Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου

Η πρόβλεψη της ποσότητας της ερχομένης παραγωγής ελαιολάδου σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί έχει άμεση σχέση τόσο με τον τομέα της παραγωγής όσο και με τον τομέα εμπορίας ελαιολάδου.
Ετσι, εύλογη είναι η αγωνία για την ερχόμενη σοδειά στον τομέα της παραγωγής γιατί από αυτή εξαρτάται η ποσότητα αλλά και με τις τιμές και συνεπώς με το συνολικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
Ομως ανάλογη είναι η αγωνία για τη νέα σοδειά και στον τομέα της εμπορίας γιατί η συνολική ποσότητα της παραγωγής επηρεάζει σύνολο κλάδων που εμπλέκονται με την έκθλιψη, αποθήκευση, τυποποίηση, διακίνηση και διανομή του προϊόντος αλλά και με την παραγωγή και εμπορία εξοπλισμού και μηχανημάτων που σχετίζονται με αυτά.


Οπωσδήποτε, κεντρικός επίσημος φορέας για τα στατιστικά της παραγωγής και διακίνησης του ελαιολάδου είναι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
Ωστόσο τα στοιχεία που διαθέτει αφορούν κυρίως μεγέθη της παρελθούσας χρήσης και πολύ λίγο και αρκετά καθυστερημένα τις προβλέψεις για την ερχόμενη περίοδο.
Tο κενό που δημιουργείται από το έλλειμμα αυτό, σπεύδουν να καλύψουν άλλοι φορεις του Δημόσιου και κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που βέβαια καθένας έχει τις δικές του πληροφορείς αλλά και σκοπιμότητες.
Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές από τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Εκτιμήσεις ΗΠΑ: Στις αρχές Ιουνίου εκτιμήσεις για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγή έδωσε πρώτο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (www.sedik. gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 16-6-16). Σύμφωνα με αυτές η παγκόσμια παραγωγή το 2016/17 θα ανέλθει σε 2.980 χιλιάδες τόνους (χ.τ.) και θα είναι αυξημένη κατά 2,7% έναντι της προηγούμενης που ήταν (κατά τις ΗΠΑ) 2.900 χ.τ. Η παραγωγή των χωρών της Ε.Ε. εκτιμάται σε 2.120 χ.τ.
Εκτίμηση Baena: Στα τέλη Ιουνίου (27/6) εκπρόσωποι του τομέα της παραγωγής και του τομέα των βιομηχανιών τυποποίησης απο Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία σε συνάντησή τους στην Baena Ισπανίας έκαναν μια πρώτη προσωρινή αλλά λεπτομερέστερη εκτίμηση της ερχόμενης παραγωγής ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση από τον Alvaro Οlavaria δ/ντή της Eleostepa η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου τη χρονιά που έρχεται, εκτιμάται σε 3.000.000 τόνους και θα είναι μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν 3.225.500 τόνους.
Εκτίμηση GEA Iberia: Στις αρχές Ιουλίου (λίγες μέρες μετά τη συνάντηση στην BAENA) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία μελέτης του Ομίλου GEA Iberia η οποία έγινε με επικεφαλής τον Juan Vilar, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας και βασίστηκε σε δεδομένα από 500 πηγές από 47 χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η προβλεπόμενη παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου 2016/17 εκτιμάται σε 2.993.660 τόνους δηλαδή μειωμένη κατά 7,2%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία των εκτιμήσεων αυτών τα οποία φαίνεται να συμφωνούν σε ικανοποιητικό βαθμό, συνάγονται τα εξής:
• Η παγκόσμια παραγωγή 2016/17 θα είναι ελαφρά μειωμένη περίπου 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
• Η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι ελαφρά αυξημένη (8%) και θα κυμανθεί στους 1500-1530 χ.τ.
• Η παραγωγή της Ιταλίας θα είναι αρκετά μειωμένη
(-43%) και θα κυμανθεί στους 270 χ.τ.
• Η παραγωγή της Ελλάδας θα είναι σχετικά μειωμένη (-17%) και θα κυμανθεί στους 245-250 χ.τ.
• Η παραγωγή της Τυνησίας θα είναι για δεύτερη χρονιά μειωμένη και θα κυμανθεί στους 110 χ.τ.
Συνολικά η παραγωγή των κυριότερων ελαιοπαραγωγικών χωρών, που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι από αυτές διακινείται ο κύριος όγκος ελαιολάδου μεταξύ χωρών θα είναι μειωμένη κατά 200-230 χ.τ. σε σχέση με πέρυσι.

Αλυσίδες ξενοδοχείων της Ισπανίας προβάλλουν το ελαιόλαδο στα ξενοδοχεία τους
» Σε εξέλιξη παρόμοια δράση από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σε 45 ξενοδοχεία της Κρήτης
Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες “NH Hotel Group y Vincci Hoteles” θα αποτελέσουν αυτό το καλοκαίρι τις πρέσβειρες του ελαιολάδου της Ισπανίας. Οι αλυσίδες αυτές, σε συνεργασία με την Επαγγελματική Ελαιολάδου Ισπανίας, έχουν εγκαταστήσει σε 110 από τα 182 Ξενοδοχεία που διαθέτουν, φωτιζόμενα και περιστρεφόμενα εκθετήρια (stands) στα οποία εκθέτουν φιάλες έξτρα παρθένου ελαιολάδου των 4 καλύτερων ποικιλιών ελιάς της Ισπανίας Arbequina, Cornicabra, Hojiblanca και Piqual.
Παράλληλα η δράση αυτή συμπληρώνεται στα πρωινά με την προσφορά στους πελάτες ενημερωτικού υλικού, ώστε όταν επιστρέψουν στις χώρες τους να αποτελέσουν με τη σειρά τους πρεσβευτές του ελαιολάδου της Ισπανίας. Το ενημερωτικό αυτό υλικό που έχει εκδοθεί στα ισπανικά και αγγλικά, αναφέρεται στα βασικά θέματα του ελαιολάδου όπως τις ποιοτικές κατηγορίες, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τους τρόπους χρήσης του κ.ά.
Παρεμφερής με τις δράσεις αυτές είναι και η δράση που εφαρμόζει ήδη από φέτος ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. σε συνεργασία με 45 ξενοδοχεία της Κρήτης, με τη δωρεάν παροχή βιβλίων για την ελια και το ελαιόλαδο στα μικρά και μεγάλα παιδιά των τουριστών.
Στα Ξενοδοχεία αυτά έχει σταλεί ειδικό σταντ με παιδικά βιβλία για την ελιά και το λάδι τα οποία διατίθενται δωρεάν σε τουρίστες που επιθυμούν, με συμπλήρωση ενός δελτίου παραλαβής.
Στόχος είναι σε πρώτη φάση η άμεση ενημέρωση των παιδιών και των γονέων τους για την ελιά και το λάδι της Κρήτης και σε δεύτερη φάση η συνεχής ενημέρωση τους μέσω e-mail για θέματα σχετικά με την υγιεινή, πολιτιστική και γευστική αξία του ελαιολάδου, όταν επιστρέψουν στις χώρες τους.
Ετσι αναμένεται να αποκτηθεί δεσμός των τουριστών και με το λάδι αλλά και με τα ξενοδοχεία του νησιού.
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για λίγα ακόμη ξενοδοχεία (τηλ. 28210 50800).

Τιμές: Συνεχίζουν σταθερές χωρίς ενδείξεις για σημαντικές αλλαγές
Με μικρές διακυμάνσεις συνεχίζουν μια σχετικά σταθερή πορεία οι μέσες τιμές παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και Ιταλία παρουσιάζοντας μάλιστα από την αρχή του χρόνου μια σύγκλιση μεταξύ των τριών χωρών (Σχ.1.).
Ετσι, στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο (σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. της 19-7-16 (www.sedik.gr) κυμαίνονται από 2,9-3,0€/κ., στην Κρήτη από 3,0-3,05€/κ. σε Πελοπόννησο – νησιά και στα 3,0€/κ. στην Κύπρο.
Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού για το έξτρα κυμαίνονται από 3,05 – 3,85€/κ. ενώ στην Ιταλία από 3,42 – 3,90€/κ.
Η σταθερότητα αυτή φαίνεται να είναι απόρροια της ισορροπίας των αντιστάσεων μεταξύ παραγωγών και έμπορων.
Οι παραγωγοί που έχουν απούλητο ελαιόλαδο, προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερες τιμές τον Αύγουστο ενώ παράλληλα αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από την πώληση του προϊόντος τους λόγω capital control.
Ωστόσο οι προσδοκίες αυτές δεν είναι εξασφαλισμένες γιατί οι τιμές τον Αύγουστο του 2015 ήταν πράγματι υψηλότερες (3,5-4,0€/κ.), αλλά τον Αύγουστο του 2014 ήταν αρκετά χαμηλότερες (2,5-2,7€/κ.).
Οι έμποροι από την πλευρά τους αναμένουν κάποια πτώση των τιμών που μπορεί να προσέλθει από το ψυχολογικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί από τις προβλέψεις για μια αυξημένη γενικά παράγωγη του επομένου ετους.
Ομως ψυχολογικό κλίμα, από κάποια γενική θεαματική εξέλιξη για το ύψος της ερχόμενης σοδειάς δεν φαίνεται να διαμορφώνεται. Η παγκόσμια παραγωγή όπως αναφέρεται σε άλλο θέμα των ΕΛΑΙΟΝΕΩΝ, δείχνει περίπου ιδία με μια ελαφρά μείωση (-7%), ενώ η παραγωγή της Ισπανίας που βαρύνει πολύ στο παγκόσμιο ισοζύγιο, δείχνει μεν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως σημαντικά.
Παράλληλα σημαντικά μειωμένη δείχνει η προβλεπόμενη παραγωγή της Ιταλίας η οποια εάν πέσει σύμφωνα με τις προβλέψεις στις 270 χ.τ. θα σημειώσει χαμηλό ρεκόρ 15/ετίας

Αγωνία για τις τιμές παραγωγού
» Οι προβλέψεις και οι συστάσεις δεν είναι πάντοτε άδολες
Ενώ απομένουν μόλις 3,5 μήνες για την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς η αγωνία για τις τιμές παραγωγού φαίνεται να εντείνεται και στην πλευρά των παραγωγικού αλλά και στην πλευρά του εμπορικού κόσμου.
Οι μεν παραγωγοί, όσοι έχουν κρατήσει απούλητο ελαιόλαδο ενδιαφέρονται για το εάν, πόσο και πότε θα ανέβουν οι τιμές, ενώ οι έμποροι (αντιπρόσωποι, διακινητές και τυποποιητές) για το αντίθετο. Και βέβαια παρά το ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα ερωτήματα αυτά μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν με ασφάλεια από κανένα, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν προβλέψεις ή και συστάσεις στους παραγωγούς να πουλήσουν ή να κρατήσουν το λάδι τους.
Ωστόσο οι συστάσεις αυτές από μόνες τους δείχνουν ότι τελικά υπηρετούν τις επιθυμίες ή σκοπιμότητες της μιας ή της άλλης πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό, εμείς όπως πάντα, δεν θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε προβλέψεις για τις τιμές και πολύ περισσότερο συστάσεις προς τους παραγωγούς να πουλήσουν ή όχι το λάδι τους. Η ευθύνη αυτή ανήκει στους ίδιους. Αυτοί θα λάβουν υπόψη από τη μια πλευρά τις ανάγκες ή τις επιθυμίες τους να ρισκάρουν και από την άλλη την κατάσταση της αγοράς και θα αποφασίσουν.
Ωστόσο οι ανάγκες και επιθυμίες είναι θέματα προσωπικά που αφορούν τον καθένα ατομικά. Και σε αυτά κανείς τρίτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει.
Η σωστή όμως πληροφόρηση είναι ένα άλλο ζητούμενο που καθένας πρέπει να το αναζητήσει όπου και όπως μπορεί, κρίνοντας πάντοτε την αξιοπιστία των πηγών της ενημέρωσής του.
Επομένως η αξιοπιστία των πηγών και η τεκμηρίωση των στοιχείων πρέπει να αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την εξαγωγή συμπερασμάτων και προπαντός για τη λήψη αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η κατάσταση της αγοράς (παραγωγή, κατανάλωση, αποθέματα, εισαγωγές και εξαγωγές) θα πρεπει να εκτιμάται και σε διεθνές και σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο γιατί κάθε ένα από αυτά έχει τον δικό του ρόλο στην τελική διαμόρφωση των τιμών.
Ετσι για παράδειγμα μια αυξημένη παγκοσμίως παραγωγή η οποία υποτίθεται ότι διαμορφώνει μια ανάλογα μεγάλη προσφορά, γενικά λειτουργεί υπέρ της πτώσης των τιμών.
Ωστόσο η πτώση αυτή φυσιολογικά είναι μεγαλύτερη στα κράτη ή στις περιοχές που η αύξηση της παράγωγης είναι μεγαλύτερη. Ετσι π.χ. αν η Ισπανία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή, οι τιμές θα πέσουν περισσότερο εκεί από ό,τι σε μια άλλη χωρά ή περιοχή, όπου η παράγωγη είναι μικρή.

Χρηματοδότηση έρευνας από την Ε.Ε. για την Xylella στην Ισπανία
» Στην Ελλάδα, το θέμα δεν… φαίνεται να απασχολεί!
Πρόγραμμα προϋπολογισμού 358.000 ευρώ για τη διεξαγωγή έρευνας για το Βακτήριο Xylella festidiosa εγκρίθηκε από την Ε.Ε. για το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Βαλένθια Ισπανίας (IVIA). Το Βακτήριο Xylella festidiosa που προσβάλλει κυρίως την ελιά αλλά και άλλα καρποφόρα και καλλωπιστικά, έκανε ως γνωστό την εμφάνισή του στην Ιταλία από 2013 και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε ελαιόδεντρα.
Ομως εμφανίστηκε και στη Γαλλία το 2015 και έχει ανησυχήσει όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Η ΕΕ έχει εξαγγείλει μετρά καταστροφής των ελαιοδέντρων όπου εμφανίζεται το βακτήριο ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα για τη διερεύνηση της εξάπλωσης και αντιμετώπισής του.
Ανάλογα προγράμματα χρηματοδοτεί και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Ωστόσο στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά. Εκτός από μία μικρή πίστωση 10.000 ευρώ που η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε, άγνωστο γιατί για το ΤΕΙ και όχι το αρμόδιο ερευνητικό Ιδρυμα Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων δεν έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη δραστηριότητα.
Ωστόσο λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος τόσο η Ε.Ε. όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου εγκρίνουν σχετικά προγράμματα.
Εμείς όμως κάνουμε προτάσεις;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα