Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Νέα αγροτικά μοντέλα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Μ.Α.Ι.Χ.

Νέα αγροτοκτηνοτροφικά μοντέλα, με διεύρυνση δραστηριοτήτων και συμπράξεις ανάμεσα σε παραγωγούς από το χωριό και κατοίκους της πόλης, αναπτύσσονται στην Ευρώπη ενώ έχουν αρχίσει, με δειλά βήματα, να εμφανίζονται και στην Ελλάδα.

Αυτό τονίστηκε χθες σε ημερίδα στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος: “Ευρωπαϊκή διευρυμένη γεωργία μέσα από πολυλειτουργικές δράσεις / European Broaded Agriculture by Multifunctional Activities/ EBAMA – ERASMUS+ KA2”.
Οπως εξήγησε ο συντονιστής σπουδών και έρευνας στο Μ.Α.Ι.Χ., Ιωάννης Λιβεριάτος, μεταξύ των σκοπών του προγράμματος είναι η ανάδειξη των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που πρέπει να έχουν οι αγρότες που έχουν πολυσχιδείς δραστηριότητες διευρυμένης γεωργίας.
Στην πολυλειτουργικότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας αναφέρθηκε η καθηγήτρια στον τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μαρία Παρταλίδου.
Η ίδια, μιλώντας στα “Χ.ν.”, αναφέρθηκε στα νέα σχήματα που αφορούν την «κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία: μια ομάδα από το αστικό κέντρο, συμπράττει με ένα γεωργό κοντά στην πόλη, ο οποίος καλλιεργεί για την ομάδα συγκεκριμένα τρόφιμα: λαχανικά κυρίως τα οποία έχουν συμφωνήσει στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτά είναι πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό, στη Γαλλία, στην Ιταλία».
Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, «έχουν γίνει κάποιες δειλές προσπάθειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οχι με τη μορφή της προκαταβολής. Αλλά υπάρχει σύμπραξη με γεωργους. Στην Αθήνα έχουμε -και αποτέλεσε κομμάτι μιας ερευνητικής μας προσπάθειας – τους “Αγροναύτες” με βιολογική καλλιέργεια».
Στο πρόγραμμα αστικής πτηνοτροφίας που λειτουργεί πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο διαχειριστής του συγκεκριμένου επιχειρησιακού έργου, Νίκος Τσάκαλος.
Οπως εξήγησε «η αστική πτηνοτροφία είναι ένα πρόγραμμα εξ΄αποστάσεως εκτροφής πτηνοτροφικών αγαθών. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί πιλοτικά στον Νομό Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Καρδίας. Για 90 ημέρες ο κάτοικος αστικού κέντρου έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει στον χώρο μας τα κοτόπουλα των οποίων το κρέας θα καταναλώσει και μετά από 90 ημέρες το παραλαμβάνει έτοιμο – συσκευασμένο».
Παρουσίαση και εφαρμογή πολυλειτουργικών δράσεων στα κτήματα Φιλίππου στην Κίσσαμο, έκανε ο βιοκαλλιεργητής, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, ο οποίος διακρίθηκε το 2017 ως “Αγρότης της Χρονιάς” και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό για το “Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών” στις Βρυξέλλες. Την ίδια χρόνια έλαβε δύο βραβεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στο παράδειγμα του Παγκρήτιου Αγροτικού Συνεταιρισμού: “Μινωϊκή Γη” αναφέρθηκε ο Μανώλης Χαραλαμπάκης.
Μίλησε επίσης ο Lamberto Lamberti από την Ιταλία.
Στην αειφορία της δασοπονίας αναφέφθηκε σε δηλώσεις της η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, εξήγησε ότι «επειδή οι οικογενειακές επιχειρήσεις μαστίζονται λόγω της κρίσης και της παγκοσμιοποίησης, ψάχνουμε προοπτικές και πολυλειτουργικότητες για να μπορέσουν να επιβιώσουν».
Με την ευκαιρία, ο κ. Μπαουράκης επισήμανε ότι σύμφωνα με την τελευταία του ΜΑΙΧ για τον τουρισμό που θα παρουσιαστεί 20 Μαρτίου για το 65% των τουριστών που ξανάρχονται στα Χανιά, τα τοπικά προιόντα ποιοτικών προδιαγραφών καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα