Σε καραντίνα μπαίνει ολόκληρη η περιοχή του Ακρωτηρίου αναφορικά με τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες μετά τα δύο περιστατικά καταρροϊκού πυρετού που εντοπίσθηκαν στην περιοχή Καλόρουμα.
Από τη μεριά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνεται η ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνούν άμεσα με την Υπηρεσία όταν διαπιστώνουν το παραμικρό ζήτημα.
«Στο Καλόρουμα Ακρωτηρίου είχαμε δύο περιστατικά σε μία οικόσιτη εκτροφή με 9 ζώα. Από αυτά ένα πέθανε, ένα δεύτερο απέβαλε. Πήραμε αίμα και επιβεβαιώθηκε ότι σε δύο ζώα υπάρχει πρόβλημα καταρροϊκού πυρετού. Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λαμβάνονται συγκεκριμένα άμεσα μέτρα σε ακτίνα 20 χλμ.», δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο κ. Μιχάλης Μεσσαριτάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η καραντίνα σημαίνει ότι:
• Καθορίζονται ζώνες ελέγχου όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν ζώα, αν δεν εξεταστούν κλινικά.
• Πριν τη μετακίνηση των ζώων πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο εντομοκτόνο, αφού πρώτα γίνει απολύμανση στα οχήματα.
• Επίσης απαγορεύεται η μετακίνηση τις ώρες δραστηριοποίησης των εντόμων – φορέων (νωρίς το πρωί και μετά το σούρουπο).
• Δεύτερη ζώνη προστασίας γίνεται στα 100 χλμ. όπου οι μετακινήσεις απαγορεύονται και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται διακίνηση ζώων, αφού πρώτα απολυμανθούν τα αυτοκίνητα. Δεν τίθεται θέμα ψεκασμού των ζώων.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η εφαρμογή της νομοθεσίας σε μια τόσο μεγάλη έκταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη για την Υπηρεσία δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζει. «Δεν μπορούμε να επιληφθούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση και να ελέγξουμε 4.000 εκτροφές αιγοπροβάτων και περίπου 370 εκτροφές βοοειδών. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία από τους κτηνοτρόφους, ώστε να προστατεύσουν και το κοπάδι και τους άλλους κτηνοτρόφους. Αν οι κτηνοτρόφοι εντοπίσουν στο κοπάδι τους συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση παρεμβαίνουμε άμεσα. Πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να νοιαστούν για τα κοπάδια των συναδέλφων τους. Δεν μπορεί να βλέπουν συμπτώματα και να μην επικοινωνούν με την Υπηρεσία», επισημαίνει ο κ. Μεσσαριτάκης.
Αυτό που τονίζει στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που αυτήν την εποχή “κατεβάζουν” στα πεδινά μεγάλους αριθμούς αιγοπροβάτων, ο κ. Μεσσαριτάκης είναι πως «θα πρέπει να επικοινωνούν μαζί μας για να τους δίνουμε τις σχετικές οδηγίες για τη μετακίνησή τους και όχι να έρχονται εκ των υστέρων και να μας λένε να εκδώσουμε πιστοποιητικά μετακίνησης. Γιατί εμείς δεν θα εκδίδουμε και τότε θα έχουν πρόβλημα με τις επιδοτήσεις. Φανταστείτε να μπουν στο Ακρωτήρι 8.000 ζώα τι πρόβλημα θα έχουμε. Σημειώνω ότι σε κοπάδι που έχει μπει καραντίνα δεν γίνεται καμία μετακίνηση, αν δεν περάσουν 30 μέρες από τη διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΩΡΑΪΤΗ
Σε ερώτηση για τον καταρροϊκό πυρετό που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κάνει λόγο για «εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό «αν σκοπεύει να λάβει άμεσα και γρήγορα τα παραπάνω διατυπωμένα από τους κτηνοτρόφους μέτρα ικανοποίησης και επιβίωσής τους απέναντι στον καταρροϊκό πυρετό», συμπληρώνοντας πως η κτηνοτροφία σήμερα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές Κτηνιατρικές Διευθύνσεις, την απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι – ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια, την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί, την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για τη δραστική μείωση της παραγωγής των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ενημέρωση σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στην Κρήτη, παρέχει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Αιτιολογία – Μετάδοση: Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Επιπτώσεις: Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συμπτώματα: Πυρετός – απώλεια βάρους. Πρήξιμο στην περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αφτιών. Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη. Σιαλόρροια. Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο). Κουτσαμάρα. Αποβολή. Πνευμονία. Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8 – 10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Προφύλαξη: Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα, αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου). Παραμονή μέσα στον στάβλο κατά τη νύχτα. Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών). Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων. Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.ά.).
Θεραπεία: Δε υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπτωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας Υπηρεσιών Κρήτης:
Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης: 2810221624
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου: 2810242625
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου: 2841340530
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ρεθύμνου: 2831343819
Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων: 2821346606
Ζώνες ελέγχου από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Ζώνες ελέγχου καταρροϊκού πυρετού καθόρισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, όρισε ως ζώνη ελέγχου 20 χλμ. γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, τις παρακάτω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων:
Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων, για οποιονδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους:
• Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωσή τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
• Πριν τη μετακίνησή τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και τον σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ό,τι αφορά τα ζωικά προϊόντα).
• Εχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
• Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιονδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:
• Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωσή τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
• Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων – φορέων.
Προς διευκόλυνσή τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν τη μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα:
1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων 2821346601 – 603 – 606
2. Κ.Κ. Χανίων 2821346620,
3. Κ.Κ. Βρυσών 2825051281,
4. Κ.Κ. Βουκολιών 2824031221 και
5. Κ.Κ. Κισάμου 2822022310.
Επισημαίνεται ότι ΚΑΝΕΝΑ Υγειονομικό Πιστοποιητικό Σφαγής/Αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δεν θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του.
Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων ανάλογα με τη εξέλιξη της νόσου στην Κρήτη.