«Το Πολυτεχνείο είναι μια ιδέα που δείχνει τι μπορεί να κάνουν τα νέα παιδιά για να κερδίσουν το μέλλον τους. Κι ενώ είναι κάτι πολύ επίκαιρο οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να το δουν».
Mέσα σε αυτή τη σύντομη φράση, η μαθήτρια της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Χανίων Ζηνοβία Κουτσουπάκη, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των μαθητών του Γυμνασίου στον φετινό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, συμπύκνωσε όλο το συμβολικό περιεχόμενο της εξέγερσης του 1973 που έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την περίοδο της Μεταπολίτευσης και ταυτίστηκε με τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Οψεις των γεγονότων της εποχής εκείνης αλλά και το πώς αυτά μπορούν να ερμηνευθούν σήμερα υπό το πρίσμα των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, φώτισαν με τα λογοτεχνικά κείμενά τους οι μαθητές και οι ενήλικοι που συμμετείχαν στον 32ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που είναι αφιερωμένος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Πρόκειται για έναν διαγωνισμό τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων», σημείωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρίνα Αρετάκη, ενώ τόνισε ότι φέτος η τελετή βράβευσης των διακριθέντων διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία που προσφέρθηκαν ως έπαθλο στους νικητές η κα Αρετάκη σημείωσε ότι έγινε μια επιλογή από έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως οι Ντοστογιέφσκι, Ρίλκε, Ελιάρ, Ρεμπό, Καβάφης, Ελύτης, Ρίτσος, Γκάτσος κ.ά. με κριτήριο όχι μόνο την περίοπτη θέση που κατέχουν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού τις αρχές του οποίου -όπως είπε χαρακτηριστικά- καλούμαστε και σήμερα να υπερασπιστούμε.
Σε ό,τι αφορά την επικαιρότητα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η κα Αρετάκη επεσήμανε ότι παρότι η επέτειος έχει απομακρυνθεί από τις νεότερες γενιές, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων γερνάνε και η περίοδος της Μεταπολίτευσης δέχεται σκληρή κριτική «υπάρχει ένας πυρήνας που ανασημασιοδοτείται κάθε φορά για το τι είναι το Πολυτεχνείο και είναι ο πυρήνας της αντίστασης απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό».
Τον διαχρονικό χαρακτήρα της εξέγερσης του ’73 υπογράμμισε και ο Ιωσήφ Λεδάκης από το 1ο Λύκειο Χανίων, ο οποίος απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία των μαθητών Λυκείου: «Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο που συμπυκνώνεται στο σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία”. Αυτός ο αγώνας έχει και σήμερα νόημα», σημείωσε ο Ιωσήφ μιλώντας στα “Χ.Ν.”.
Αναλυτικά τα βραβεία και οι διακριθέντες του διαγωνισμού ήταν οι εξής:
• Μαθητές Γυμνασίου: 1ο βραβείο Ζηνοβία Κουτσουπάκη (Β’ τάξη 3ου Γυμνασίου Χανίων), 2ο βραβείο Ευαγγελία Τσιτσιριδάκη (Γ’ τάξη 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου), 3ο βραβείο Αργυρή Χανιωτάκη (Γ’ τάξη Γυμνασίου Αλικιανού). Έπαινος στην Σταυρούλα Μπικάκη (Β’ τάξη 7ου Γυμνασίου Χανίων).
• Μαθητές Λυκείου: Βραβείο απέσπασε ο Ιωσήφ Λεδάκης (1ο Λύκειο Χανίων), ενώ έπαινος απονεμήθηκε στην Κωστούλα Πρωιμάκη (1ο Λύκειο Χανίων).
• Ενήλικοι – μη μαθητές: 1ο βραβείο Χριστίνα Ψαρομηλίγκου, 1ος έπαινος Αντώνης Πυροβολάκης, 2ος έπαινος Ανθή Μαρινάκη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.