» Αδύνατη πλέον η καταπολέμηση του σκαθαριού χωρίς τα αναγκαία κονδύλια, λέει η Υπηρεσία Πρασίνου
Παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελούν σύντομα οι δέκα φοίνικες της πλατείας Δικαστηρίων καθώς κινδυνεύουν από το κόκκινο σκαθάρι.
Χθες η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου προχώρησε στο ολικό κόψιμο ενός φοίνικα, ηλικίας 40 ετών καθώς είχε προσβληθεί ολοκληρωτικά από το σκαθάρι.
Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Γιακουμάκης, η Υπηρεσία φροντίζει περισσότερους από 500 φοίνικες σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Χανίων, ωστόσο, η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ τα φάρμακα με τα οποία προσπαθεί να την αντιμετωπίσει είναι περιορισμένα και με δύσκολη εφαρμογή.
Παράλληλα, ο κ. Γιακουμάκης επέρριψε ευθύνες στον Δήμο Χανίων αναφέροντας ότι: «Από τον Απρίλιο ο Δήμος δεν είχε παραχωρήσει γερανό στην Υπηρεσία Πρασίνου» για τη φροντίδα των φοινικοειδών.
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη «ο φοίνικας που κόπηκε χθες ήταν κατεστραμμένος, “πεθαμένος”, μετά από μακροχρόνια θεραπεία κατά του κόκκινου σκαθαριού. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο φοίνικα είχαμε χορηγήσει μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα δύο τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ο φοίνικας “πέθανε”. Και δυστυχώς, θα “πεθάνουν” και οι υπόλοιποι φοίνικες αργά ή γρήγορα. Δεν πιάνουν πια τα φάρμακα. Την 1η Ιουλίου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μιας κατηγορίας φαρμάκων, έχει μείνει μόνο ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και επίσης χρησιμοποιούμε νηματώδεις, ζωντανούς οργανισμούς που είναι βιολογικής καταπολέμησης, δεν είναι δηλαδή τόσο βλαπτικοί χημικά, αλλά δεν μπορείς να τους χρησιμοποιείς συχνά, γιατί δεν είναι τόσο εύκολη η χρήση τους. Πρέπει να είναι κατάλληλες οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.λπ. Αφετέρου οι νηματώδεις πρέπει να φαγωθούν πρώτα από το κόκκινο σκαθάρι για να πεθάνει. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούμε να κάνουμε, κανένας τρόπος να το αντιμετωπίσουμε».
«Η Κρήτη είναι ένα μικρό νησί και θα έπρεπε να προσέχουμε όταν μεταφέρουμε φυτά όπως οι φοίνικες -χωρίς να μπουν σε καραντίνα- προκειμένου να κάνουμε φιέστες. Τώρα που εξαπλώθηκε τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Από την άλλη εάν φροντίζαμε π.χ. 3.000 φοίνικες σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στον Δήμο Χανίων θα υπήρχε κόστος εκατομμυρίων. Ποιος θα μου τα δώσει;», ανέφερε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων και πρόσθεσε:
«Θα έπρεπε ως κοινωνία να λειτουργούμε διαφορετικά. Τώρα που έχει ξεσπάσει μια “θύελλα” πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Εάν θέλουμε να εξαφανίσουμε το κόκκινο σκαθάρι, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες προβλέπουν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη. Εγώ ως Υπηρεσία Πρασίνου αντέχω αυτήν τη στιγμή να ψεκάζω περίπου εκατό φοίνικες στο κέντρο της πόλης. Εκτός από τα Δικαστήρια έχουμε κόψει έναν ακόμη φοίνικα στον ανδριάντα του Δασκαλογιάννη, αλλά και στην πλατεία Εισοδίων μπροστά από τη Μητρόπολη. Πρόκειται να κόψουμε άλλον έναν. Επίσης στην Ηρώων Πολυτεχνείου είναι τρεις…. Τι να πρωτοκάνουμε και τι να πρωτοκλαδέψουμε».