Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Υπονομεύεται η τουριστική οικονομία από την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναστείλει κάθε ενέργεια στην κατεύθυνση της εξόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και αλλού καθώς ένα ατύχημα θα σημάνει την καταστροφή της τουριστικής οικονομίας, ενώ παράλληλα το ενεργειακό αυτό μοντέλο υπονομεύει σοβαρά το μέλλον της ανθρωπότητας εντείνοντας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Aυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση με θέμα “Οι επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στον πολυχώρο “Μεγάλο Ο” στα Χανιά.
«Η συνολική οικονομική ωφέλεια από τους υδρογονάνθρακες είναι αρνητική και το ξέρουμε αυτό πια με αριθμητικά δεδομένα», επεσήμανε σχετικά ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης και πρόσθεσε ότι η ζημιά από την εξόρυξη υδρογονανθράκων και την κλιματική αλλαγή που αυτή επιτείνει είναι πολλαπλάσια από το όποιο κέρδος. «Για παράδειγμα σήμερα διάβασα ότι στην Καλιφόρνια αγνοούνται 1000 άνθρωποι. Πώς αποτιμάς τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εκεί ή στη Μάντρα ή στο Μάτι;», τόνισε και συμπλήρωσε ότι παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες από πιθανά ατυχήματα: «Το Horizon για παράδειγμα καίγονταν επί μήνες στον Κόλπο του Μεξικού παρότι βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, μιας χώρας που είναι ίσως η πιο προηγμένη στον κόσμο από πλευράς περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τεχνολογίας». Συνεχίζοντας ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει άμεσα να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακά πάνελ, γεωθερμία, αιολικά πάρκα κ.λπ.) πριν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνουν μη αναστρέψιμες.
Στο ενδεχόμενο ενός σοβαρού ατυχήματος, που είναι πιθανό λόγω των μεγάλων τεχνικών δυσκολιών, εξαιτίας του μεγάλου βάθους, να συμβεί στα νότια της Κρήτης, εστίασε ο υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες στο WWF Ελλάς Δημήτρης Ιμπραήμ: «Μιλάμε για μια εξόρυξη η οποία δεν είναι συμβατική και είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη τεχνικά αλλά και πολύ δαπανηρή. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότητες ατυχήματος είναι υψηλές».
Επίσης, ο κ. Ιμπραήμ τόνισε ότι οι εταιρείες που πρόκειται να προχωρήσουν την εξόρυξη νότια της Κρήτης «έχουν βαρύ ιστορικό περιστατικών ρύπανσης, δηλαδή πετρελαιοκηλίδων και διαφθοράς» και υπογράμμισε την εντελώς διαφορετική πολιτική που ακολουθούν άλλες μεσογειακές χώρες που βασίζονται στον τουρισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ισπανία ανακοίνωσε πριν από 3 μέρες ότι απαγορεύει νέες εξορύξεις, η Πορτογαλία έκανε το ίδιο πριν από 10 ημέρες και οι Γαλλία και Πορτογαλία έχουν επιβάλει μορατόριουμ.
Ο κ. Ιμπραήμ αναφέρθηκε επίσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων: «Συνεχώς γίνονται ατυχήματα. Για παράδειγμα η Total στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 είχε ένα σοβαρό ατύχημα που κατέστρεψε ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Γαλλίας ενώ οι τοπικές κοινωνίες αποζημιώθηκαν με “ψίχουλα” 13 χρόνια μετά. Κι αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας ότι δηλαδή άπαξ και γίνει μια ζημιά δεν έρχεται η εταιρεία να πληρώσει αλλά ξεκινάνε δικαστικοί αγώνες που κρατάνε δεκαετίες».

«Αρνητικές επιπτώσεις»
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης “Μια Κρήτη περιβάλλον – άνθρωπος” Αντώνης Ανηψητάκης χαρακτήρισε δεδομένο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις η προοπτική των εξορύξεων τόσο για την Κρήτη όσο και για τον πλανήτη. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πλέον με βάση εθνικά κριτήρια όταν ο πλανήτης έχει γίνει ένα χωριό. Δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε που θα αποψιλώσει τον Αμαζόνιο ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας και την ίδια στιγμή εμείς να κάνουμε εξορύξεις που θα βλάπτουν το περιβάλλον. Επομένως πρέπει να έχουμε μια πλανητική άποψη για το συμφέρον μας και θεωρώ ότι η Κρήτη προσφέρεται να αποτελέσει ένα παράδειγμα που θα απεξαρτήσει την ευτυχία από την κατανάλωση ο σύγχρονος άνθρωπος. Δεν αρκεί δηλαδή να αλλάξουμε ενεργειακό “ρούχο”, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής», υπογράμμισε.
Το ερώτημα
«Το ερώτημα δεν πλέον που θα βρούμε πετρέλαιο αλλά πως θα απεξαρτηθούμε από αυτό», τόνισε ο υπεύθυνος ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η προτροπή της επιστημονικής επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές του ΟΗΕ. «Ουσιαστικά αυτό αποτελεί μια τελευταία προειδοποίηση για την ανθρωπότητα, καθώς αν δεν γίνει κάτι μπαίνουμε σε “αχαρτογράφητα νερά” που σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας 5-6-7 βαθμούς για την Ελλάδα, που μεταφράζεται σε κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, εξαφάνιση των παραλιών, εξαφάνιση της τουριστικής οικονομίας των παραλιακών περιοχών και μια χώρα που θα έχει ερημοποιημένες περιοχές», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου. Τόνισε, δε, ότι για να μην καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση θα πρέπει το 2050 να υπάρχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακος. «Αν υπάρχει κάτι θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι ήδη σε όλες τις χώρες οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και διεκδικούν το μέλλον τους είτε με αγωγές κατά κυβερνήσεων είτε με ακτιβιστικές δράσεις ενάντια στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό μας κάνει πιστεύουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Γρηγορίου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα