Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Κρήτη, το νησί των προσαρμογών”

Μια πολύπλευρη απεικόνιση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων του 19ου αιώνα στην Κρήτη, στο ” νησί των προσαρμογών “, επιχειρείται μέσα από το βιβλίο του Δρ Ιστορίας Μάνου Περάκη «Κρήτη. Το νησί των προσαρμογών. Οικονομία και κοινωνία τον 19ο αιώνα (1830-1913)», το οποίο παρουσιάσθηκε χθες βράδυ στην Αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα Χανίων.
Tο βιβλίο αποτελεί συνέκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και των εκδόσεων Ασίνη.
Πρόκειται για πρωτότυπη δημοσίευση, η οποία εστιάζει στους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας της Κρήτης και στις σπουδαίες μεταβολές που γνώρισαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και ειδικότερα την περίοδο 1830-1913. .
Όπως ανέφερε ο κ. Περάκης «είναι δεδομένο ότι η Κρήτη επηρεάστηκε από την παγκόσμια οικονομία τον 19ο αιώνα καθώς το νησί βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι τον 19ο αιώνα ήταν το κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όπου η Ευρωπαική οικονομία εισέβαλε, επηρεάζοντας την ζωή των Κρητών. Οι Κρήτες προσαρμόζονται άμεσα στην εισβολή αυτή της ευρωπαικής οικονομίας, του παγκόσμιου καπιταλισμού θα έλεγε κανείς, και προσαρμόζονται κυρίως προς την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της αγροτικής παραγωγής. Πράγμα που δίνει ανεπτυγμένο εμπόριο στην Κρήτη, το εμπόριο του νησιού τον 19ο αιώνα πολλαπλασσιάζεται και κατά συνέπεια, όσον αφορά την κοινωνία, παρέχει μια άνοδο για την χριστιανική αστική τάξη, η οποία στην ουσία ξεπερνά την παρακμάζουσα μουσουλμανική γαιοκτητική αριστοκρατία. Και κατά αυτόν τον τρόπο ανακτά και τα πολιτικά ηνία, ειδικά μετά την Σύμβαση της Χαλέπας. Οι Κρήτες καταφέρνουν να ξεπερνούν τις κρίσεις, με τον δικό τους τρόπο».
Για το βιβλίο μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Κοκκινάκης, ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Άρης Τσαντηρόπουλος και η φιλόλογος – ιστορικός,   Στέλλα Αλιγιζάκη.
Ο κ. Κοκκινάκης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό βιβλίο το οποίο «αναφέρεται στην οικονομία του νησιού για μια πολύ μακρά περίοδο και περιλαμβάνει όχι μόνο τις αλλαγές που συνέβησαν τον 19ο αιώνα- μια εποχή πολύ μεγάλων συγκρούσεων & αναταράξεων- στην οικονομία αλλά και την κοινωνία του νησιού».
Από την πλευρά του ο κ. Τσαντηρόπουλος, επεσήμανε ότι ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του δείχνει ότι η Κρήτη αποτελούσε πάντα έναν ανοικτό κόσμο προς τα έξω και δεχόταν επιδράσεις.
Η κα Αλιγιζάκη επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα « έχουμε μάθει την τοπική ιστορία να την μελετάμε και να την βλέπουμε στα στενά, τοπικά πλαίσια. Το βιβλίο αυτό μας κινητοποιεί να καταλάβουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολα ερμηνεύσιμα τα πράγματα εάν δεν λάβουμε υπόψιν μας την γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην ανατολική Μεσόγειο, στην διεθνή οικονομία και στο διεθνή χώρο».
Την εκδήλωση συντόνισε η ιστορικός, υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Αργυρώ Βατσάκη, η οποία ανέφερε ότι για το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ήταν αυτονόητη η συμμετοχή και ανταπόκριση στην συνέκδοση της συγκεκριμένης μελέτης διότι το Ίδρυμα πάντοτε στηρίζει τις μελέτες που αναδεικνύουν την ιστορία της Κρήτης, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την ιστορία της Κρήτης του 19ου & 20ου αιώνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα