Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον “χορό” των… Ρίχτερ που έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, όπως μας είπαν χθες το μεσημέρι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν 20 ασθενείς σεισμικές δονήσεις.
Οι σεισμοί είχαν μέγεθος από 2 έως 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ αλλά κάποιοι έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στο Ελαφονήσι, τη Χρυσοσκαλίτισσα και πολλές ακόμη περιοχές των Δήμων Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου καθώς το επίκεντρό τους ήταν στην παράκτια ζώνη ή στη ξηρά.
Πιο πρόσφατη ήταν η σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε χθες στις 9:34 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Νομού Χανίων με μέγεθος 3 Ρίχτερ. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 11:11 το βράδυ της Τρίτης με μέγεθος, σύμφωνα με την τελική ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου 3,6 Ρίχτερ (αρχικώς είχε αναφερθεί μέγεθος 3,7) καθώς το επίκεντρό της ήταν στη στεριά στα νοτιοδυτικά του Νομού Χανίων, κοντά στην Παλαιόχωρα (52 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της πόλης). Επίσης, στις 6:15 το απόγευμα της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στην παράκτια ζώνη στο νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Χανίων.
Ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος, μας είπε ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό σεισμών αλλά με μικρά μεγέθη. Ολες οι δονήσεις είναι κάτω από 4 Ρίχτερ. Αλλά επειδή είναι κοντά στη στεριά και με μικρό βάθος γίνονται αισθητές από τον κόσμο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τα δίκτυα που έχει σε όλη την Ελλάδα καταγράφει και παρακολουθεί τη σεισμικότητα. Προφανώς, αν δούμε κάτι ανησυχητικό, που δεν βρισκόμαστε σε τέτοιο στάδιο αυτή τη στιγμή, θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες Αρχές και τον κόσμο».
ΤΟ ΤΕΙ
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και της έδρας UNESCO στη Φυσική της Στερεάς Γης, Φίλιππος Βαλλιανάτος, μας είπε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρούμε σειρά από σεισμούς στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων με μεγαλύτερο μέγεθος της τάξης του 3,5 – 3,6 και με πλήθος ιδιαίτερα μικρών σεισμών. Η μεγάλη αισθητότητά τους οφείλεται στο γεγονός του μικρού εστιακού βάθους σε συνδυασμό με το ότι ο χώρος που έχει διεγερθεί βρίσκεται στην παράκτια ζώνη και μεγάλο τμήμα του παρουσιάζει επίκεντρα στη ξηρά.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και η έδρα UNESCO για τη Φυσική της Στερέας Γης λειτουργούν σεισμολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή και καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου».