Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μήνυμα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό

Μήνυμα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά, έστειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε καταυλισμούς και οικισμούς της Αττικής με συντονίστρια μία Χανιώτισσα.
Το πρόγραμμα αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Ρομά. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: “Ρομά διαμεσολαβητές Υγείας” και υλοποιήθηκε από την οργάνωση PRAKSIS σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου, με την τελετή απονομής πιστοποιητικών στην ομάδα των 17 νεαρών Ρομά που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Συντονίστρια του προγράμματος με την ονομασία: “Ρομά Διαμεσολαβητές Υγείας” ήταν η Γιάννα Πετράκη.
Η ίδια εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα” ότι «στις 15 Απριλίου 2014 ολοκλήρωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ρομά Διαμεσολαβητές Υγείας” 17 νέες και νέοι Ρομά από περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, των Ανω Λιοσίων, του Ασπροπύργου, του Ζεφυρίου, του Μενιδίου και του Ιλίου. Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την ομάδα της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS (ψυχολόγους, ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” στο πλαίσιο του “Roma Youth Action Plan” του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη χρηματοδότηση του European Youth Foundation.
Στην πρώτη φάση οι εκπαιδευόμενοι καταρτίστηκαν θεωρητικά, μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης, σε ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως οικογενειακός προγραμματισμός, υγεία της μητέρας και του παιδιού, μεταδιδόμενα νοσήματα, εξαρτήσεις, κ.ά. από εθελοντές καθηγητές και διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στη δεύτερη φάση πραγματοποίησαν επισκέψεις σε κρατικές και μη κρατικές δομές Υγείας, όπως το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνας) και το Πολυϊατρείο (Αθήνας) της PRAKSIS, τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Ευαγγελισμού, τις Θεραπευτικές Μονάδες Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης στο Σισμανόγλειο και τον Ερυθρό Σταυρό, τη δομή “Εξέλιξις” του ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο Ημέρας του ΟΚΑΝΑ, κ.ά., με στόχο την εξοικείωση με τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας και το προσωπικό τους.
Τέλος, στην τρίτη φάση, πραγματοποίησαν διαδραστικά εργαστήρια στον Ασπρόπυργο, στο Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια, με σκοπό αφενός την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με δράσεις σε οικισμούς και αφετέρου την προαγωγή εγγραμματοσύνης σε θέματα υγείας των συμμετεχόντων».

ΣΤΟΧΟΙ
Η Γιάννα Πετράκη προσθέτει ότι «αν και η εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος ολοκληρώθηκε, η ομάδα των νέων διαμεσολαβητών υγείας που δημιουργήθηκε, δεν σκοπεύει να σταματήσει τη δράση της εδώ. Πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις και μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με τους άμεσους στόχους που έχει ήδη θέσει και οι οποίοι περιλαμβάνουν: α) Την ενδυνάμωση του πανελληνίου Συλλόγου Διαμεσολαβητών με στόχο τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, β) την αναγνώριση του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή στην Ελλάδα, γ) την ενεργό συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής υγείας των Ρομά, δ) τη διασύνδεσή τους με εθνικούς, αλλά και διεθνείς Φορείς που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και ε) την περαιτέρω κατάρτισή τους. Μάλιστα, ήδη ένα μέλος της ομάδας έχει επιλεχθεί να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Στρασβούργο με συμμετέχοντες Ρομά και μη Ρομά απ’ όλη την Ευρώπη».

ΑΘΕΑΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ”
Για την απόφασή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η ίδια σημειώνει: «Η πρώτη φορά που δούλεψα με Ρομά ήταν σαν φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Μέσα από τη δράση “Προαγωγή Υγείας” που αναπτύξαμε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνειδητοποίησα την πολυπλοκότητα των αθέατων διαστάσεων του “κοινωνικού αποκλεισμού” των Ρομά, ενώ ταυτόχρονα, ξεκινώντας να διαβάζω την ιστορία τους, μου έγινε ξεκάθαρο ότι οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες διαβιούν ακόμα και σήμερα δεν είναι επιλογή των ιδίων, αλλά αποτέλεσμα ενός πλέγματος ιστορικών διαδικασιών περιθωριοποίησής τους ανά τους αιώνες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που απέκτησα σε πάνω από 35 οικισμούς/ καταυλισμούς της Ελλάδας, στους οποίους πραγματοποιήσαμε δράσεις προαγωγής υγείας (εμβολιασμούς, έκδοση Ατομικών Δελτίων Υγείας Μαθητή, ιατρικές εξετάσεις, κ.ά.) δε μου άφηναν πλέον κανένα περιθώριο στο να παραμείνω απαθής απέναντι σε όσα είχα δει.

Η αφορμή για να “αντιδράσω”, δόθηκε πολύ σύντομα μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για νέους, στο οποίο πήρα μέρος, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Ρομά. Η ανάγκη για την ύπαρξη διαμεσολαβητών υγείας, ανθρώπων δηλαδή που θα αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινότητας των Ρομά και των μη Ρομά, είχε εντοπιστεί από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις σε οικισμούς/ καταυλισμούς και έτσι δεν έμενε παρά να προχωρήσω στον σχεδιασμό του προγράμματος και την εύρεση του χρηματοδότη. Ο κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ρομά Διαμεσολαβητών, αλλά και η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, με την πολύχρονη τεχνογνωσία πάνω στα ζητήματα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ήταν εκεί από τα πρώτα βήματα για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα