Την απόφαση για “λουκέτο” σε μια από τις σημαντικότερες δομές προστασίας του περιβάλλοντος στην Κρήτη έλαβε η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρομολογώντας τη διακοπή της λειτουργίας του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας!
Το Πάρκο του Πολυτεχνείου καταλαμβάνει μία έκταση 300 στρεμμάτων και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αποτελεί δε πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών, με την επισκεψιμότητά του να ξεπερνά ετησίως τους 15.000 επισκέπτες, ενώ μόνο το 2016 ξεναγήθηκαν στο πάρκο 2.500 μαθητές!
Την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου είχε το 1994 ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης, ο οποίος σχεδίασε και ανέπτυξε τo Πάρκο με τη μερική στήριξη της Παγκρήτιας Ενωσης της Αμερικής και το 2004 το εγκαινίασε. Μάλιστα, το 2007, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την περιβαλλοντική σημασία της δημιουργίας του Πάρκου, και απένειμε έπαινο στον Γιάννη Φίλη.
Από την 1η Σεπτεμβρίου το γραφείο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, κλείνει λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επιστημονικού προσωπικού. Στο πάρκο εργάζονταν δύο βιολόγοι και δύο συντηρητές.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πάρκο προσπαθεί να επιβεβαιώσει χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό με αποτέλεσμα οι ζωντανές φυτικές συλλογές του, που περιλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιες από αυτές χωρίς άμεση δράση και επιστημονική επίβλεψη θα χαθούν για πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς του πάρκου στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο κι αναμένονται με ενδιαφέρον πλέον οι αντιδράσεις.
ποιος ξερει γιατι το πολυτεχνειο δεν εχει χρηματα να πληρωσει τους -ελληνικους- μισθους δυο βιολογων και δυο συντηρητων….
Αυτά κάνει η μη χρηματοδότηση…
Συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Πολυτεχνείου…
Και ορισμένοι Χανιώτες προσπαθούν να το βουλιαξουν ακόμα πιο κάτω…….
Ποια είναι η άποψη και της “άλλης πλευράς” για το σημαντικότατο αυτό θέμα;
Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα! Ποια είναι η πρόκληση, Κε Περάκη; Αναρωτιέστε με πόσο κόπο εξασφαλίζουν χρηματοδότηση τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Έχετε υπόψιν σας την κατακόρυφη περικοπή κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση νομοθετεί για τον περιορισμό των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τη μόνη ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης, εκτός της κρατικής επιχορήγησης; Έχετε αναρωτηθεί πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πόροι για έρευνα;
Αν η Χανιώτικη κοινωνία κόπτεται τόσο πολύ για τη διάσωση του πάρκου, ας αναλάβει τη χρηματοδότησή του.
Αλλά αν κρίνω από την τύχη του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, που κατασκέυασε και παρέδωσε το Πολυτεχνείο στο Δήμο Χανίων, και ποτέ δεν υποδέχθηκε ούτε έναν πολίτη, τότε ας κρατήσουμε τα προσχήματα.
Το Πολυτεχνείο έχει παραδώσει δωρεάν προ καιρού στις αρμόδιες υπηρεσίες τη μελέτη κατασκευής κυκλικού κόμβου έξω από την πύλη του. Ο κυκλικός κόμβος θα εμπόδιζε την υπερβολική ταχύτητα.Το αποτέλεσμα είναι ακόμα 2 παιδιά θύματα τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Δεν ήταν τα πρώτα…
Το Πολυτεχνείο Κρήτης έδινε και δίνει πολύ περισσότερα από όσα έχει πάρει από την τοπική κοινωνία.
Πρόκληση είναι το άρθρο σας…
ΥΠΑΡΧΕΙ Κ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΣΚΟΠΟ !!!ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ!! ΧΩΡΙΣ ΜΕΡΑΚΙ Κ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΔΗΜΙΚΑ Κ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…..
ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.
Δ