Το χρυσό μετάλλιο απένειμε χθες το Πολυτεχνείο Κρήτης στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως ένδειξη αναγνώρισης για τη σημαντική συμβολή του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην ίδρυση και ανάπτυξη του Ιδρύματος.
Από την πλευρά του, ο Χανιώτης πολύπειρος πολιτικός επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει θα πρέπει ρίξει το βάρος της στην Παιδεία και υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από τη δημιουργία συνειδητών πολιτών μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του φτηνού λαϊκισμού από τον οποίο απειλείται.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθους κόσμου, στην αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Αν με ρωτούσατε τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο τόπος αυτή την ώρα, πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας, θα σας απαντούσα αδίστακτα: Πρέπει να το ρίξουμε στην Παιδεία», τόνισε, μεταξύ άλλων, συγκινημένος από την τιμή που του έγινε ο πρώην πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του και πρόσθεσε «ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τόπος μας αυτή την ώρα είναι ο φτηνός και εύκολος λαϊκισμός. Την αλήθεια δεν την είπαμε στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός γοητεύεται από τις σειρήνες, το έχει αποδείξει αυτό από τα πολύ παλιά χρόνια η ιστορία μας. Μόνο ο συνειδητός πολίτης που είναι σε θέση να κρίνει ο ίδιος, αποτελεί το σίγουρο και ασφαλές αντίδοτο στον λαϊκισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι για να αντεπεξέλθει η χώρα θα πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις της: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με τις δυνατότητες που έχουμε και που είναι επαρκείς, χωρίς να ζητάμε τη βοήθεια κανενός και να εξαρτόμαστε από κανένα. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι από την ώρα που εξαρτόμαστε από τον άλλο, εμείς ζητάμε τα δανεικά, δεν μας τα προσέφεραν με το ζόρι για να ζητάμε μετά και ρέστα».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και πορεία του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία επιβραβεύτηκε πρόσφατα από την υψηλή βαθμολογία που κατέλαβε το Ιδρυμα σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται.
«ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΛΗ»
Στη διαχρονική συμβολή του κ. Μητσοτάκη στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε ο πρύτανης του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης που απένειμε στον πρώην πρωθυπουργό και το χρυσό μετάλλιο.
«Η συμβολή του ήταν καθοριστική από την ίδρυσή του Πολυτεχνείου το 1977, στο να εξευρεθούν καταρχήν τα οικόπεδα που σήμερα είναι η Πολυτεχνειούπολη και στη συνέχεια οι πιστώσεις για να αγοραστούν και να απαλλοτριωθούν. Αργότερα επί πρωθυπουργίας του είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε κτηριακές εγκαταστάσεις στο Ιδρυμα ενώ πρόσφατα συνέβαλε επίσης σημαντικά στο σχέδιο “Αθηνά” ώστε να παραμείνει το Πολυτεχνείο ανεξάρτητο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διγαλάκης κατά την προσφώνησή του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης Διονύσης Τσιχριτζής εξήρε τη διορατικότητα και τη σοφία του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «πρόεδρο με ανάστημα». «Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν τον ακολούθησε όταν έδειχνε τον σωστό δρόμο. Πήραμε άλλο δρόμο γι’ αυτό και σήμερα έχουμε τα χάλια μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιχριτζής στην προσφώνησή του, ενώ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου υπογραμμίζοντας την έμφαση που έδινε πάντοτε σε θέματα Παιδείας και περιβάλλοντος.
Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε σχετικά τη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού στη δημιουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων όπως και την ακλόνητη πεποίθησή του ότι έπρεπε το Πολυτεχνείο να είναι αυτόνομο κι όχι παράρτημα κάποιου αθηναϊκού πανεπιστημίου. Επίσης, έκανε αναφορά στις πρωτοποριακές περιβαλλοντικές πολιτικές που προώθησε και επιχείρησε να εφαρμόσει ο Χανιώτης πολιτικός ως πρωθυπουργός. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός του οραματισμού. Μπορεί το 1993 να έχασε μια μάχη αλλά κέρδισε τον πόλεμο της καταξίωσης στη συνείδησή μας για το τι μας είπε τότε και τι προσπάθησε απεγνωσμένα να μας πει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συνολάκης.