Μόνο το 10% των αγροτών και των παραγωγών έχει προχωρήσει στη διαδικασία πιστοποίησης για τη χρήση γεωργικών φαρμάκων και ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα.
Aυτό τονίστηκε στην ημερίδα ενημέρωσης από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων Παντελή Βογιατζάκη και Νίκο Παπαδαντωνάκη χθες το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων.
Ωστόσο, στην εκδήλωση αισθητή ήταν η… απουσία αγροτών καθώς η μέρα ήταν καλή και οι πρωινές ώρες δεν ενδείκνυνται -όταν γίνονται αγροτικές εργασίες- για τέτοιες ομιλίες. Αν έλειπαν και οι μαθητές του Τμήματος Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων η αίθουσα θα ήταν άδεια!
Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
«Ο ν. 4036 του 2012 άλλαξε άρδην τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την πώληση γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας. Ο αγρότης και όχι μόνο, αλλά και ο απλός χρήστης γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένος με το που αγοράζει το φάρμακο να παίρνει το έντυπο ηλεκτρονικής καταγραφής γεωργικών φαρμάκων» είπε μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο γεωπόνος κ. Παντελής Βογιατζάκης.
Από τις 6 Νοεμβρίου του 2015 θεσπίστηκε η πώληση γεωργικών φαρμάκων με συνταγογράφηση και πλέον είναι υποχρεωμένα τα καταστήματα με γεωπονικά είδη να πουλούν φάρμακα μόνο σε όσους έχουν την πιστοποίηση για την ορθολογική χρήση τους.
«Οι εξετάσεις αυτές δίνονται σε πιστοποιημένα ΚΕΚ με ερωτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κόστος είναι 25 ευρώ για το παράβολο και ανάλογα την αμοιβή του ΚΕΚ (15 – 20 ευρώ). Δυστυχώς, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία της συνταγογράφησης, γιατί υπάρχει ένα θέμα στο Υπουργείο με τον server. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί το μέτρο» τόνισε ο γεωπόνος.
Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Στα Χανιά υπάρχουν 7 ΚΕΚ με 20 τμήματα που πιστοποιούν τη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Μέχρι στιγμής σε πανελλήνιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει τα 80.000 πιστοποιημένα άτομα, αλλά ο τελικός τους αριθμός αναμένεται να φτάσει το 1.000.000.
Τέλος για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί προβλέπονται αυστηρές ποινές και έλεγχοι ακόμα και στο χωράφι!
«Δεν μπορεί να αγοράσει κάποιος αν δεν είναι πιστοποιημένος για να προστατεύουμε τον χρήστη, το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Δεν θα παίρνει κανείς φάρμακα, αν δεν του έχουν συνταγογραφηθεί. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα να προχωράμε σε ελέγχους στην αποθήκη του παραγωγού, μέσα στο μαγαζί, έξω από το μαγαζί ακόμα και στο χωράφι. Προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση και η υπευθυνότητα είναι και στον καταστηματάρχη και στον αγρότη. Τα έγγραφα της πιστοποίησης είναι υποχρεωμένος να τα κρατά ο κάθε αγρότης για 3 χρόνια» κατέληξε ο κ. Βογιατζάκης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερώσεις σε άλλα σημεία του Νομού Χανίων: Αύριο στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου και στον Δήμο Αποκορώνου, στις 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις Βρύσες.
Οι εξετάσεις
Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. που ο ενδιαφερόμενος καλείται ν’ απαντήσει σε σαράντα (40) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος πρέπει ν’ απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον είκοσι (20) ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια 5 χρόνια και αφορά τα γεωργικά φάρμακα που είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Το κόστος παραβόλων εξετάσεων που απαιτούνται από το Υπουργείο είναι 25 € και το κόστος του εξεταστικού κέντρου είναι 20 € ανά συμμετοχή.