Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

 “Ναι” στον νέο Οργανισμό του Πολυτεχνείου

Υπέρ του νέου Οργανισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης τάσσεται το Tμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) καθώς, όπως αναφέρει, η πρόταση που εμπεριέχεται για τη διάρθρωση σπουδών είναι σύμφωνη με την άποψη του Τ.Ε.Ε. για πενταετές δίπλωμα μηχανικού που επιπλέον ισοδυναμεί με Master of Engineering. Επιπλέον, το Τ.Ε.Ε. θεωρεί ότι η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης «μπορεί να αποτελέσει κοινό πλαίσιο διάρθρωσης σπουδών στους Οργανισμούς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας». Για τον λόγο αυτό προτείνει την άμεση σύγκληση κοινής συνδιάσκεψης Τ.Ε.Ε. και Πρυτανικών Αρχών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Ειδικότερα, σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης, Ιωάννης Στρογγυλός και απευθύνεται στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, Χρήστο Σπίρτζη και στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκη ενώ απευθύνεται στα περιφερειακά Τ.Ε.Ε., αναφέρεται ότι η διοικούσα επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης σε συνεδρίασή της, την περασμένη Δευτέρα, συζήτησε το θέμα της διάρθρωσης σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του Οργανισμού του Ιδρύματος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης το Τ.Ε.Ε. αναφέρεται στις θέσεις που έχει εκφράσει από παλαιότερα μαζί με άλλους Φορείς για το θέμα της διάρθρωσης σπουδών και συγκεκριμένα εξηγεί: «Σύμφωνα με το ν. 4009/2011 και των μεταγενέστερων νόμων αυτού τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα εκπονούν Οργανισμούς για να ορίσουν τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την εσωτερική τους λειτουργία. Σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας το Τ.Ε.Ε. έχει ήδη διατυπώσει “πρόταση 6 σημείων για την παιδεία” (06/03/2013) που σε ό,τι αφορά τις Ενιαίες Πενταετείς Σπουδές έχει ως εξής: «Οπως έχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, οι σπουδές ενός μηχανικού που καλύπτουν επαρκώς σε επιστημονικό εύρος και ποιότητα την παρεχόμενη γνώση χρειάζονται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σπουδών, με έμφαση στα πρώτα χρόνια σπουδών σε μαθήματα υποδομής, που αποτελούν προαπαιτούμενη γνώση για τη σε βάθος σπουδή των τεχνικών γνωστικών αντικειμένων στη συνέχεια. Αυτός είναι ο λόγος που κορυφαία Πανεπιστήμια σε χώρες που έχουν το αγγλοσαξονικό πρότυπο διευρύνουν τα έτη σπουδών ξεπερνώντας την πρακτική των τριών ετών του πρώτου κύκλου σπουδών και ενός έτους εξειδίκευση και υιοθετώντας είτε την πενταετία και άνω είτε τα τέσσερα χρόνια σπουδών και ένα ή δύο πρόσθετα έτη για την εξειδίκευση.

Οι ενιαίες πενταετείς σπουδές στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας και στο Ε.Μ.Π., οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης και αν επιλέξουμε, ισοτιμούνται με τον δεύτερο κύκλο σπουδών των αγγλοσαξονικών Πανεπιστημίων, που πρέπει να αποτελεί ελάχιστη προδιαγραφή για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα μας». Επιπλέον και σε ό,τι αφορά ζητήματα επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, μετά τις εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Τ.Ε.Ε. με άλλους έξι επιστημονικούς Φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) συγκρότησαν κοινό μέτωπο και με ανακοίνωσή τους (04/06/2014) αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η αξιολόγηση και η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας κρίνεται σήμερα ως άμεση προτεραιότητα μετά τις νέες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις για χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολεγίων».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Καταλήγοντας το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τ.Ε.Ε. -με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και τη ψήφιση του ν. 4254/2014 που, μεταξύ άλλων, αφορά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού που «δύναται να αναθεωρηθεί ριζικά», την έκθεση Αντιστοίχισης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, αλλά και τη διάρθρωση σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης- αναφέρει ότι Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Τμήματος Δυτικής Κρήτης αποφάσισε τα εξής: 1) Η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι σύμφωνη με τη διατυπωμένη άποψη του Τ.Ε.Ε., αφού αναφέρεται ρητά σε πενταετές δίπλωμα μηχανικού που επιπλέον ισοδυναμεί με Master of Engineering και ως εκ τούτου κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. 2) Θεωρεί ότι η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών που προτείνεται στον Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης μπορεί να αποτελέσει κοινό πλαίσιο διάρθρωσης σπουδών στους οργανισμούς των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας. Για τον λόγο αυτό και εν όψει της αξιολόγησης και έγκρισης των Οργανισμών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΣτΕ, το Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δυτικής Κρήτης προτείνει την άμεση σύγκλιση κοινής συνδιάσκεψης Τ.Ε.Ε. και Πρυτανικών Αρχών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας ώστε να συζητηθούν: α) Το κοινό πλαίσιο διάρθρωσης των σπουδών τους. β) Το πλαίσιο πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών που οδηγούν σε νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα».

“ΔΩΡΕΑΝ Η ΦΟΙΤΗΣΗ”
Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει και το Τ.Ε.Ε., η πρόταση για τη διάρθρωση σπουδών στον νέο Οργανισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει ως εξής: «διάρθρωση των σπουδών: 1. Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους, τον πρώτο (προπτυχιακές σπουδές), τον δεύτερο (μεταπτυχιακές σπουδές) και τον τρίτο (διδακτορικές σπουδές). α) Το πενταετές δίπλωμα μηχανικού συνίσταται στην παρακολούθηση ενιαίου, ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που δεν είναι λιγότερες των 300 και ολοκληρώνεται με την απονομή διπλώματος μηχανικού, το οποίο είναι ισοδύναμο με Master of Engineering στην ειδικότητα της Σχολής και κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων βάσει της 8/βάθμιας κλίμακας του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Η φοίτηση για τους φοιτητές του ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών μηχανικού είναι δωρεάν. β) Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, περιλαμβάνει για κάθε πρόγραμμα σπουδών μαθήματα που αντιστοιχούν κατ΄ελάχιστο σε 60 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών.

Το δίπλωμα αυτό κατατάσσεται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων βάσει της 8/βάθμιας κλίμακας του Ευρωπαϊκού Πλαίσιου Προσόντων, αντιστοιχεί σε Master of Science και δεν είναι ισοδύναμο με το δίπλωμα μηχανικού του ολοκληρωμένου πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών της παραγράφου α». Εκδήλωση για τις σπουδές Εκδήλωση οργανώνει σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κτιρίου Επιστημών (141.Π.98), στην Πολυτεχνειούπολη, με θέμα “Οι μαθητές πάνε Πολυτεχνείο – Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης”. Στην εκδήλωση εκπρόσωποι των Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιάσουν στους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών, τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των νέων μηχανικών και τις συνθήκες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά σήμερα   στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης: www.tuc.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα