«Ο πραγματικός πλούτος μιας κοινωνίας
είναι οι άνθρωποι
που την αποτελούν,
όχι η οικονομία της»
(Katherine Pancol,
δημοσιογράφος και
συγγραφέας, 1954-)
ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ, οι λέξεις «αλληλεγγύη» και «συμπαράσταση» σε δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας ντόπιους ή αλλοδαπούς, είναι λέξεις για… ρομαντικούς!
ΑΥΤΗ η στάση τους οφείλεται στην οξυμμένη καχυποψία που κυριαρχεί στις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα, στην τάση απομονωτισμού ή φιλοτομαρισμού τους. Πιθανόν, και στο ότι ευρισκόμενοι στο επίκεντρο μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, δεν προθυμοποιούνται στο να συμπαραστέκονται στα προβλήματα των άλλων.
ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ όμως, ευτυχώς πολύ περισσότερους, η αλληλεγγύη αποτελεί τρόπο ζωής. Ή, η ίδια η ζωή τους αφιερώνεται στους άλλους αποκτώντας έτσι ιδιαίτερο νόημα.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ πάντα κρύβει εκπλήξεις. Όπως αυτή με την απίστευτα συντονισμένη και αποτελεσματική κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων των Χανίων καθώς οργανώσεων και τοπικών φορέων, για τη διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών στους 345 Αιγυπτίους και Σύρους μετανάστες που η μοίρα κι η ελπίδα για καλύτερη ζωή τούς ξέβρασε στις ακτές μας.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ παρουσιάστηκε λιτά, ρεαλιστικά, στα χθεσινά “Χ.Ν.”, από τoν δημοσιογράφο Γ. Κώνστα και τον συνεργάτη της εφημερίδας, Γ. Κάκανο. Οι εύγλωττες φωτογραφίες και το σχετικό δισέλιδο ρεπορτάζ τους, λένε πολλά.
…ΠΩΣ το έλεγε ο Τ. Λειβαδίτης, για την ουσία του ανθρωπισμού μας; Να, η απόδειξη των στίχων του. Πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Χανιώτες, επειδή έχουμε ένα Νοσοκομείο και μια ομάδα «Γιατρών του Κόσμου» πανταχού παρόντες, επειδή έχουμε έναν «Ερυθρό Σταυρό» και ένα «Στέκι» με ικανούς εθελοντές, έχουμε μια Αντιπεριφέρεια και τοπικούς φορείς πάντα σε εγρήγορση…
ΠΑΝΩ απ’ όλα, επειδή στην εποχή μας, η αλληλεγγύη δεν είναι διόλου αυτονόητη, αλλά αποτελεί έργο και πράξη, ευτυχώς, πολλών ευαίσθητων συνανθρώπων μας.
Στ.Γ.Κ.
stcloris@yahoo.gr
[…] Read more: http://www.haniotika-nea.gr/simparastasi-stous-metanastes/#ixzz2y85ZZgKZ […]