Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέοι δρόμοι στις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες

Στην κορυφή της επεξεργασίας σήματος διεθνώς βρίσκεται το Πολυτεχνείο Κρήτης μετά και τη νέα διάκριση, την οποία πέτυχαν φοιτητές – ερευνητές του Ιδρύματος για πρωτοποριακή εργασία τους, που ανοίγει νέους δρόμους στις ψηφιακές – διαδικτυακές τηλεπικοινωνίες.
Συγκεκριμένα, προχθές το βράδυ ανακοινώθηκαν τα βραβεία καλύτερης εργασίας με συμμετοχή φοιτητή στο 40ό συνέδριο Επεξεργασίας Σήματος IEEE ICASSP 2015, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στις 19 – 24 Απριλίου στο Brisbane της Αυστραλίας (http://icassp2015.org/awards-grants/).
Οπως έγινε γνωστό, το Πολυτεχνείο Κρήτης κέρδισε το βραβείο καλύτερης εργασίας με συμμετοχή φοιτητή στην ενότητα “Επεξεργασία Σήματος για Τηλεπικοινωνίες”. Το βραβείο μοιράζονται οι υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.) Πάνος Αλεβίζος και Γιάννης Φούντζουλας, με επιβλέποντες τους αναπληρωτές καθηγητές Αγγελο Μπλέτσα και Γιώργο Ν. Καρυστινό, αντίστοιχα, για την εργασία:
“Noncoherent Sequence Detection of Orthogonally Modulated Signals in Flat Fading with Log-linear Complexity”, που λύνει προβλήματα ανίχνευσης ακολουθιών του ψηφιακού σήματος.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το συνέδριο “ΙΕΕΕ International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP)” είναι από τα παλαιότερα και εγκυρότερα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Ενωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical & Electronic Engineers – IEEE) στα θέματα επεξεργασίας σήματος και θα διεξαχθεί φέτος στο Brisbane της Αυστραλίας.
Παρουσιάζονται πάνω από 1.500 εργασίες, μετά από κρίση πλήρους κειμένου, σε θέματα επεξεργασίας σήματος όλων των κατηγοριών και επιλέγεται μία καλύτερη εργασία με συμμετοχή φοιτητή από κάθε ενότητα.
Για το 40ό συνέδριο ICASSP 2015 επιλέχθηκαν 8 εργασίες από ισάριθμες θεματικές περιοχές, που εκπονήθηκαν σε κορυφαία Ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Πολυτεχνείο της Λωζάνης, η Google, το INRIA της Γαλλίας κ.λπ. Μεταξύ των 8 καλύτερων εργασιών του συνεδρίου είναι και η εργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία πρώτευσε στη θεματική περιοχή “Επεξεργασία Σήματος για Τηλεπικοινωνίες”.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Οπως εξηγούν οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι επιβλέποντες αν. καθηγητές «η εργασία λύνει ένα από τα βασικότερα προβλήματα ανίχνευσης ακολουθιών τηλεπικοινωνιακών σημάτων, με πρακτικά υλοποιήσιμο τρόπο και πιθανές εφαρμογές στις ασύρματες ψηφιακές επικοινωνίες, με εξειδίκευση στο Διαδίκτυο των Λαχανικών {Internet of Vegetables}(σ.σ.: πρόκειται για ένα ψηφιακό – διαδικτυακό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στο Πολυτεχνείο και επιτρέπει ψηφιακά να ενημερώνεται ο αγρότης για τις ανάγκες της καλλιέργειάς του σε νερό), στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) καθώς στις δορυφορικές και στις υποβρύχιες επικοινωνίες.
Πρακτικά, ο δέκτης σε ένα συμβατικό ψηφιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών εκτιμά το κανάλι μεταξύ πομπού και δέκτη και ανιχνεύει ένα σύμβολο τη φορά, διαδοχικά, το ένα μετά το άλλο. Το πρόβλημα είναι πως σε χαμηλά επίπεδα ισχύος σήματος, όπως συμβαίνει σε πολλά τηλεπικοινωνιακά σενάρια (π.χ. αισθητήρες που εκπέμπουν με πολύ χαμηλή ισχύ, δορυφορικές ζεύξεις κ.λπ.) η εκτίμηση του καναλιού δεν είναι ακριβής. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να αποδείξει πως κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η εκτίμηση του καναλιού δεν χρειάζεται, αρκεί κάποιος να ανιχνεύσει ακολουθίες διαδοχικών συμβόλων και όχι μόνο ένα σύμβολο τη  φορά».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η εργασία εστίασε σε σήματα, τα οποία χρησιμεύουν σε ψηφιακές επικοινωνίες υπό περιορισμό ισχύος (τα λεγόμενα σήματα ορθογώνιων διαμορφώσεων) και βρήκε πρακτικούς τρόπους ανίχνευσης ακολουθιών τέτοιων συμβόλων, χωρίς να χρειάζεται εκτίμηση του καναλιού μεταξύ πομπού και δέκτη.
Η σημασία της εργασίας εστιάζεται στο γεγονός ότι, αν και η ανίχνευση ακολουθιών είναι σε γενικές γραμμές πολύπλοκη, είναι δυνατόν με “έξυπνο” ψάξιμο να βρεθεί η ακολουθία που στάλθηκε γρήγορα και με απλό τρόπο.
Για παράδειγμα, μία ακολουθία 100 συμβόλων από bits με ορθογώνια δυαδική διαμόρφωση θα χρειαζόταν, πριν την εργασία αυτή, ψάξιμο μεταξύ δύο στην εκατοστή πιθανών ακολουθιών, το οποίο είναι πρακτικά μη υλοποιήσιμο. Η εργασία έδειξε τρόπους εύρεσης της ακολουθίας που στάλθηκε με πολυπλοκότητα της τάξης του 100 log (100), το οποίο είναι της τάξης του 700 (για λογάριθμο με βάση το 2) και εύκολα υλοποιήσιμο.
Ανοίγονται ευκαιρίες για σημαντικές εφαρμογές σε τηλεπικοινωνιακά σενάρια που υπάρχει περιορισμός στην ισχύ του σήματος π.χ. φανταστείτε το σενάριο των υπερφθηνών ασύρματων αισθητήρων για τα λαχανικά, που ειδοποιούν ασύρματα και με πολύ χαμηλή ισχύ τον γεωργό πότε διψάνε ή πεινάνε (Διαδίκτυο των Λαχανικών), των ασύρματων ετικετών χωρίς μπαταρία RFID (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) ή άλλων εφαρμογών σε δορυφορικές ή υποβρύχιες επικοινωνίες».
1 AlevizosΟ φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Πάνος Αλεβίζος, δήλωσε: «Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα δουλειάς και δείχνει το καλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει η Σχολή Η.Μ.Μ.Υ. του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την επιτυχία αυτή θέλω να την αφιερώσω στην οικογένειά μου, για όλη τη στήριξη και αγάπη που μου έχει προσφέρει».

 

2 FoutzoulasΟ φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φούντζουλας ανέφερε: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ομαδική δουλειά. Είναι σημαντικό πως η Σχολή Η.Μ.Μ.Υ. του Πολυτεχνείου Κρήτης απαρτίζεται από καταρτισμένους καθηγητές με διάθεση για έρευνα και διδασκαλία».

 

4 KarystinosΟ Γιώργος Ν. Καρυστινός, αναπλ. καθηγητής και πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης, για ακόμη μία φορά, πρωτεύει στον ανταγωνιστικό διεθνή επιστημονικό χώρο.
Αυτή η πρωτιά, όπως και οι προηγούμενες, οφείλονται κυρίως στο μεράκι και στη δουλειά των φοιτητών μας, ανθρώπων στους οποίους πρέπει να επενδύσει η χώρα μας για να ελπίζει στο μέλλον. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας. Εχει το δυναμικό και τις προοπτικές. Αρκεί η Πολιτεία να σταματήσει να το βλέπει ως πεδίο άσκησης μικροπολιτικής, αλλά να επιτρέψει να ευδοκιμήσουν συνθήκες πολιτισμού, εξωστρέφειας, σύνδεσης με την αγορά εργασίας, και αριστείας».
3 BletsasΟ αναπλ. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αγγελος Μπλέτσας δήλωσε: «Προσπαθούμε να προσφέρουμε ακαδημαϊκές συνθήκες σε παιδιά όπως ο Πάνος και ο Γιάννης, εφάμιλλες εκείνων στα καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει μαθήματα υψηλού επιπέδου, εργαστήρια εξοπλισμένα όπως πρέπει, μηνιαίο μισθουποτροφία για τους μεταπτυχιακούς μας, συμμετοχή στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Προσπαθούμε να τους στέλνουμε για σύντομες επισκέψεις εργασίας στους καλύτερους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Αφιερώνουμε την επιτυχία αυτή, που προστίθεται σε μία σειρά άλλων, σε όσους μας αγαπούν και μας προσέχουν και σε όσους πιστεύουν στην αριστεία και όχι στη μετριοκρατία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα