Πέμπτη, 8 Αυγούστου, 2024

Μαθητές… νομάδες

Τριτοκοσμικές συνθήκες διδασκαλίας στο 3ο Γυμνάσιο Χανίων στον Κουμπέ καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όπου υπάρχει έλλειψη αίθουσας διαδασκαλίας με αποτέλεσμα μαθητές της τρίτης τάξης να κάνουν μάθημα ακόμα και στα σκαλιά του σχολείου!
Oπως εξηγεί ο Σύλλογος, με την κατάργηση της διπλοβάρδιας στο σχολείο όπου συστεγάζονται το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Χανίων, είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιεί το 3ο Γυμνάσιο και μία από τις λυόμενες αίθουσες που είχαν προστεθεί κάποτε στον χώρο του Λυκείου, ώστε να στεγάζονται τα εννέα τμήματα που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου, «φέτος το Σεπτέμβριο το 3ο Λύκειο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επιπλέον τμήμα και να χρησιμοποιήσει την αίθουσα που αναφέρθηκε, χωρίς κανείς να φροντίσει να βρεθεί για το 3ο Γυμνάσιο η αντίστοιχη αίθουσα (που εκείνο μονίμως χρειάζεται για να στεγάζει τα εννέα τμήματά του)».
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι μαθητές να μετατραπούν σε… νομάδες. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της κατάστασης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων: «Τα παιδιά ενός τμήματος της Τρίτης Γυμνασίου περιφέρονται, κάνοντας μάθημα είτε στο γραφείο των καθηγητών, είτε στην αίθουσα πληροφορικής ή ακόμα και στα σκαλάκια του Λυκείου χωρίς στοιχειώδη εφόδια όπως για παράδειγμα ο πίνακας».
Εύλογα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «τέτοιες συνθήκες διδιασκαλίας θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις παρά σύγχρονο κράτος».
Ο Σύλλογος Γονέων δηλώνει πως άμεσα απευθύνθηκε στους αρμόδιους φορείς (διεύθυνση Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, Σχολική Επιτροπή και Δήμο Χανίων) κάνοντας προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς αποτέλεσμα. «Ενώ από τη μια πήραμε υποσχέσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης, από την άλλη δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα μέχρι στιγμής», τονίζει ο Σύλλογος και παρακαλεί «να γίνουν οι δέουσες ενέργειες, ώστε το σχολείο να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του».

Χωρίς καθηγητές το Λύκειο Παλαιόχωρας!
Τα ίδια και χειρότερα αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα γονείς και μαθητές στην Παλαιόχωρα, αναφορικά με την έλλειψη καθηγητών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλει ότι κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός κάνει αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς όμως να διορθώνεται η υποβάθμιση των σχολείων της Επαρχίας, με τους γονείς και τους μαθητές να είναι τα μόνιμα θύματα.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του συλλόγου για όσα συνέβησαν στο σχολείο με το μάθημα της αγγλικής γλώσσας: «Μας είχαν πει ότι μέσω της κινητικότητα θα ερχόταν καθηγητής της αγγλικής γλώσσας, των γερμανικών κλπ. Τελικά σε εμάς τον Φεβρουάριο του 2017 ήρθε το μάθημα των αγγλικών μετά από 4,5 χρόνια απουσίας και με καθηγήτρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για να διδάξει στο Λύκειο!».
Ο Σύλλογος σημειώνει πως «υπάρχουν τόσοι και τόσοι εκπαιδευτικοί που παίρνουν οργανική θέση σε απομακρυσμένο σχολείο, ακολούθως για χρόνια ζητούν απόσπαση κοντά στα σπίτια τους μέχρι να συμπληρώσουν τα μόρια και μετά η μετάθεση!». Τονίζει λοιπόν ότι «με τις τόσες πολλές οργανικές θέσεις λοιπόν που μας λείπουν από την Παλαιόχωρα δεν μπορεί να έρθει μόνιμος καθηγητής, παρά μονάχα αναπληρωτής».

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ
Εδώ τίθεται όμως το ζήτημα της μοριοδότησης, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να παρατηρεί ότι «για την απόσταση Χανιά – Παλαιόχωρα δίνοτναι παραπάνω μόρια στα ενδιάμεσα σχολεία και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή – την Παλαιόχωρα – δίδονται πολύ λιγότερα!».
Ο Σύλλογος λοιπόν, καλεί τις υπηρεσίες του υπουργείου να αντιληφθούν επιτέλους το πρόβλημα και να δώσουν κίνητρα στους καθηγητές να δηλώσουν τα σχολεία στα οποία κάθε χρόνο υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα. «Γιατί δεν γίνεται ο προγραμματισμός από την τρέχουσα σχολική χρονιά, ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν το πού θα πάνε τον επόμενο χρόνο και το καλοκαίρι πριν την έναρξη της χρονιάς να αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά που θα είναι ελάχιστα»; διερωτάται – μεταξύ άλλων – ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καταγγέλοντας μάλιστα ότι «οι ενδιάμεσες επιτροπές «είναι φανερό ότι δεν συνεδριάζουν αντικειμενικά».
Ο Σύλλογος μάλιστα φαίρνει και το παράδειγμα του 2013 με τα αγροτικά ιατρεία: «Θυμόμαστε στο υπουργείο υγείας όταν το 2013 άλλαξε το αγροτικό στους νέους γιατρούς ,τα περιφερειακά ιατρεία έμειναν χωρίς προσωπικό για δύο χρόνια. Εκεί το κατάλαβαν και σήμερα υπάρχουν οι γιατροί στη θέση τους. Το υπουργείο Παιδείας δεν το βλέπει αυτό; Δεν υπάρχουν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι στην επαρχία; Πώς στελεχώνουν οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες το προσωπικό τους;».

ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αναφορικά με τα κενά καθηγητών στην Παλαιόχωρα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει ότι δεν υπάρχει οικονομολόγος, πληροφορικό, χημικός και φιλόλογος. Πρόβλημα υπάρχει επίσης σε μαθήματα όπως αυτό της Πολιτικής Παιδείας, των Θρησκευτικών, της Κοινωνιολογίας και της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Διερωτάται λοιπόν ο Σύλλογος, πώς θα δώσουν τα παιδιά της τρίτης λυκείου πανελλήνιες έχοντα μειονέκτημα από τους υπόλοιπους μαθητές της χώρας. Προτείνει λοιπόν «στα σχολεία που με υπαιτιότητα του υπουργείου Παιδείας δεν διορίζονται έγκαιρα οι καθηγητές, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να δίνονται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου επιπλέον μόρια για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα