Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Ρεκόρ επισκεψιμότητας στον Μπάλο

Ρεκόρ επισκεψιμότητας, σύμφωνα με έρευνα του Μ.Α.Ι.Χ., δέχτηκε το 2015 ο Μπάλος καθώς τον επισκέφτηκαν περισσότερα από 350.000 άτομα «παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης επισκεψιμότητας πλέον του 30%, τον υψηλότερο με διαφορά σε ολόκληρη την Κρήτη». «Παράδεισο» χαρακτηρίζουν τον Μπάλο οι επισκέπτες, επισημαίνοντας όμως    -στα αρνητικά- την έλλειψη υποδομών υγιεινής όπως οι τουαλέτες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς των επισκεπτών προέρχονται από άλλους Νομούς, κυρίως Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό αυξάνει έμμεσα τα έσοδα του Νομού Χανίων και ιδιαιτέρως της Κισάμου, αφού οι συγκεκριμένοι επισκέπτες  αναμφίβολα πραγματοποιούν δαπάνες κατά την ημέρα επίσκεψής τους στον Μπάλο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι περίπου οι μισοί δηλώνουν πρόθεση να επισκεφτούν κάποιο εστιατόριο / ταβέρνα της περιοχής και ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι θα ήθελε να διανυκτερεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου».
Οπως διαπιστώνεται από τα ερωτηματολόγια στους επισκέπτες «η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι νεαρής ή μέσης ηλικίας, που έρχονται με τις οικογένειές τους ή ως ζευγάρι και επισκέπτονται την περιοχή για πρώτη φορά. Κυριότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών είναι αυτές της Κεντρικής, αλλά και Ανατολικής, Ευρώπης, ακολουθούμενοι από χώρες της Μεσογείου. Οι Σκανδιναβοί, παρά το ότι αποτελούν την κυρίαρχη ομάδα επισκεπτών του Νομού, δεν προτιμούν την περιοχή του Μπάλου (μόνο ένα 9% του δείγματος που καταγράφηκε ήταν Σκανδιναβοί)».

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
«Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών (90% +) δηλώνει ικανοποιημένη από την περιοχή του Μπάλου, αναφέροντας χαρακτηρισμούς όπως “παράδεισος” και “εξωτικός προορισμός”, ενώ τα αρνητικά σχόλια αφορούσαν τις καιρικές συνθήκες, “ύπαρξη ανέμου, υπερβολική ζέστη” στην περιοχή καθώς και τον “συνωστισμό” που αντιμετώπισαν στην παραλία. Αναφορικά με το τελευταίο πρόβλημα, σε σχετική ερώτηση που τους έγινε και αφορούσε τη χρήση on-line συστήματος κρατήσεων με ποσόστωση για επίσκεψη στην περιοχή, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, μόνο οι μισοί περίπου απάντησαν θετικά, ένα αποτέλεσμα το οποίο ίσως να καταδεικνύει ότι είτε η όχληση είναι σε ανεκτά επίπεδα είτε ότι δεν θα επιθυμούσαν να μπουν σε διαδικασία να προγραμματίσουν εκ των προτέρων την επίσκεψή τους στον Μπάλο.
Στα θετικά πρέπει να υπολογισθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών επισκεπτών (83% +) δήλωσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν 1, 2 ή και 5 ευρώ επιπλέον του ήδη υπάρχοντος (ένα ευρώ/άτομο) ανταποδοτικού τέλους για την επίσκεψή τους στην περιοχή».
Οι επισκέπτες που έρχονται οδικώς, ωστόσο, είναι πιο ενημερωμένοι (60% δήλωσαν ότι γνώριζαν για την περιοχή σε σχέση με ένα 40% αυτών που έρχονται μέσω θαλάσσης).  Οι δύο κυριότερες πηγές πληροφόρησης για τον Μπάλο είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης / διαδίκτυο και η ενημέρωση από φίλους και συγγενείς.

«ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ»
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα «ένα πιθανό πρόβλημα που αναφέρεται και από τις δύο ομάδες επισκεπτών, αλλά επισημαίνεται κυρίως από τους τουρίστες του οδικού δικτύου, σχετίζεται με την ανεπάρκεια υποδομών υγιεινής και τις τουαλέτες, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τους τοπικούς φορείς. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι επισκέπτες της περιοχής που προτιμούν το καράβι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν τον οδικό τρόπο μετάβασης στην περιοχή».
Σ’ αυτό το σημείο της έρευνας αναφέρεται ότι «ο Δήμος Κισάμου φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οδικής προσέγγισης με την αποκλειστική μεταφορά των επισκεπτών με λεωφορείο, στο “δύσκολο” τμήμα της διαδρομής, για την καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση καθώς και την ελεγχόμενη από το περιβάλλον ρύπανση. Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην αδειοδότηση του χώρου πάρκινγκ και προσδοκά ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει την ερχόμενη τουριστική περίοδο».
Στα δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν στη σίτιση και διαμονή στην περιοχή της Κισάμου οι καταφατικές απαντήσεις ανήκουν στον πυρήνα των “οδικών” επισκεπτών. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της επίσκεψης σε κάποια ταβέρνα της περιοχής, οι επισκέπτες που επιλέγουν την οδική οδό, φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να γευματίσουν μετά την επίσκεψή τους στον Μπάλο. Επίσης διπλάσιο ποσοστό της κατηγορίας αυτής δηλώνουν την πρόθεσή τους να διανυκτερεύσουν στην περιοχή της Κισάμου (40% έναντι 20%).

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ
Ακόμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι «κοινά σημεία δαπανών εντοπίζονται στην αγορά νερού, πρόχειρου φαγητού (70% για όλες τις ομάδες) και ενοικίαση ειδών παραλίας (με ένα προβάδισμα στους “οδικούς” επισκέπτες), ενώ οι “ακτοπλοϊκοί” επισκέπτες είναι εκείνοι που θα προβούν σε σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό στη δαπάνη για αγορά αναμνηστικών και άλλων προϊόντων της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την ανοδική πορεία του αριθμού των επισκεπτών στην περιοχή τόσο στο σύνολό τους  όσο και ειδικά μέσω της αύξησης των “οδικών” τουριστών, είναι σίγουρο ότι το οικονομικό αποτύπωμα που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην περιοχή θα μεγεθυνθεί, ενώ παράλληλα θα πολλαπλασιαστούν τα ζητήματα διαχείρισης του όγκου των επισκεπτών και θεμάτων χειρισμού μιας προστατευόμενης περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Είναι όμως ενθαρρυντικό ότι όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με τα θετικά σχόλια των τουριστών, αντιμετωπίζονται έως σήμερα με επιτυχία από τις τοπικές Αρχές».

Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διεξήχθη από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία και με την αρωγή του Δήμου Κισάμου. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου 2015 συγκεντρώθηκαν από 16 μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΜΑΙΧ και ERASMUS, (προερχόμενοι από τις κυριότερες χώρες του δείγματος) πρωτογενή δεδομένα με δείγμα 750 επισκεπτών στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας του Μπάλου μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τον Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Πληθυσμός – Δείγμα: Αλλοδαποί  τουρίστες που επισκέπτονται τη Λιμνοθάλασσα οδικώς ή/και ακτοπλοϊκώς. Σκοπός της έρευνας: Απεικόνιση  απόψεων εντυπώσεων σχετικά με την επίσκεψη στη Λιμνοθάλασσα του Μπάλου.

Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης:

• Δρ Γεώργιος Μπαουράκης, (Διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.)

• Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management, Γαλλία)

• Ελένη Σταματάκη, Ερευνήτρια, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.

• Περικλής Δράκος (Ε.Δ.Ι.Π.  Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης)

• Δρ Δημήτριος Νίκλης, Ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ. – Πολυτεχνείο Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα