Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Μαθητές γνώρισαν το “σωματίδιο του Θεού”

Στον μαγικό κόσμο του CERN, εκεί που πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου και που οδήγησε στην ανακάλυψη του σωματιδίου του Χιγκς (γνωστό ως και “σωματίδιο του Θεού”), ταξίδεψε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Γυμνάσιο Πλατανιά.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Ελληνες που εργάζονται στο φημισμένο ερευνητικό κέντρο, αλλά και να έχουν εικόνα από τους χώρους που συντελούνται τα πειράματα.
Είχε προηγηθεί η σύνδεση με το Λύκειο Χαλκίδας, που η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών κα Χ. Κουρκουμέλη εξήγησε στα παιδιά τις θεωρητικές παραμέτρους της έρευνας που διεξάγεται στο CERN.
Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου μέρος του οποίου αποτελεί ο εντυπωσιακός, υπόγειος, γιγαντιαίος επιταχυντής μήκους 27 χλμ που εκτείνεται στο υπέδαφος της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Ενα πείραμα που, όπως εξήγησε ο κ. Αγγελος Αλεξόπουλος από το τμήμα εκπαίδευσης του CERN, αποσκοπεί στο να μάθει ο σύγχρονος άνθρωπος ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν μετά τα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου της γέννησης του σύμπαντος, δηλαδή, αμέσως μετά τη “μεγάλη έκρηξη”.
Η σημασία του πειράματος, αλλά και της επιστημονικής δουλειάς που εκτελείται στο ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο CERN εργάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 9.100 ερευνητές από 21 διαφορετικές χώρες και 800 Πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο.
Κι αν στην ερώτηση ενός μαθητή τι πρόκειται ν’ αλλάξει στην καθημερινότητα των ανθρώπων η συγκεκριμένη έρευνα, η απάντηση του κ. Αλεξόπουλου ήταν «ακόμα τίποτα» προκαλώντας αμηχανία στο ακροατήριο. Αμέσως μετά τα παιδιά από τον Πλατανιά πληροφορήθηκαν με έκπληξη ότι τόσο ο παγκόσμιος ιστός, όσο και οι οθόνες αφής, αλλά και οι νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι καταπολέμησης του καρκίνου, εφευρέθηκαν μέσα από την έρευνα που γίνεται στο CERN όλα αυτά τα χρόνια.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν επίσης οι ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση επιστήμης και θρησκείας, την καθημερινότητα των ερευνητών, την παράμετρο των μέτρων ασφαλείας και τις τεχνικές λεπτομέρειες του πειράματος.
«Ο εκπαιδευτικός σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να μεταφέρουμε τη μαγεία της επιστήμης στα παιδιά, τη μαγεία της επιστήμης που ερευνά θέματα, τα οποία παλαιότερα δεν τολμούσαμε καν να αγγίξουμε, όπως είναι η δημιουργία του κόσμου», σημείωσε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλης Παπαστάμος.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια στη γνωριμία των μαθητών του σχολείου με το CERN, καθώς στις 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μία νέα ξενάγηση αυτή τη φορά μέσα απ’ τους υπόγειους χώρους του πειράματος.
«Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά μπορούν μέσα απ’ αυτές τις δράσεις να διαπιστώσουν ότι επιστήμη δεν είναι μόνο εξισώσεις και βιβλία, αλλά και πειραματικές εφαρμογές και έρευνα και να δουν παράλληλα πως μέσα από έναν στόχο η επιστήμη οδηγείται και σε πολλά άλλα ευρήματα», τόνισε ο κ. Παπαστάμος.
Από την πλευρά τους, οι μαθητές που μίλησαν στα “Χ.Ν.” δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά που γίνεται στο CERN, αλλά και την εμπειρία της επικοινωνίας με τους Ελληνες επιστήμονες που εργάζονται στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο.

DIMITRISΔημήτρης
Η κβαντομηχανική και η φυσική είναι αυτό που μου αρέσει και θέλω -τουλάχιστον όπως τα βλέπω τώρα- να ασχοληθώ στο μέλλον. Οπότε αυτό που έγινε σήμερα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και έμαθα πολλά πράγματα, πέρα από τη φυσική, για το πώς είναι δομημένο το πείραμα που γίνεται, αλλά και τις λεπτομέρειες που έχουν μελετήσει για να προχωρήσουν. Πιστεύω, ότι θα γίνουν πολύ μεγάλες ανακαλύψεις μέσω αυτού του πειράματος και θα ήθελα μελλοντικά να δουλέψω εκεί.

KONSTANTINAΚωνσταντίνα
Αυτά που με εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν αυτά που μας έδειξε ο κ. Αγγελος και γενικότερα ότι δουλεύουν πάνω σ’ ένα πολύ σημαντικό πείραμα για το μέλλον. Πάντως, απ’ αυτά που ακούσαμε ήξερα κάποια πράγματα από πριν καθώς μας είχε μιλήσει ο καθηγητής μας.

MANOYSOSΜανούσος
Ηταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και μάθαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε. Βέβαια, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε κάνει μία εισαγωγή με τον καθηγητή της φυσικής μας και είχαμε προετοιμαστεί κάπως. Από την παρουσίαση δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι, γιατί όλη ήταν εντυπωσιακή.

AGGELOSΑγγελος
Ηταν μια ωραία εμπειρία. Μιλήσαμε με ανθρώπους που μας εκπροσωπούν σε μία μακρινή χώρα. Ηταν ουσιαστικά ένα μικρό ταξίδι στην Ελβετία. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι τα πειράματα, τα οποία γίνονται και ότι όλα αυτά υλοποιούνται κάτω από το έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμουν τη ζωή ενός επιστήμονα έτσι. Πίστευα ότι θα είναι μόνος σ’ ένα εργαστήριο, δουλεύοντας με διάφορα υλικά, κι ότι δεν θα επικοινωνούσε με άλλους. Τελικά όμως η πραγματικότητα είναι πιο συναρπαστική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα