Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

“Κερδίζει” έδαφος η κρητική κουζίνα

» “Μαγνήτης” για ξένους επισκέπτες η παραδοσιακή διατροφή
Η χρήση των τοπικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα βότανα, το ελαιόλαδο, το οξύμελο, η μυζήθρα και τα σαλιγκάρια, στις κουζίνες των ξενοδοχείων και των εστιατορίων της Κρήτης μπορούν να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες, αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο για να ταξιδέψουν ποιοτικά κρητικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι σεφ, αλλά και καταναλωτές, δείχνουν την προτίμησή τους στην κρητική κουζίνα, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ελληνική κουζίνα μέσα από τις σχολές μαγειρικής.
Τα παραπάνω επεσήμαναν μέλη του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας που πραγματοποίησαν χθες γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις του Μ.Α.Ι.Χ. όπου συζήτησαν τον προγραμματισμό νέων δράσεων κατά τη θερινή περίοδο.
Ο πρόεδρος του Δικτύου Γιάννης Αποστολάκης ερωτηθείς αν η κρητική κουζίνα έχει βρει τη θέση που της αξίζει στα Χανιά και την Κρήτη και ειδικότερα στα καταστήματα σχολίασε ότι «χρειάζεται ακόμα δουλειά» και διευκρίνισε ότι απαιτείται να αξιοποιηθούν περισσότερο τα τοπικά προϊόντα: «Σημαντικός παράγοντας για παράδειγμα είναι να μπει το οξύμελο και να αφαιρεθεί το μπαλσάμικο, να μπει το χαρουπόμελο και να αντικατασταθεί κάτι το οποίο είναι εισαγωγής. Μπορεί επίσης να μπει και το θυμαρίσιο μέλι κι όχι κάποιο φθηνό ανθόμελο και βέβαια να μπει το ελαιόλαδο και να υπάρχει τυποποιημένο πάνω στο τραπέζι.  Εκτός των άλλων, με αυτό τον τρόπο τα προϊόντα αυτά θα μπορέσουν να κάνουν “καριέρα” στο εξωτερικό, διότι, αν κάποιος τα δοκιμάσει εδώ, μπορεί να τα ζητήσει και στην πατρίδα του».
Συνεχίζοντας ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι σημαντικός παράγοντας για να προωθεί περισσότερο η κρητική και γενικότερα η ελληνική κουζίνα, είναι να εκπαιδεύονται σε αυτές μέσω των σχολών τους οι νέοι μάγειρες: «Δυστυχώς, πέραν των βασικών συνταγών και αρχών της μαγειρικής διδάσκονται ξένες συνταγές και τεχνοτροπίες και δεν κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο», σημείωσε ο πρόεδρος του Δικτύου και συμπλήρωσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια να μην υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε η κρητική κουζίνα και τα προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη».
Καταλήγοντας δε ο κ. Αποστολάκης έκανε γνωστό ότι τα μέλη του Δικτύου είναι ανοιχτά σε συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα νέους μάγειρες σε ό,τι αφορά την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων για την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.
Άλλωστε, όπως ανέφερε το μέλος του Δικτύου και σεφ του Βοτανικού Πάρκου Αιμίλιος Ασλάνης, η κρητική κουζίνα εξελίσσεται διαρκώς κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους φίλους. «Προσπαθούμε να εξελίξουμε την παραδοσιακή κουζίνα και να “πειράξουμε” τις παραδοσιακές συνταγές ώστε και ο κόσμος να έρχεται και να δοκιμάζει καινούργια πράγματα», τόνισε ο κ. Ασλάνης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να χρησιμοποιούνται πάντα ντόπια υλικά και ελαιόλαδο.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δικτύου και σεφ στο ξενοδοχείο “Σπηλιά Village” Γιώργος Κονταράκης αναφέρθηκε στην ευθύνη των ίδιων των μαγείρων και των καταναλωτών σε ό,τι αφορά την προώθηση της κρητικής κουζίνας. «Κάποια στιγμή είχαμε ξεφύγει και ψάχναμε τις κρέμες γάλακτος και τις γαλλικές συνταγές όπως ήταν η μόδα τότε. Νομίζω ότι σιγά – σιγά το έχουμε ξεπεράσει αυτό και προσπαθούμε πλέον να ξαναβρούμε τις ρίζες μας, να βρούμε αρχαίες γεύσεις και συνταγές και να αξιοποιήσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Ο ξένος νομίζω ότι δεν θα έχανε τίποτα αν του προσφέραμε και τότε τη δική μας κουζίνα, απλώς την περασμένη δεκαετία δεν του την πρόσφερε κανένας. Νομίζω όμως ότι τώρα είμαστε έτοιμοι όλοι εμείς να δείξουμε αυτό που διαθέτουμε, έχουμε ωριμάσει και μπορούμε να δείξουμε τα δικά μας προϊόντα και τη δική μας κουζίνα, που είναι πολύ πιο αυθεντικά και γνήσια από ό,τι πουλάγαμε μέχρι τώρα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα