Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

«Προτεραιότητα η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος»

Ετοιμη να προσφέρει στον τόπο της και να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ακριτών της Γαύδου δηλώνει η υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού “Γαύδος για όλους” Σοφία Τσιριντάνη.

Η κα Τσιριντάνη, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, έθεσε ως προτεραιότητες την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε σπίτι του ακριτικού νησιού, ασφαλές οδικό δίκτυο και διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.
Η ίδια τονίζει ότι ο συνδυασμός της θα διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματα των ακριτών της Γαύδου που είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και εάν χρειαστεί, δηλώνει πως θα φτάσει γι’ αυτά μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη δημαρχία του ακριτικού νησιού;
Είχα εκλεχθεί ως αντιδήμαρχος και την περίοδο 2007 – 2010 διετέλεσα αντιπρόεδρος της Κοινότητας Γαύδου για δύο χρόνια. Είχα δει τα προβλήματα του τόπου, αλλά προέκυψαν προσωπικές υποχρεώσεις και δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Τώρα πια είμαι έτοιμη για να μπορέσω να δουλέψω για τον τόπο μου. Ζω τα προβλήματα του τόπου μου, είμαι εκεί χειμώνα – καλοκαίρι, πλην δύο μήνες τον χειμώνα που πρέπει να είμαι εκτός για να κάνω κάποιες άλλες δουλειές, όπως όλοι άλλωστε. Δουλεύω τη σεζόν και από εκεί και πέρα μένω στη Γαύδο τον υπόλοιπο καιρό. Γνωρίζοντας τα προβλήματα του τόπου, αποφάσισα ότι κι εγώ και η ομάδα μου μπορούμε να προσφέρουμε για το νησί: για πράγματα που είναι αυτονόητα για άλλους, όπως το νερό, το ρεύμα, το κεντρικό οδικό δίκτυο, έναν γιατρό, κοινωνική μέριμνα όπως το κατ’ οίκον βοήθεια για τους λιγοστούς υπερήλικες, ένα πολιτιστικό κέντρο, συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρεία και το αρμόδιο Υπουργείο για να γίνουν πιο πολλά τα δρομολόγια προς Γαύδο και ο κόσμος να έχει πρόσβαση στο νησί κ.ά. Επίσης διεκδικούμε διαύγεια στα οικονομικά του Δήμου.

Σε ποια θέματα θα δώσετε προτεραιότητα για να βελτιώσετε τη ζωή των ακριτών εάν εκλεγείτε; Προτεραιότητα για μας είναι να υπάρχει νερό σε κάθε σπίτι. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ούτε νερό. Επίσης να υπάρχει ρεύμα σε κάθε σπίτι, διότι υπάρχουν περιοχές που είναι προβληματικές λόγω του ότι δεν έχουν τελειώσει κάποιες μελέτες είτε επειδή δεν έχει καθοριστεί ο αιγιαλός ή γιατί υπάρχουν ζητήματα με το δασικό, την Αρχαιολογία κ.ά. Πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες βάσει Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., το οποίο όμως έχει “παγώσει” εδώ και πέντε χρόνια. Ακόμη χρειάζεται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, ένας βιολογικός που δεν υπάρχει, καλύτερη συγκοινωνία, καλύτερη πυροπροστασία, καλύτερο ελικοδρόμιο που θα λειτουργεί και τις βραδινές ώρες, ένας μόνιμος φύλακας για τις αρχαιότητες του νησιού κ.ά.

Δηλαδή για το πρόβλημα της έλλειψης νερού που ταλανίζει το νησί τι σκοπεύετε να κάνετε;
Νερό υπάρχει, όμως δεν είναι καθαρό. Υπάρχει μία γεώτρηση που όμως χρειάζεται μια καλή συντήρηση, διότι και απ’ έξω ο χώρος είναι άθλιος και δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Πρέπει να διοχετευθεί στο νησί νερό καθαρό και όχι να αγοράζουμε νερό για να πιούμε. Υπάρχουν γεωτρήσεις, όπως στην περιοχή Λιβανέ, που όμως έχει πρόβλημα, έχει βουλώσει, έχει κλείσει. Κι ενώ έχει γίνει ώριμη μελέτη από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. για να ανοιχτεί δεύτερη γεώτρηση, από όσο ξέρω -διότι πληροφορίες αντικειμενικές δεν παίρνουμε- έγινε η μειοδοσία, ήταν άγονη κι αναρωτιέμαι γιατί, αφού χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, δεν ξαναέγινε μειοδοσία; Διότι το νερό για μας είναι ένα φλέγον θέμα. Δεύτερον, φτιάχτηκαν καινούργιες σωληνώσεις για να διαχωριστεί το καθαρό νερό. Ομως μέχρι στιγμής το καθαρό νερό δεν έχει δοθεί στο καινούργιο δίκτυο. Και ρωτάμε γιατί αυτό δεν έχει γίνει; Εγώ δεσμεύομαι ότι κάθε σπίτι θα έχει νερό, διότι το θεωρώ πρωτεύον. Θα τελειοποιηθεί το σύστημα της άρδευσης και θα διανεμηθεί καθαρό νερό. Το αυτονόητο.

Το θέμα της ιατρικής περίθαλψης στη Γαύδο επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα λόγω της έλλειψης ενός γιατρού σε μόνιμη βάση. Πώς θα φροντίσετε να διεκδικήσετε οριστική λύση για το πρόβλημα;
Θα διεκδικήσουμε από την Πολιτεία αυτά που δικαιούμαστε. Θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση και θα φτάσουμε μέχρι το Υπουργείο. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαύδος. Είμαστε ακρίτες στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Συνεπώς αυτό το πρόβλημα αφορά και την Ευρώπη, δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα. Είμαστε στα νότια σύνορα της Ευρώπης. Συνεπώς μπορεί να φτάσουμε για τα προβλήματα της Γαύδου μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν βρούμε λύση στο Υπουργείο. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα επειδή οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες: δεν υπάρχει Λύκειο στο νησί, τώρα έκλεισε και το Γυμνάσιο. Ζητάμε τα βασικά: Υγεία, Εκπαίδευση, Ασφάλεια.

Σε κάποιες παραλίες του ακριτικού νησιού, όπως στο Σαρακήνικο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, όπως σχεδόν το σύνολο του νησιού, παρατηρεί κανείς ότι υπάρχουν κατασκευές πάνω στην προστατευόμενη παραλία, ενώ κάθε χρόνο κατασκηνώνει όγκος επισκεπτών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωροί σκουπιδιών. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα των καταπατήσεων και με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος;
Είναι αναγκαίο να γίνει Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. επειδή δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενέργεια όσον αφορά το Σαρακήνικο. Υπήρξαν κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι, όταν έκτισαν εκεί, δεν ήταν Natura η περιοχή. Ηταν δάσος, αλλά τότε οι άνθρωποι κοίταζαν για το βιοποριστικό τους θέμα. Χρόνο με τον χρόνο γίνανε πιο αυστηρά τα πράγματα, μπήκε το Natura και όλα άλλαξαν. Θα ήθελα όμως να ζητήσω από την Πολιτεία να μην εξαντληθούν όλοι οι νόμοι στη Γαύδο. Δεν συμφωνώ με τις αυθαίρετες κατοικίες, αλλά όταν αυτές φτιαχτήκανε, οι άνθρωποι θέλανε να βγάλουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους και είχαν κάθε δικαίωμα. Τώρα όπως γίνονται νομιμοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα να δοθεί το δικαίωμα και στο νησί να νομιμοποιηθεί ό,τι υπάρχει, να υπάρξει συντελεστής δόμησης και οι κάτοικοι να γνωρίζουν τι θα κάνουν.

Πώς μπορεί να προστατευθεί το σπάνιο φυσικό περιβάλλον της Γαύδο και τα κέδρα;
Κατ’ αρχήν χρειάζονται ζώνες πυροπροστασίας. Επειδή όμως παρεμβάλλεται και η Αρχαιολογία και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, μπορούν να φτιαχτούν κάποιες πυροσβεστικές φωλιές, με παροχή νερού σε κάποια σημεία. Διότι όλο το νησί είναι ένα δάσος και εάν υπάρξει μια φωτιά, θα καεί όλη η Γαύδος. Το νησί με τους κέδρους είναι ολόκληρο ένα μουσείο φυσικής ιστορίας. Επίσης χρειάζεται ένα σύγχρονο πυροσβεστικό όχημα με τις κατάλληλες υποδομές.

Πρόσφατα οι κάτοικοι της Γαύδου αποφάσισαν να απέχουν από τις ευρωεκλογές ως αντίδραση στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω σε διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στο ακριτικό νησί; Ποια είναι η θέση σας;
Σίγουρα το θέμα των χημικών της Συρίας αφορά όλον τον κόσμο. Δεν βρίσκει κανέναν σύμφωνο αυτή η διαδικασία και ειδικά τη Γαύδο που είναι πιο κοντά στο σημείο το οποίο συζητείται να γίνει η εν πλω υδρόλυση. Εμείς είμαστε ήδη ευαισθητοποιημένοι γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον καταπράσινο. Δάσος, ήλιος και παραλίες. Αυτή είναι η Γαύδος. Ομως από εκεί και πέρα για την αποχή από τις ευρωεκλογές δεν ρωτήθηκαν όλοι οι κάτοικοι. Και η προσωπική μου θέση για το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης τα περισσότερα από τα οικονομικά κονδύλια που δίνονται σε κάθε περιοχή είναι από την Ε.Ε. γι’ αυτό δεν συμφωνώ στο να μην ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές. Δεν μπορείς να απορρίπτεις έναν θεσμό. Ας διαφοροποιούμασταν και ας ξεχωρίζαμε με άλλο τρόπο. Η Γαύδος έχει ανάγκη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα βάλουμε δεύτερο κανέναν φορέα.

Αναφερθήκατε νωρίτερα στο θέμα της διαφάνειας στα οικονομικά του Δήμου. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της υπεξαίρεσης του δημοτικού ταμείου της Γαύδου;
Για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Και πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη, τη στιγμή που υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία, εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση. Αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Πάντως πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαύγεια στα οικονομικά.

Τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζετε καλά τα προβλήματα του νησιού;
Ολος ο κόσμος, που είναι μόνιμοι κάτοικοι και δραστηριοποιούνται στο νησί, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όλο τον χρόνο είμαι εκεί. Είμαι επαγγελματίας έχω υποχρεώσεις και για δύο μήνες πρέπει να φύγω κι εκτός νησιού. Ομως επιστρέφω εκεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα μαζί μου. Υπάρχει αγάπη, κατανόηση σεβασμός κι αυτό είναι το κίνητρο για μένα. Διότι δεν τους βλέπω απλά ως κατοίκους και συγχωριανούς. Είμαστε αδέρφια.

Γιατί να επιλέξουν το δικό σας ψηφοδέλτιο οι ακρίτες;
Διότι ακουμπάμε τα πραγματικά προβλήματα των ακριτών που όλοι ξέρουμε ποια είναι. Οι προτεραιότητες μας είναι αυτές που κουβεντιάζουμε κάθε μέρα μαζί με όλο τον κόσμο που μένει στο νησί. Διεκδικούμε μια Γαύδο για όλους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυρία Τσιριντάνη την οικονομική ατασθαλία του δήμου Γαύδου όταν θα έχει την μητέρα του κατηγορούμενου ως Δ σύμβουλο! Και εκτός ατού, κατά την διάρκεια της θητείας της ως κοινοτικός σύμβουλος! μαζί με τον κύριο βαιλακάκη υποψήφιο στον τωρινό συνδυασμό της! Δεν κατάλαβε τίποτα από της ατασθαλίες που διαδραματίζονταν στην τότε κοινότητα ! και τέλος θα την ρωτούσα, από τον Μάιο και έως τον Σεπτέμβριο θα παρατήσει την επιχείρηση της ( ταβέρνα-φούρνο κλπ ) και θα ασχολείται με τον δήμο?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα