H ανεξίτηλη σφραγίδα της πολιτικής παρακαταθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου στον νομικό πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας αναδείχθηκαν κατά την εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες αργά το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Αφορμή για την εκδήλωση που είχε ως θέμα «Η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας» αποτέλεσε η έκδοση «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης: Βιογραφία» που έγραψε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Βενιζέλου Νίκος Παπαδάκης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή σημασία του χώρου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση καθώς τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο συγγραφέας της βιογραφίας Νίκος Παπαδάκης άσκησαν τη δικηγορία στον χώρο των Δικαστηρίων των Χανίων.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αντώνης Γκαζής στον χαιρετισμό του αφού εξήρε την προσφορά του Ν. Παπαδάκη στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του τόπου, πρότεινε τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης τιμής για τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ποντικάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία του Ιδρύματος Βενιζέλου οφείλεται στην εργατικότητα, την τόλμη και τις γνώσεις του Νίκου Παπαδάκη.
Ο δικηγόρος και Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σπύρος Λιονάκης στην ομιλία του σημείωσε ότι πάνω στο πολιτικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου βασίζονται τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ενώ αναφερόμενος στη βιογραφία επεσήμανε την αντικειμενικότητα, την ιστορική τεκμηρίωση και την πληρότητα που χαρακτηρίζει την προσέγγιση του Ν. Παπαδάκη στη ζωή και το έργο του Βενιζέλου. Επίσης, υποστήριξε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης Χαράλαμπος Μωυσίδης έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές τομές που πραγματοποίησε ο Βενιζέλος στον χώρο της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας τη μακροβιότητα που χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις του, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι σήμερα σε ισχύ. «Πρέπει και οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε το βιβλίο του Παπαδάκη», σημείωσε ο κ. Μωυσίδης, ενώ ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης τόνισε ότι η δίτομη βιογραφία του Βενιζέλου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο που θα πρέπει να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Ο κ. Γεωργιάδης που αναφέρθηκε ειδικότερα στις παρεμβάσεις του Βενιζέλου στο αστικό δίκαιο, επεσήμανε την ευρυμάθεια του μεγάλου κρητικού πολιτικού και το σημαντικό εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό έργο που έκανε, βελτιώνοντας το νομικό πλαίσιο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ο δικηγόρος Μιχάλης Βεργανελάκης σημείωσε ότι η δίτομη βιογραφία του Βενιζέλου είναι και θα είναι απαραίτητο για κάθε Έλληνα καθώς αποκαλύπτει πως το ηγετικό τάλαντο ενός ανθρώπου κατάφερε να κάνει την Ελλάδα ισότιμη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Παπαδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην συμβολή του Βενιζέλου στον νομικό πολιτισμό της Ελλάδας έκανε λόγο για έναν ρηξικέλευθο πολιτικό που εναρμόνισε το ελληνικό σύνταγμα με των δυτικών δημοκρατικών κοινωνιών. «Η παρουσία του στον χώρο της ανασυγκρότησης των θεσμών ήταν τεράστια και η προσφορά του ξεχωριστή», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη, ενώ το συντονισμό έκανε η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγάπη Μικρού.