Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Πρωτοφανής κινητοποίηση

Αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη προσπάθεια παροχής πρώτων βοηθειών, διατροφής και διαμονής των 345 μεταναστών, ανάμεσά τους και 47 παιδιά και 2 βρέφη, βρίσκονται οι τοπικοί φορείς. Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Παλαιόχωρα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού χώρου της Περιφερειακής Αγοράς στην Αγιά όπου μέχρι χθες αργά το βράδυ γινόταν η καταγραφή τους από τις Αστυνομικές Αρχές και η εξέτασή τους από τους “Γιατρούς του Κόσμου” και γιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων.

Είναι άγνωστος ο προορισμός των 345 Αιγυπτίων και Σύρων στην πλειοψηφία τους με το πιθανότερο όμως να ήταν η Ιταλία. Η Αστυνομία και το Λιμενικό αναζητούσε ανάμεσά τους το πλήρωμα του δουλεμπορικού σκάφους, ενώ εντοπίσθηκαν και δύο ανήλικοι που δεν συνοδεύονταν από κάποιον ενήλικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια ώστε η όλη γραφειοκρατική διαδικασία να εξελιχθεί γρήγορα. Για τους μεν Αιγυπτίους προβλέπεται η διοικητική τους απέλαση, ενώ για τους Σύρους, επειδή προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, μπορούν να καταθέσουν αίτημα για πολιτικό άσυλο. Οι τοπικοί φορείς κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια ώστε να διαμορφώσουν κατάλληλα τον χώρο της αγοράς φέρνοντας στρώματα, χημικές τουαλέτες και 6 σόμπες.

Τεράστια ήταν η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού Χανίων και των Σαμαρειτών, όπως επίσης του Στρατού στην εξασφάλιση της διατροφής και κλινοσκεπασμάτων. Το Μ.Α.Ι.Χ., το Δημοτικό Γηροκομείο, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Πεδίο Βολής προσέφεραν μερίδες φαγητού. Πολύ μεγάλη η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπηρεσιών της, όπως επίσης και του Δήμου Χανίων, σε είδη πρώτης ανάγκης και στην οργάνωση, ενώ το “παρών” έδωσαν από την πρώτη στιγμή οι “Γιατροί του Κόσμου”, το Νοσοκομείο Χανίων, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών και άλλοι φορείς, ενώ υποδειγματική ήταν η συμπεριφορά των αντρών του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμενάρχη Χανίων κ. Δαριβιανάκη «το σύνολο των ατόμων είναι 345. Οι 276 είναι άντρες, τα παιδιά είναι 47, συν δύο βρέφη και 20 γυναίκες. Κατά δήλωσή τους είναι συριακής και αιγυπτιακής υπηκοότητας. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Θα γίνει καταγραφή, θα ξεχωρίσουν οι λαθροδιακινητές και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι οικονομικοί μετανάστες θα παραδοθούν στην Αστυνομία για το μέτρο της διοικητικής απέλασης».

ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ
Αναφορικά με την υγεία τους η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι οι περισσότεροι είναι ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι αλλά υγιείς. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Αρχοντάκης, που εξέτασε όλα τα παιδιά, σημείωσε πως «είχαμε 10 περιστατικά με διαστρέμματα και κακώσεις στα πόδια. Από τα μωρά τα περισσότερα ήταν καλά στην υγεία τους. Δύο θέλουν κάποιες εξετάσεις για τυχόν ηπατίτιδα. Δεν φάνηκε όμως κάτι σοβαρό. Ολοι οι συνάδελφοι του Νοσοκομείου Χανίων δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου και αν χρειαστεί». Το “παρών” έδωσε -για άλλη μια φορά- το τοπικό παράρτημα των “Γιατρών του Κόσμου”. Η γιατρός κα Ελευθερία Μουλουδάκη σημείωσε πως «τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν κατευθείαν από την Παλαιόχωρα στο Νοσοκομείο. Ενας τραυματίστηκε στη μεταφορά από το δεξαμενόπλοιο στη βάρκα που τους έβγαζε έξω στον θώρακα, ένας είναι διαβητικός και ένας τρίτος έχει καρδιολογικό πρόβλημα». Η κα Μουλουδάκη ανέφερε πως για τα παιδιά θα χρειαστούν παιδικές τροφές και γάλα, όπως και πάνες, ενώ για τις γυναίκες είδη υγιεινής, όπως επίσης και κουβέρτες καθώς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει πολύ στην Αγιά. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων έφερε γάλα σε σκόνη για τα παιδιά και συνέβαλε με πολλές εργασίες, όπως και οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
«Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε κάναμε μια κινητοποίηση για να βρούμε υλικά πρώτης ανάγκης ώστε να συνδράμουμε στην όλη προσπάθεια», είπε η κοινωνική λειτουργός κα Αγγελική Μαργιολάκη, συμπληρώνοντας πως 20 εθελοντές του τοπικού Ερυθρού Σταυρού θα συνδράμουν καθημερινά για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Από τη μεριά των “Σαμαρειτών” του Ε.Σ. ο κ. Γιάννης Χαριτάκης αναφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες που δόθηκαν από τους Σαμαρείτες από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν οι μετανάστες στα νερά της Παλιόχωρας.

ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ
Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Αγιά σε κάθε μετανάστη προσφέρθηκε φαγητό. Ωστόσο, ήταν τόσο πεινασμένοι (καθώς για αρκετές ημέρες δεν τρέφονταν καλά) που χρειάστηκαν επιπλέον 150 μερίδες για να τραφούν. Τρόφιμα ανακοινώθηκε πως θα προσφέρει και η αλυσίδα super market INKA, ενώ το Δημοτικό Γηροκομείο έδωσε 100 μερίδες φαγητού, 50 η Ορθόδοξη Ακαδημία, 100 ο Ναύσταθμος Κρήτης καθώς επίσης το Πεδίο Βολής και το Μ.Α.Ι.Χ.
Κλινοσκεπάσματα προσέφερε ο Στρατός, ενώ στρώματα συγκεντρώθηκαν από το παλιό Ψυχιατρείο και άλλα έδωσαν η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Χανιών.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ευχαριστούμε τον Ερυθρό Σταυρό και τον Στρατό για τη συμβολή τους», δήλωσε ο κ. Απ. Βουλγαράκης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια περίθαλψης τόσων πολλών ανθρώπων. Με παρέμβαση του κ. Βουλγαράκη μια αίθουσα των εγκαταστάσεων της Αγιάς διαμορφώθηκε έτσι ώστε να φιλοξενήσει τα 47 παιδιά και τις 20 μητέρες με θέρμανση και χρήση των τουαλετών του εκθεσιακού χώρου καθώς το βράδυ το κρύο είναι πολύ τσουχτερό.
Από την πρώτη στιγμή το έργο της υποδοχής συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης, με τη συνδρομή των Τ. Κουρουπάκη, Δ. Νικολακάκη, Γ. Βερυκοκίδη και Μ. Μεσσαριτάκη. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων και κάθε Υπηρεσία ανέλαβε συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Σημαντική ήταν η στήριξη του Δήμου Χανίων με τα συνεργεία του που μετέφεραν χημικές τουαλέτες και σόμπες και βοήθησαν και στη διαμόρφωση του χώρου. Ο αντιδήμαρχος Μ. Λιονάκης ευχαρίστησε τους εργαζομένους στον Δήμο που «με κατάθεση ψυχής δούλεψαν μέχρι αργά και ανταποκρίθηκαν για να βγάλουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα που δεν έχει ελληνικό προηγούμενο. Ολοι δείχνουμε την ανθρωπιά μας». Σε συμφωνία του Δήμου με τους εργολάβους οι χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

ΤΟ “ΣΤΕΚΙ”
Σε ανακοίνωσή του το Στέκι Μεταναστών επισημαίνει πως «οι τοπικές Αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη φιλοξενία των μεταναστών, αν και ο χώρος φιλοξενίας τους δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος, αφού δεν προβλέπεται να φιλοξενεί ανθρώπους, αλλά εμπορεύματα. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των “Γιατρών του Κόσμου”. Για μια ακόμη φορά, όμως, φάνηκε, ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών, αφού αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως λαθραίους χωρίς δικαιώματα. Παρακολουθώντας τα γεγονότα δημιουργούνται ερωτηματικά πώς οι μετανάστες κατέληξαν στην Ελλάδα, αφού το πλοιάριο που επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κίνδυνου, ενώ βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Μήπως η Frontex διαδραμάτισε κάποιο ύποπτο ρόλο; Ενα άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Ελληνικές Αρχές με τα ανήλικα παιδιά, που, όπως είδαμε, είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται. Αν δηλαδή εφαρμοστεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθέτησε ο Ο.Η.Ε. το 1989 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1992. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται ειδική διαδικασία για τους αλλοδαπούς ηλικίας 14 – 18 ετών που δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τραγωδίας θα είναι η κατάληξη των μεταναστών (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από τις γνωστές άθλιες συνθήκες κράτησης ή η επαναπροώθησή τους. Ζητάμε την καταγγελία από την ελληνική κυβέρνηση της Σύμβασης Δουβλίνο ΙΙ, που απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών στην Ευρώπη. Να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος».

Στην Παλαιόχωρα η αποβίβαση
Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας έφτασαν στις 9.20 το πρωί οι 345 μετανάστες όπου τους περίμεναν οι φορείς της περιοχής, Πολιτική Προστασία Σελίνου, Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Ερυθρός Σταυρός, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Η ομάδα Πολιτικής Προστασίας είχε ετοιμάσει ροφήματα για μικρούς και μεγάλους, κρουασάν, ψωμί, νερό, γλυκά, ενώ το προσωπικό του ΕΚΑΒ, με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Καντάνου, είχαν έτοιμα όλα τα μέσα που διαθέτουν για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη.

Το “παρών” στην άφιξη των μεταναστών έδωσε και ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, που μας είπε: «Είμαστε από νωρίς το πρωί στο λιμάνι για την υποδοχή τους μαζί με τις υπηρεσίες πρόνοιας». Η πρώτη άφιξη μεταφερομένων με το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού αποβίβασε στις 9.20 π.μ. στην προβλήτα της μαρίνας 40 γυναικόπαιδα. Ηταν όλοι καλά στην υγεία τους και παρά την κούραση τα πρόσωπά τους ήταν γελαστά.

Ακολούθησαν στη συνέχεια και οι επόμενες αφίξεις, άλλες με μικρά καΐκια και άλλες με το σκάφος του Λιμενικού. Κάποιοι ένιωθαν αδιαθεσία και τους προσφέρθηκαν από την ομάδα των γιατρών και του ΕΚΑΒ οι πρώτες βοήθειες. Το Λιμενικό Σώμα, που είχε αποκλειστικά την ευθύνη στο συγκεκριμένο σημείο, λειτούργησε άψογα με άριστο συντονισμό που γινόταν από τον υπολιμενάρχη του Λιμεναρχείου Χανίων κ. Γιάννη Ορφανό.
Το ίδιο άψογα λειτούργησε η Αστυνομία και όλες οι Υπηρεσίες και οι φορείς, γεγονός που συζητήθηκε θετικά από πολλούς κατοίκους της Παλαιόχωρας που έδωσαν κι εκείνοι το δικό τους “παρών”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα