Μία καινοτόμος λαπαροσκοπική επέμβαση εγκατάστασης βηματοδότη του διαφράγματος, -η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα- με την οποία ο ασθενής με τραχειοστομία θα μπορεί να αναπνέει χωρίς μόνιμο αναπνευστήρα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.
Τη λαπαροσκοπική επέμβαση “Diaphragm Pacing Procedure” σε 50χρονο ασθενή θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός χειρουργός, καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ Raymond P. Onders με τη συνδρομή των χειρουργών της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων.
Μάλιστα την επέμβαση θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν on line μέσα από γιγαντο-οθόνη στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου όσοι γιατροί επιθυμούν λίγο μετά τις 9 το πρωί.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή επέμβαση που δίνει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ιδίως τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.
Οπως εξήγησε στα “Χανιώτικα νέα” ο επιμελητής, χειρουργός στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων Μιλτιάδης Καστανάκης «ο βηματοδότης που θα τοποθετηθεί έχει στόχο να ερεθίζει το διάφραγμα. Ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί εμφύτευση των ηλεκτροδίων του βηματοδότη στην κοιλιακή πλευρά του διαφράγματος. Οι αναπνευστικές κινήσεις και συνεπώς η αναπνοή εξαρτώνται άμεσα από τη λειτουργία του διαφράγματος, του μυός που χωρίζει την κοιλιακή από τη θωρακική κοιλότητα.
Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά και θα τοποθετηθούν τέσσερα ηλεκτρόδια, δύο σε κάθε σκέλος του διαφράγματος με διακοιλιακή προσπέλαση. Ετσι το διάφραγμα θα λειτουργεί φυσιολογικά με εξωτερική βηματοδότηση, αποδεσμεύοντας τον ασθενή απ’ τον μόνιμο αναπνευστήρα και ενδεχομένως από την τραχειοστομία».
Σύμφωνα με τον κ. Καστανάκη μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος ασθενής «βρισκόταν με μόνιμο αναπνευστήρα δηλαδή διασωληνωμένος μόνιμα με τραχειοστομία. Ο ασθενής βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια. Με την επέμβαση ο άνθρωπος αυτός θα μπορέσει να αποδεσμευτεί από την τεχνητή υποστήριξη αναπνοής».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μ. Μπομπολάκης έκανε λόγο για μία επέμβαση που αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χανίων καθώς ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ επέλεξε την Α’ Χειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Χανίων για να πραγματοποιήσει τη νέα αυτή μέθοδο.
Μπορεί να παρακολουθήσετε λεπτομέρειες της λαπαροσκοπικής τεχνικής “Diaphragm Pacing Procedure”εδώ .
Εχω την νόσο του κινητικού νευρώνα ALS στον 5 χρόνο εδώ κι 2 χρόνια έχω τρχειοστωμία 24 ώρες αναπευτρήρα μπορεί να βοηθήσει ο βηματοδώτης στο διάφραγμα μου