Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τα περιστατικά κλοπών αβοκάντο από τις καλλιέργειες του Νομού Χανίων. Το πρόβλημα είναι έντονο και αφορά όλες τις περιοχές του νομού στις οποίες συναντάται η συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Aξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, όπως μας έλεγαν καλλιεργητές, φέτος δεν ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκαν περιστατικά κλοπών αφού από τη στιγμή που η τιμή του αβοκάντο ανέβηκε αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η σεζόν σχεδόν έχει τελειώσει. Όμως τους προηγούμενους 2-3 μήνες που υπήρχε παραγωγή σημειώθηκαν περιστατικά κλοπών», επεσήμανε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο “Κορμός” Ευτύχης Τρικουνάκης. Τόνισε μάλιστα ότι τα κρούσματα ήταν σοβαρά και αφορούσαν σχεδόν όλες τις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί καλλιέργειες αβοκάντο: από Κλαδισό μέχρι Σκινέ κι από Πλατανιά μέχρι Μόδι και Συρίλι, όπως και στην περιοχή του Αποκόρωνα.
Συνεχίζοντας ο κ. Τρικουνάκης υπογράμμισε ότι οι κλοπές εμφανίστηκαν όταν άρχισε να ανεβαίνει η τιμή του αβοκάντο: «Από τη στιγμή που άρχισαν να το ζητούν οι πάντες και η τιμή του ανέβηκε στα περίπου 2 ευρώ το κιλό τα κρούσματα κλοπών είναι πολύ συχνά. Από εκεί και πέρα οι άνθρωποι περιφράσουν τα χωράφια τους αλλά κι αυτό είναι ένα κόστος στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι».
Το πρόβλημα επιτείνεται κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον φύλαξη στις αγροτικές καλλιέργειες μετά την κατάργηση της Αγροφυλακής.
Για τον λόγο αυτό κάποιοι παραγωγοί που διατηρούν καλλιέργειες από την περιοχή της Αγιάς μέχρι τον Σκινέ, τον Φουρνέ και τον Βατόλακο, εξετάζουν τη δυνατότητα να ζητήσουν φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security) τουλάχιστον για κάποιες ώρες. Πάντως, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι παραγωγοί οι δράστες των κλοπών είναι μεμονωμένα άτομα κι όχι κάποια οργανωμένα κυκλώματα.
Ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να φυλαχθούν όλες οι καλλιέργειες οι καλλιεργητές αβοκάντο προσανατολίζονται στο να ελέγξουν τη διάθεση των κλεμμένων αβοκάντο.
«Αφού δεν μπορούμε να πιάσουμε εκείνους που τα κλέβουν έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με εκείνους που τα πουλάνε. Με άλλα λόγια να ρωτάμε στα μαγαζιά από που τα προμηθεύτηκαν, αν υπάρχει δήλωση καλλιέργειας κ.λπ. Σε αυτή την κατεύθυνση κάναμε κάμποσες κινήσεις και ενημερώσαμε μέρη πώλησης, λαϊκές, λαχαναγορά κ.λπ., ότι σε περίπτωση που δεν γνωστοποιούν από που προμηθεύονται τα αβοκάντο θα προχωράμε σε επώνυμη καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι από του χρόνου και το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα είμαστε πιο οργανωμένοι και θα το κάνουμε πιο συστηματικά», υπογράμμισε ο κ. Τρικουνάκης και πρόσθεσε ότι η οικονομική αιμορραγία που υφίστανται οι καλλιεργητές είναι μεγάλη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τα φαινόμενα κλοπών.
Εσπερίδα για την καλλιέργεια αβοκάντο τη Δευτέρα
Εν τω μεταξύ, στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το έτος 2018, θα γίνει η 1η Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα «Η καλλιέργεια του αβοκάντο – Βασικές αρχές». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών & Αμπέλου, στα Χανιά – Αγροκήπιο, αίθουσα Ν. Ψυλλάκης, την Δευτέρα στις 5μ.μ. Βασικός στόχος είναι να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κοινό για θέματα που αφορούν στην εγκατάσταση της καλλιέργειας και στη διαχείρισή της, φυτοπροστασία, λίπανση, άρδευση και εμπορία του αβοκάντο.