Μηνύματα αισιοδοξίας για το εργασιακό μέλλον των σημερινών φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης στέλνουν απόφοιτοι που σήμερα εργάζονται ως καθηγητές – ερευνητές σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και το τελευταίο διήμερο συμμετείχαν σε Θερινό Σχολείο στην Πολυτεχνειούπολη.
Οπως επισημαίνουν, οι σημερινοί φοιτητές πρέπει να ατενίζουν με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια το μέλλον μέσα στον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό κόσμο. Παράλληλα σημειώνουν ότι εταιρείες του εξωτερικού αναζητούν ανθρώπους με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο.
Οι ίδιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο των σπουδών στη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης που, όπως λένε, τους άνοιξε δρόμους προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και κατά τη διάρκεια των εργασιών του οι έξι απόφοιτοι της Σχολής ΗΜΜΥ παρουσίασαν πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνάς τους καθώς και την ακαδημαϊκή οπτική τους. Χθες μίλησαν οι: Σπύρος Μπλάνας (The Ohio State University), Παναγιώτης Μαρκόπουλος (Rochester Institute of Technology) και Ευάγγελος Παπαλεξάκης (University of California Riverside) και προχθές οι: Κωνσταντίνος Δόβρολης (Georgia Tech), Γιώργος Σμαραγδάκης (Technical University Berlin) και Πέτρος Σπάχος (University of Guelph).
Οι ίδιοι μίλησαν στα “Χ.ν.” για την εμπειρία τους.
«Να κοιτάς διεθνώς»
Ο επίκουρος καθηγητής στο University of California Riverside, Βαγγέλης Παπαλεξάκης ο οποίος ασχολείται με μηχανική μάθηση, διαχείριση δεδομένων και δημιουργία αλγορίθμων, επικρότησε τη δουλειά που επιτελείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης, για την εμπειρία του από τις ΗΠΑ επισήμανε ότι υπάρχει αξιοκρατία και ότι ο ίδιος πήγε στις ΗΠΑ γιατί ήθελε να αποκτήσει «την εμπειρία του εξωτερικού» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να κοιτάς διεθνώς. “Αναμετράσαι” με όλο τον κόσμο γιατί είμαστε, καλώς ή κακώς, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Κάνε δουλειά που σε εξιτάρει και μάθαινε συνέχεια και θα πάνε όλα καλά», κατέληξε.
«Αισιοδοξία»
Ο επίκουρος καθηγητής στο Rochester Institute of Technology στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, Παναγιώτης Μαρκόπουλος, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά με αλγορίθμους για επεξεργασία σήματος τηλεπικοινωνίες, κ.α., συμβούλευσε τους νέους φοιτητές: «Να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη ζωή τους χωρίς να φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά ικανοί ή ότι είναι μακριά από το κέντρο της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Εμείς είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε Να είναι αισιόδοξοι».
«Εξωστρέφεια»
Ο καθηγητής στο Georgia Tech στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Δόβρολης, σημείωσε ότι «στην Αμερική δεν έχουν αρκετούς μηχανικούς υπολογιστών και εισαγάγουν μηχανικούς από άλλες χώρες» και κάλεσε τους φοιτητές «να είναι εξωστρεφείς, να μη νιώθουν ότι είναι απλά φοιτητές για την Ελλάδα. Μπορούν να κάνουν δουλειές έξω, να επιστρέψουν, να φτιάξουν εταιρείες αλλά να νιώθουν πολίτες όλου του κόσμου, να ανοίξουν τα σύνορα, τους ορίζοντές τους».
«Η άλλη πλευρά της παγκοσμιοποίησης»
Ο καθηγητής στο The Ohio State University, Σπύρος Μπλάνας, πήγε στις ΗΠΑ το 2007 σημειώνει: «Στο εξωτερικό βλέπουμε στην ουσία την άλλη πλευρά της παγκοσμιοποίησης. Βλέπουμε ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν συγκεκριμένα ταλέντα, έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες, θέλουν να δώσουν πάρα πολύ υψηλούς μισθούς και πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες και δεν βρίσκουν ανθρώπους με το υπόβαθρο που θέλουν. Στην Ελλάδα φαίνεται να ισχύει το ακριβώς ανάποδο: πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρό υπόβαθρο αλλά δεν κάνουν το βήμα να ενώσουν στην ουσία την προσφορά και τη ζήτηση. Οπότε θα ενθάρρυνα όλους να είναι λίγο πιο εξωστρεφείς και σίγουροι για το τι μπορούν να καταφέρουν».
«Κατάλληλα εφόδια»
Ο επίκουρος καθηγητής στο University of Guelph στον Καναδά, Πέτρος Σπάχος, ]ασχολείται με έξυπνες εφαρμογές (app) σε κινητά τηλέφωνα (“έξυπνες” πόλεις, “έξυπνο” πάρκινγκ) κ.α.. Ο ίδιος επικρότησε τη δουλειά που γίνεται στο Πολυτεχνείο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα νέα παιδιά που θέλουν να φύγουν έξω, έχουν τα κατάλληλα εφόδια και το ίδιο όσοι μένουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές».
«Παγκόσμιος ανταγωνισμός»
Ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, Γιώργος Σμαραγδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες ερευνητικές του δουλειές στον χώρο των δικτύων και του Ιντερνετ, σημείωσε ότι «οι φοιτητές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την παγκοσμιοποίηση, φυσικά θα έχουν έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό αλλά έχουν καλά εφόδια από το Πολυτεχνείο που είναι μία όαση αριστείας από τις λίγες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα».