Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Κλειδί” η έγκαιρη ενημέρωση του αγρότη για την προστασία της ελιάς

Η αναγκαιότητα της έγκαιρης ενημέρωσης για τους εχθρούς- ασθένειες της ελιάς και η ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων, επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια εσπερίδας που διοργάνωσε τη Δευτέρα στο δημοτικό σχολείο Λουσακιών Κισάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ “Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στις ασθένειες της ελιάς Καλοκόρη, Γλοιοσπόριο και Ίσκα ενώ δόθηκαν οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για την ορθή χρήση φυτοφαρμάκων. Ομιλητές ήταν η Δρ Εντομολογίας Αρ. Καλαιτζάκη, ο Δρ Γεωργικής Μικροβιολογίας Νεκτ. Καβρουλάκης και ο Δρ. Γεωργικής Φαρμακολογίας Αναστ. Μαλανδράκης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο αγροτικός κόσμος, ο ειδικός συνεργάτης του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών Δρ Κώστας Χαρτζουλάκης, επεσήμανε ότι «κάποιοι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους και επειδή δεν ήταν σίγουροι που ακριβώς οφείλονται το πρόβλημα, άρχισαν να ψεκάζουν μαζικά χωρίς να έχουν κάποια ένδειξη αλλά πιθανόν για να προλάβουν κάτι, που ίσως να μη συμβεί και ποτέ». Στο πλαίσιο αυτό έγινε ενημέρωση για την ασθένεια της “Καλόκορης” που εντοπίζεται την τρέχουσα εποχή στις ελιές και μπορεί να προκαλέσει κατά τόπους ζημιές στην άνθηση καθώς τρέφεται με τρυφερή βλάστηση.

Επίσης έγινε συζήτηση για τις μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα αλλά δεν τις έχει εντοπίσει ο αγροτικός πληθυσμός: το Γλοιοσπόριο το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου αφού προσβάλλει τον καρπό όταν ωριμάζει και την Ίσκα μια “ύπουλη” ασθένεια που μεταδίδεται κατά την διάρκεια του κλαδέματος της ελιάς μέσω των εργαλείων κλαδέματος από ελαιόδεντρο σε ελαιόδεντρο.

Σε αυτήν την περίπτωση τα προσβεβλημένα ελαιόδεντρα θα πρέπει να αφήνονται τελευταία για κλάδεμα ώστε να μην μεταδώσουν την ασθένεια της Ίσκας, η οποία δεν θεραπεύεται ( τα προσβεβλημένα ελαιόδεντρα πρέπει να απομονώνονται ή καταστρέφονται). «Θα πρέπει ο παραγωγός να σταματήσει να εφησυχάζει και να ενημερώνεται έγκαιρα. Θα πρέπει – αντί να ψεκάζει άσκοπα και χωρίς ενδείξεις- να πηγαίνει στο χωράφι του τακτικά και να βλέπει τα ελαιόδεντρα του και την παραγωγή του κι εάν δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα να απευθύνεται σε έναν ειδικό γεωπόνο» επεσήμανε ο κ. Χαρτζουλάκης προσθέτοντας ότι « ο παραγωγός αφού γίνει διάγνωση της ασθένειας, δηλαδή δει 5-7 σημεία προσβεβλημένα ανά κλαδίσκο ελιάς θα πρέπει να ανησυχήσει και να ζητήσει οδηγίες για ψεκασμό.

Να μην αρχίζει να ψεκάζει επειδή αυτό έκανε ο γείτονας κτλ.. Άσκοποι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, επιβαρύνουν το περιβάλλον και το ίδιο το προϊόν, σε τελική ανάλυση.

Η υπερ-χρήση και άκαιρη χρήση των φυτοφαρμάκων έχουν πολλαπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να παράγουμε ένα ελαιόλαδο άριστης παραγωγής, αυτό που διαφημίζουμε και μπορούμε να παράξουμε». Αξίζει να σημειωθεί η μαζική προσέλευση του αγροτικού κόσμου της Κισάμου στην εσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στ. Κουνελάκης, «μέσα από την αυξημένη συμμετοχή διαφάνηκε η ανάγκη για γνώση και ενημέρωση των αγροτών». Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για αγροτικά θέματα θα συνεχιστεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα