Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μια Χανιώτισσα “κατακτά” τα βουνά

Σημαντικές διακρίσεις, δείχνοντας ότι στο μέλλον θα μπορούσε να έχει μια ανάλογη πορεία, καταφέρνει μια Χανιώτισσα αθλήτρια στο άθλημα του αλπικού σκι. Μπορεί στην Ελλάδα, για προφανείς λόγους, να μην είναι τόσο διαδεδομένο, ωστόσο η Χανιώτισσα και αθλήτρια του ΕΟΣ Αχαρνών, Φαίδρα Μανιουδάκη, καταφέρνει να είναι ανάμεσα στις καλύτερες στην ηλικία της στην Ελλάδα.
H 16χρονη πρωταθλήτρια, γεννηθείσα στις 2 Φεβρουαρίου 2002 στα Χανιά, τονίζει στα “Χ.ν.” ότι την αγάπη για το σκι την… παρέλαβε από τους γονείς της, όταν από πολύ μικρή την έπαιρναν μαζί τους στα βουνά. Εκεί, είχε την πρώτη “γνωριμία” με τα πέδιλα και το άθλημα του σκι, το οποίο τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα αγωνιστικό αντικείμενο για την ίδια.
«Με το σκι ασχολήθηκα από πολύ μικρή. Οι γονείς μου ήταν αυτοί που με βοήθησαν ώστε να το μάθω, αφού μ’ έπαιρναν μαζί τους στο βουνό. Στη συνέχεια, πήγα σ’ έναν σύλλογο όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και ακολούθως όταν μου προτάθηκαν και οι αγώνες, δέχτηκα να πάω και από τότε άρχισε να μου αρέσει πολύ. Μπορώ να πω ότι οι αγώνες είναι το αγαπημένο μου σημείο κι έτσι αποφάσισα να το συνεχίσω», τονίζει η Φαίδρα Μανιουδάκη.
Τι είναι αυτό όμως που της αρέσει ιδιαίτερα στο αλπικό σκι; «Ισως το πιο ωραίο είναι ότι με βοηθάει να ταξιδεύω πολύ συχνά. Είναι μια ασχολία που κάνω πολλά χρόνια. Μ’ αρέσει πολύ που βρίσκομαι στο βουνό και όλο αυτό το περιβάλλον που “ζω”, με το χιόνι και το κρύο. Είναι ένα άθλημα που έχει ταχύτητα και σου προσφέρει μια αίσθηση αδρεναλίνης», σημειώνει.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ… ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η Φαίδρα θέτει σαν στόχο να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο που είναι αυτή τη στιγμή. «Θα ήθελα να πάρω μέρος στο μέλλον σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ή τα παγκόσμια πρωταθλήματα, είναι κάτι που θέλω να το προσπαθήσω. Από εκεί και πέρα, θέλω όμως να προσπαθήσω και με το σχολείο μου και να περάσω σε κάποια Σχολή», τονίζει, ενώ σε ερώτηση για τα Χανιά, δηλώνει ότι είναι ένα μέρος που τα επισκέπτεται κάθε χρόνο: «Οι γονείς μου ζούσαν εκεί και εγώ έχω γεννηθεί εκεί. Τι να πω για τα Χανιά; Εκεί μένουν οι συγγενείς μου, ερχόμαστε κάθε χρόνο στα Χανιά, είναι ένα μέρος που μ’ αρέσει πολύ!».

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ
Δηλώσεις αναζητήσαμε και από τον Κώστα Υψηλάντη, προπονητή του ΕΟΣ Αχαρνών και της ίδιας της Φαίδρας.
Η πρώτη ερώτηση που του θέσαμε υπόψη είναι, πέρα από τη Φαίδρα, γιατί στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο το άθλημα του σκι. «Γιατί όλοι έχουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα αποτελείται μόνο από… παραλίες», απαντά με χιούμορ, προσθέτοντας ότι, «η Ελλάδα έχει πολύ ορεινό όγκο και πολύς κόσμος ασχολείται με το βουνό και κάποιοι με τη χιονοδρομία».

Μια βασική ερώτηση είναι πού γίνονται οι προπονήσεις σας.
«Στην Ελλάδα, οι προπονήσεις γίνονται από τα Χριστούγεννα μέχρι τέλος της σεζόν, που είναι μέσα με τέλη Απριλίου σε βουνά όπως ο Παρνασσός, τα Καλάβρυτα και ενίοτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Μαίναλο που είναι κοντά στην Τρίπολη. Το βασικό στάδιο προετοιμασίας ξεκινά όμως από το καλοκαίρι, όσο παράξενο και να φαίνεται. Ξεκινά από τους παγετώνες στην Αυστρία όπου φεύγουμε τουλάχιστον 2 με 3 φορές για 10ήμερες προπονήσεις Ιούνιο, Αύγουστο και Οκτώβριο για να προετοιμαστούμε για την αγωνιστική περίοδο που ουσιαστικά είναι από το Γενάρη και μετά όπου έχουμε πολλούς αγώνες, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας».

Η Φαίδρα;
«Η Φαίδρα έχει ενταχθεί από πολύ μικρή στον ΕΟΣ Αχαρνών και τα τελευταία 10 χρόνια κάνει σκι. Το επίπεδό της είναι πολύ υψηλό, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας. Εχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες με την Εθνική ομάδα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Είναι πάρα πολύ καλή στο σλάλομ, που είναι ένα από τα δύο αγωνίσματα, ενώ το άλλο είναι το γιγαντιαίο σλάλομ. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι έχει μεγάλη επιθυμία και θέληση για το “περαιτέρω”. Θέλει να διεκδικήσει να βρεθεί σε ένα υψηλό επίπεδο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει από τώρα την προσπάθειά της για να τα καταφέρει».

Η Ελλάδα έχει αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις;
«Κάθε χρόνο έχουμε Ελληνες αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις. Μάλιστα, φέτος, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν μέρος ο Γιάννης Αντωνίου και η Σοφία Ράλλη. Η συμμετοχή μας είναι σταθερή, το βέβαιο είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστική όπως σε άλλα αθλήματα όπου παίρνει μέρος η Ελλάδα γιατί υπάρχει το δεδομένο ότι δεν είμαστε μια αλπική χώρα και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Υπάρχουν αθλητές που ανταγωνίζονται μακροχρόνια με προγράμματα, τα οποία καταλήγουν σαν ύψιστη τιμή για τους ίδιους να συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα είτε ανά δύο χρόνια στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανά τον κόσμο».

Πώς είναι οι συνθήκες στο βουνό;
«Οι συνθήκες στο βουνό δεν είναι ιδανικές. Δεν είμαστε σε κλειστό προστατευμένο περιβάλλον, οπότε έχουμε αντιμετωπίσει συνθήκες με χιονόπτωση, -10 βαθμούς Κελσίου, πολύ κρύο δηλαδή, οπότε θέλει πολλή αγάπη, πείσμα και αφοσίωση, όπως όλος ο αθλητισμός, απλώς με το επιπλέον χαρακτηριστικό του αθλήματος που είναι ιδιαίτερες οι καιρικές συνθήκες. Φέτος, έτυχε να κάνουμε προπόνηση στους -15 βαθμούς Κελσίου, αυτό είναι λίγο ιδιαίτερο και απαιτεί για ένα παιδί σαν την Φαίδρα να είναι πολύ προσηλωμένο και να φεύγει το Σαββατοκύριακο από την προσωπική του ζωή για να βρίσκεται στο βουνό»…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα