Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ομόφωνη καταδίκη για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

GIDARAKOS EYAGGELOSΤην αντίθεσή του στο σχέδιο καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου εκφράζει με χθεσινή ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχε κληθεί και ενημέρωσε για τις παραμέτρους του προβλήματος ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιδαράκος τόνισε ότι πολλές πτυχές του θέματος παραμένουν σε εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση από τους επίσημους Φορείς, ενώ, για μία ακόμα φορά, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη χρήση της μεθόδου υδρόλυσης στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς, όπως είπε, «δεν έχει χρησιμοποιηθεί στον τομέα αυτό και ειδικά σ’ ένα ασταθές περιβάλλον όπως η θάλασσα».
«Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Γιδαράκος και τόνισε ότι η άρνηση των υπευθύνων για να δοθεί άδεια σε επιστημονικούς παρατηρητές της διαδικασίας από την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες γεννά πολλά ερωτηματικά.
Υπογράμμισε πάντως ότι η μαζική κινητοποίηση των τοπικών Φορέων, αλλά και άλλων μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, έχει προβληματίσει τους υπευθύνους για την καταστροφή των χημικών όπλων οδηγώντας τους -ενδεχομένως- σε κάποια αναδίπλωση ως προς το αρχικό σχέδιό τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων σχετικά με την επιλογή της Μεσογείου για την καταστροφή των χημικών, ο κ. Γιδαράκος σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι φέρεται ότι δεν επέλεξαν κάποια από τις υφιστάμενες μονάδες στη στεριά λόγω “χρόνου”, αλλά και ούτε κάποια άλλη θάλασσα λόγω “κόστους”.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου τόνισε επίσης ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η καταστροφή των χημικών να γίνει σε κάποια από τις μονάδες καύσης που υπάρχουν σε αρκετές χώρες (Γερμανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γαλλία, Αλβανία κ.α.) ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρθηκε, ώστε να υπάρξει άμεση και αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.
Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο καταφέρθηκαν ενάντια στο σχέδιο καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέσα στη Μεσόγειο εκφράζοντας την ανησυχία τους για το περιβαλλοντικό κόστος που θα είχε μία τέτοια απόφαση, αλλά και τις συνέπειες στην οικονομία των μεσογειακών χωρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα