“Πράσινο φως” για την κατεδάφιση των δύο καμινάδων, αλλά και ενός ερειπίου στο πρώην συγκρότημα της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε η Αρχαιολογία, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Τόσο οι καμινάδες όσο και το υπόλοιπο εναπομείναν τμήμα του πρώην εργοστασίου είχαν γίνει προσπάθειες το 2001 να κηρυχθούν νεώτερα μνημεία, αλλά ο σχετικός φάκελος απορρίφθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Μιλώντας χθες στα “Χανιώτικα νέα”, ο αρχιτέκτονας, τμηματάρχης Μελετών και Εργων της Αρχαιολογίας Χανίων Γιάννης Χριστοδουλάκος επεσήμανε ότι «σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, έχει δοθεί έγκριση για την άδεια κατεδάφισης των καμινάδων και ενός ερειπίου που έχουν μείνει στο πρώην οικόπεδο της ΑΒΕΑ».
Ο ίδιος εξήγησε ότι το 2001 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση στην πόλη για το τι πρέπει να γίνει για την ΑΒΕΑ, «είχε κατατεθεί ο φάκελος για να κηρυχθεί ως μνημείο της βιομηχανικής αρχαιολογίας, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και έτσι δεν κηρύχθηκε το συγκρότημα της ΑΒΕΑ».
Ακόμα ο κ. Χριστοδουλάκος ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχε προχωρήσει «στη συντήρηση των καμινάδων με δαπανηρό τρόπο γιατί απαιτούσε εξεζητημένες εργασίες» και πρόσθεσε πως «ο ιδιοκτήτης διέβλεπε ότι μπορούσε να κρατήσει αυτά τα δύο στοιχεία σαν σημεία αναφοράς. Η συντήρηση έγινε από τον ιδιώτη. Ζητήθηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας Νεωτέρων, αλλά ήταν καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία».
Τώρα, για να προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης ο κ. Χριστοδουλάκος εκτίμησε ότι θα πρέπει να εκδοθεί άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων.
Σημειώνεται ότι το πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΑ το 2013 είχε αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής εργασίας φοιτήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το εργοστάσιο ΑΒΕΑ κατασκευάστηκε το 1889, με σκοπό την επεξεργασία της ελαιοπυρήνας για την παραγωγή πυρηνέλαιου και σαπουνιού και ήταν μια από τις πρώτες βιομηχανικές μονάδες της Ελλάδας.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Γιαυτό τις επισκεύασαν για να τις κατεδαφίσουν ;
Πόσο κόστισε η επισκευή τους ;
bureaucracy vs history σημειώσατε 1… ευτυχώς που ο φάρος και το γυαλί τζαμισί έχουν ήδη ‘εκτιμηθεί’ σαν σημαντικά μνημεία…θα ήταν φρόνιμο και σοφό οι χανιώτες να μην αφήσουμε τις καμινάδες να γκρεμιστούν….Θα μας βρουν μπροστά τους!!
Μήπως να το αξιοποιήσουμε όπως το αξιοποίησαν στη Λέσβο ;
Μουσείο http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Biomixanikis-Eleourgias/to-mouseio.aspx