Ζωντανή, γοητευτική και όμορφη παραμένει η αρχαία ελληνική κουλτούρα σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Θρησκείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Renaud Gagné.
O κ. Gagne ήταν ομιλητής σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων το βράδυ της Πέμπτης Χανιά στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο καθηγητής ρωτήθηκε για θέματα που αφορουν την κουλτούρα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. «Η αρχαία ελληνική κουλτούρα παραμένει σημαντική στο δυτικό κόσμο γιατί έχει αφήσει μια πολύ όμορφη και γοητευτική λογοτεχνία και καθένας που τη μελετάει γοητεύεται. Αυτή η κουλτούρα διαμόρφωσε τον κόσμο και τις νεότερες Ευρωπαϊκές κουλτούρες. Μελετώντας την αρχαία ελληνική κουλτούρα καταφέρνεις να αναστοχαστείς για τη δική σου ταυτότητα».
Aπό τα “Χ.Ν.” τέθηκε στον καθηγητή το ερώτημα τι θα έλεγες στους μαθητές που στην προσπάθεια εκμάθησης αρχαίων ελληνικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλές φορές αντιδρούν καθώς δεν αντιλαμβάνονται γιατί πρέπει να διδαχθούν μια “νεκρή” γλώσσα, που δεν μιλιέται στην καθημερινότητα μας ο κ. Gagne απάντησε λέγοντας πως «είναι διαφορετικό να μην σου αρέσει κάτι και να μην σε ωφελεί κάτι. Πολλές φορές λέμε ότι δεν μας άρεσε κάτι όταν ήμασταν παιδιά αλλά εκ των υστέρων λέμε πόσο χρήσιμο μας φάνηκε αυτό που μάθαμε τότε. Επομένως κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα αρχαία ελληνικά. Μπορεί να είναι πιο δύσκολα στην αρχή ειδικά για τα παιδιά του Γυμνασίου αλλά είναι τόσο ευεργετικό να μάθεις βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας! Είναι καλό το πρόγραμμα του σχολείου να μην εξαντλείται στην εκμάθηση της γλώσσας αλλά να συνδυάσει κείμενα με μετάφραση, με κάποια βασικά στοιχεία της γλώσσας ώστε να τα παιδιά να αποκτήσουν βάσεις που αργότερα όταν ωριμάσουν θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε κατευθύνσεις επωφελείς!…Είναι προνόμιο κάθε παιδί να μάθει αρχαία ελληνικά. Στην Ευρώπη και την Αμερική αρχαία ελληνικά μαθαίνουν μόνοι οι ελίτ, οι πιο πλούσιοι, οι προνομιούχοι. Εδώ στην Ελλάδα είναι ένα προνόμιο δημοκρατικό που μπορούν όλοι να το ασκήσουν. Αν τα αρχαία ελληνικά γίνουν μάθημα επιλογής απομακρύνεται αυτό το προνόμιο από το λαό».
Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση και συζήτηση για το βιβλίο του κ. Gagne το “Ancestral Fault in Ancient Greece” στο οποίο παρακολουθεί την ιδέα της της τιμωρίας για λάθη που έχουν κάνει οι προηγούμενες γενιές και μεταβιβάζονται στους επόμενους πλήττοντας τους επιγόνους τους. Την ιδέα αυτή προσπαθεί να την παρακολουθήσει και να την ερμηνεύσει μέσα από κείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.