπλου στην αντιμετώπιση αυτού του βασικού εχθρού του ελαιοκάρπου, με ελάχιστη επιβάρυνση από μέρους τους θα πρέπει να κάνουν χρήση του όπλου αυτού και όχι να το απορρίπτουν».
Η Αντιπεριφέρεια επισημαίνει ότι «συχνά ακούγεται σε συζητήσεις με τους ελαιοπαραγωγούς ότι “πληρώνουν το πρόγραμμα” γεγονός το οποίο δεν είναι απόλυτα ακριβές. Η εισφορά δακοκτονίας, η οποία είναι ίση με 0,03 του ευρώ ανά κιλό, δηλαδή 30 ευρώ ανά χίλια κιλά παραγόμενου ελαιολάδου και καλύπτει μόνο ένα ποσοστό του κόστους της δακοκτονίας ενός έτους για τον Νομό Χανίων».
Ακόμη τονίζει: «Είναι ακλόνητη άποψή μας ότι οι συνέπειες μη συμμετοχής, ιδιαίτερα εκτεταμένων περιοχών, στο πρόγραμμα θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες:
•Περιβαλλοντικές καθώς το πρόγραμμα δακοκτονίας, είναι περιβαλλοντικά το βέλτιστο για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του εντόμου και προστασία του περιβάλλοντος.
•Στην ποιότητα του ελαιολάδου και την υγεία των καταναλωτών αφού η μη εφαρμογή του προγράμματος στις περιοχές αυτές θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση των υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο λάδι. (Υπενθυμίζει ότι «τα “ποιοτικά ελαιολάδα” όπως είναι το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης “ΧΑΝΙΑ” ΚΡΗΤΗΣ πρέπει, μεταξύ άλλων, να προέρχονται από ελαιώνες στους οποίους η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, με βιολογικές μεθόδους, ή χωρίς καμία καταπολέμηση».
•Στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου καθώς το πρόγραμμα δακοκτονίας, με ότι αδυναμίες και αν έχει, συντελεί σημαντικά στην μείωση των δακοπληθυσμών.  (“Η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά είναι “εστίες” του εντόμου και οι πληθυσμοί που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερα υψηλοί”).
•Στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ως συνέπεια της ως άνω ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του ελαιολάδου».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Στο μεταξύ, ευρεία ενημέρωση για το ζήτημα της δακοκτονίας, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κισάμου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο Δήμος καλεί «δημότες- παραγωγούς της Κισάμου,  Τοπικούς Προέδρους Κοινοτήτων της Κισάμου, Δημοτικούς Συμβούλους, προέδρους των Συνεταιρισμών Κισάμου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικού Συλλόγου του Νομού Χανίων και του Αγροτικού Συλλόγου Κισάμου και άλλοι τοπικοί φορείς».
Για το ευαίσθητο αυτό θέμα θα μιλήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα