Μια μοναδική μουσική «γέφυρα» ανάμεσα σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που «συνδέουν» την μουσική παράδοση της Κρήτης με την παγκόσμια μουσική δημιουργία, στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Το φιλόμουσο κοινό απόλαυσε έργα μουσικής δωματίου σημαντικών συνθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία απέδωσαν μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Ανάμεσα σε άλλα, παρουσιάστηκαν το «Κάντο σεριόζο» του Δανού μουσουργού Καρλ Νίλσεν, η «Ελεγεία» για σόλο βιολί του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, η «Φαντασία» για τσέλο και πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν, η σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, αλλά και οι 15 μικρές παραλλαγές για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα.
Παράλληλα, το κοινό ήρθε σε επαφή με έργα του Χανιώτη μουσουργού, Δημήτρη Καψωμένου («Του δειλινού ο στοχασμός» και «Χορός στο Φοινικόδασος»), του Κώστα Κυδωνιάτη (από την 2η ελληνική σουίτα Πελοποννησιακός – Χανιώτικος), του Γιάννη Κωνσταντινίδη («Αρχαγγελίτικος σκοπός Ρόδου», του Λώρη Μαργαρίτη («Σονατίνα για πιάνο»).
Η βραδιά έκλεισε με το έργο «Αμάραντος» του Κωνσταντίνου Δ. Κακαβελάκη για κόρνο, φλάουτο, βιολί, πιάνο, βιολοντσέλο με την ορχήστρα να διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης. Το έργο «Αμάραντος» είναι το τελευταίο τμήμα μιας ευρύτερης συνθετικής ενότητας με τίτλο «Συμπνοή» που βασίζεται στην ιδέα της συνύπαρξης και της συμφιλίωσης.
Τα έργα ερμήνευσαν οι: Ευάγγελος Σταθουλόπουλος, Απόστολος Παληός, Ευάγγελος Σκούρας, Παναγιώτης Τζιώτης και Ισίδωρος Σιδέρης.
Τη συναυλία με τίτλο: «Από την Κρήτη στον Κόσμο», που ξεκίνησε με εισήγηση του Κώστα Κακαβελάκη, διοργάνωσαν η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου και ο Σύλλογος Φίλων του Μότσαρτ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).