Την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου όχι μόνο για το θέμα των χημικών της Συρίας, αλλά και ενάντια στη γενικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μεσογείου, τονίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος που βρέθηκε προχθές στο Αρκάδι και χθες επισκέφτηκε τα Χανιά.
Ο ίδιος, που προσφάτως ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τους “Οικολόγους Πράσινους”, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, αναφέρεται επίσης στην πρωτοβουλία πολιτών για τις ευρωεκλογές με την ονομασία “Πράσινοι. Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, αλλά και στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης το οποίο επισκέφτηκε.
Για το θέμα των χημικών της Συρίας και της καταστροφής τους ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι «πρέπει να καταστραφούν με ασφαλή για το περιβάλλον και τους ανθρώπους τρόπο και πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση. Κατέθεσα μια επείγουσα ερώτηση και μια ερώτηση μαζί με άλλους συναδέλφους και επέμεινα στο θέμα της διαφάνειας. Εμπλέκονται δύο διεθνείς Οργανισμοί: το σχέδιο του Ο.Η.Ε. για το περιβάλλον και ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Οπλων. Αυτό είναι θετικό. Από την άλλη μεριά οι πολίτες πολλές φορές δυσπιστούν και σε διεθνείς Οργανισμούς… Η πρότασή μου είναι να οργανωθεί μια δημόσια εκδήλωση και στην Κρήτη όπου έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Οι διεθνείς Οργανισμοί να ενημερώσουν τους πολίτες ποια μέτρα έχουν παρθεί για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ακόμα ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Είτε καταστροφή των χημικών σε μία ειδική εγκατάσταση στη Γερμανία είτε στον Ατλαντικό και ξέρουμε ότι η Πορτογαλία είχε δώσει λιμάνια έτσι ώστε τα πλοία που θα σταθμεύσουν να είναι ασφαλή».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση που γίνεται «θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη Μεσόγειο. Μιλάμε για τους 800 τόνους χημικών της Συρίας. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι στη Μεσόγειο σήμερα πέφτουν γύρω στα 350 εκ. κυβικά λυμάτων, 60.000 τόνοι υδραργύρου, 3.500 τόνοι μολύβδου, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών, οι αντλήσεις πετρελαίου μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ατυχήματα. Αρα, η κινητοποίηση αυτή πρέπει να εντάσσεται στη λογική του να μη γίνεται καθόλου απόρριψη χημικών στη Μεσόγειο. Και να πουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα απόβλητα από την επεξεργασία ότι θα καταστραφούν στη Γερμανία, τη Δανία και τη Βρετανία».
“ΠΡΑΣΙΝΟΙ”
Για τη νέα “πράσινη” πρωτοβουλία πολιτών ο κ. Χρυσόγελος σημείωσε: «Εχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία μιας λίστας με το όνομα “Πράσινοι” που συνοδεύεται από τρεις σημαντικές λέξεις: αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία, για να τονίσουμε το πολιτικό στίγμα αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι μια λίστα “Πράσινη”, αλλά από εκεί και πέρα προσπαθούμε να υπερβούμε τον χώρο που υπήρχε και να εστιάσουμε με συμμετοχή συγκεκριμένων ανθρώπων στα θέματα της αλληλεγγύης -γιατί για να βγούμε από την κρίση ο θυμός και η οργή, που είναι δίκαια, πρέπει να μετασχηματιστούν σε δύναμη αλληλεγγύης. Εστιάζουμε στη λέξη δημιουργία, γιατί η έξοδος από την κρίση απαιτεί δημιουργικότητα – δημιουργικές ανατροπές και όχι καταστροφή. Και στη λέξη οικολογία γιατί, οικονομία, οικολογία και κοινωνική συνοχή πρέπει να συνδυάζονται».
Σε ερώτησή μας για τον κατακερματισμό που παρατηρείται σε πολιτικούς χώρους, ο κ. Χρυσόγελος σημείωσε ότι «υπάρχει μια τεράστια ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος. Η ρευστοποίηση αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι συγκροτείται γύρω από πρόσωπα που έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και το άλλο είναι ότι αρχίζουν τάσεις μέσα στην κοινωνία να απαιτούν και να οργανώνουν διαφορετικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Είτε αυτό σημαίνει κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία και φαρμακεία, είτε σημαίνει νέες καινοτόμες, υγιείς, υπεύθυνες, παραγωγικές δραστηριότητες. Εμείς απευθυνόμαστε στο δεύτερο κομμάτι».
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Για την επίσκεψή του στο Ναυτικό Μουσείο ο κ. Χρυσόγελος τόνισε «το Ναυτικό Μουσείο θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης. Υπάρχουν εθελοντές που κατασκευάζουν τα σκάφη χειροποίητα, υπάρχει μια συλλογή εξαιρετική με βενετσιάνικα αντικείμενα (συλλογή Τζωρτζάκη). Αυτά μπορεί να δέσουν με ένα νέο μοντέλο για τον τουρισμό. Στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης θέλουμε κάθε περιφέρεια να δει ποια ειναι τα δυνατά της στοιχεία, να τα αναδείξει και να τα εντάξει στον περιφερειακό σχεδιασμό».