Μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών, σε αγρότες, επιχειρήσεις και σε όλο τον παραγωγικό κύκλο με συνέπεια την πυροδότηση αλυσιδωτών ανατιμήσεων στη αγορά επιφυλάσσουν οι προτάσεις των δανειστών για τη φορολογία.
Στον ΦΠΑ προβλέπεται η μετάταξη της εστίασης και όλων των επεξεργασμένων τροφίμων στον συντελεστή 23% από το 13% που είναι σήμερα επιφέροντας ανάλογες επιβαρύνσεις στο καλάθι της νοικοκυράς. Η πρόταση των δανειστών ( που έχει προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής την 1 Ιουλίου) σημαίνει ότι στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% μετατάσσονται:
– Όλα τα τυποποιημένα είδη διατροφής ( μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, τσάι, μαρμελάδες, σοκολάτες, ψωμί, ελαιόλαδο, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά επεξεργασμένα προϊόντα).
– Αναψυκτικά , χυμοί και όλες οι υπηρεσίες εστίασης
– Εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και γενικά οι μεταφορές,
– Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα .
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η μετάταξη των μεταφορών στον συντελεστή 23% θα επιφέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους αφού θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και διακίνησης το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στην αγορά
Στο συντελεστή 13% προβλέπεται να παραμείνουν μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και τα ξενοδοχεία ενώ στον συντελεστή 6% να διατηρηθούν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα
Μεγάλες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για τους κατοίκους των νησιών στα οποία σήμερα ισχύει καθεστώς μειωμένου ( κατά 30%) ΦΠΑ. Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος χωρίς κάποιο άλλο αντισταθμιστικό μέτρο που προτείνει η ελληνική πλευρά όπως φοροαπαλλαγές για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με χαμηλό εισόδημα.
Για τους αγρότες προβλέπεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% σήμερα στο 26% αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή. Επίσης ζητούν να ακυρωθεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών η οποία προβλέπει απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από τη φορολογία
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής εις φόρου στο 100% ( από 55% σήμερα για τις ΟΕ και ΕΠΕ και 80% για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα). Οι δανειστές προτείνουν o φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων να αυξηθεί στο 28% ( 29% προβλέπει η ελληνική πρόταση) από 26% σήμερα. Παράλληλα δεν αποδέχονται την έκτακτη εισφορά 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016 με τον ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ( 2,65 δις ευρώ). Όπως σημειώνεται ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει ανάλογα τους φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να μην μεταβληθεί η απόδοση του μέτρου.
Στην πρόταση των δανειστών προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και αλλαγή του tax credit. Προτείνεται επίσης να ενσωματωθεί στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει από το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και να αποκτήσει έτσι μόνιμο χαρακτήρα.