Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων διοργανώνουν και φέτος το Πανηγύρι της Οσίας Μαρίας στον οικισμό της Σαμαριάς όπου θα τελεστεί θεία Λειτουργία αύριο Κυριακή.
Tο ξωκλήσι της Οσίας Μαρίας είναι χτισμένο από τους Βενετσιάνους το 1379. Πιθανολογείται ότι με το πέρασμα των αιώνων η “Οσία Μαρία” παραφράστηκε έτσι ώστε να λέγεται η περιοχή Σαμαριά.
Η Δ/νση Δασών Χανίων, με ανακοίνωσή της αφιερώνει το φετινό πανηγύρι στη μνήμη του αείμνηστου παπα-Γιώργη Χιωτάκη που ανελλιπώς παρευρισκόταν στο πανηγύρι τελώντας τη θεία λειτουργία έως ότου επέτρεπαν οι σωματικές του δυνάμεις.
Μια σελίδα γραφής του παπα-Γιώργη από το βιβλίο – αφιέρωμα προς Γερμανό κατακτητή – καθηγητή που σκοτώθηκε στη Σαμαριά το 1943- θα μας θυμίζει το “μπόϊ του”:
«…Στον Ομαλό χτυπά η καρδιά της ΚΡΗΤΗΣ
Εγώ και αν είμαι Σφακιανός, παιδί της Κρήτης είμαι (……..)
Μεταφορικά σε έν(ν)ια μπορούν να ειπωθούν πολλά εγώ ένα λέω,
Η ΚΡΗΤΗ δε χωρεί σε Μουσεία και Φεστιβάλ.
24 Δευτερογούλη (Ιουλίου)2003
Παπά Γιώργης Χιωτάκης ΣΦΑΚΙΑ…», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.