Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

 Σπουδές στον τόπο τους

Η εγγύτητα της σχολής με τον τόπο διαμονής ενός υποψήφιου φοιτητή φαίνεται να αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής σπουδών καθώς πολλές οικογένειες αδυνατούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια διαφορετική προοπτική. Στο μεταξύ, ειδικοί του επαγγελματικού προσανατολισμού, επισημαίνουν ότι οι νέοι θα πρέπει να επιλέγουν σπουδές και με κριτήριο τον διεθνή προσανατολισμό που έχει ένα επάγγελμα καθώς η κρίση στην Ελλάδα έφερε μαζί της ένα κύμα φυγής προς το εξωτερικό. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργάνωσαν η Ένωση Φροντιστών Νομού Χανίων, με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και την Εταιρεία “Employ”. «Η κρίση σίγουρα προβληματίζει τα παιδιά, τα οποία είναι ευαίσθητοι αποδέκτες των όσων συμβαίνουν και βλέπουν ότι κάποια επαγγέλματα όπως τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή περνάνε μια κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Ν. Χανίων Γιώργος Καμπουράκης, ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι οι σημερινές αποφάσεις ενός παιδιού αφορούν τις επαγγελματικές προοπτικές που θα έχει μετά από 6 με 8 χρόνια κάτι που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς.

«Για εμάς τα κριτήρια για την επιλογή είναι βασικά τρία, πρώτον: ποια επαγγέλματα ενδιαφέρουν ένα παιδί. Δεύτερον: σε ποια μαθήματα είναι καλός για να είναι ρεαλιστική η επιλογή του. Τρίτον: πόσο κοντά είναι η σχολή στον τόπο καταγωγής ώστε να μπορούν οι οικογένειες να στηρίξουν το παιδί», τόνισε ο κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον σκοπό η Ένωση Φροντιστών προωθεί τη συνεργασία με τα τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά για τις προοπτικές σπουδών που έχουν στην Κρήτη και τα Χανιά. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού της εταιρείας “Employ” και συγγραφέας του βιβλίου “Επιλέγω σπουδές και επάγγελμα” Χρήστος Ταουσάνης επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει αλλάξει την αντίληψη που είχαν τα παιδιά και οι οικογένειές τους απέναντι σε κάποια τεχνικά επαγγέλματα: «Βλέπουμε μέσα από τις διάφορες έρευνες που κάνουμε ότι έχει διαφοροποιηθεί πλέον η αντίληψη των γονέων και των παιδιών αναφορικά με τα τεχνικά επαγγέλματα. Έχουν σπάσει τα περισσότερα “ταμπού” και το κύρος ή γόητρο που είχαν ορισμένα επαγγέλματα έχει με ένα τρόπο απαξιωθεί. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει ότι για πολλά επαγγέλματα έχει αποσυνδεθεί, στη συνείδηση των γονέων και των παιδιών, η πρόσβαση στο δημόσιο κι έχουν γίνει πιο διαλλακτικοί και ανοιχτοί ρίχνοντας ματιές και σε επαγγέλματα που σε παλαιότερες περιόδους δεν θα τα εξέταζαν καν».

Συνεχίζοντας ο κ. Ταουσάνης υπογράμμισε ως προς τα κριτήρια της επιλογής ότι «αυτό που πρέπει να προσέξει το παιδί είναι η κλίση και τα ενδιαφέροντά του και πως αυτά εκφράζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χρειάζεται καλή ενημέρωση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το 2ο στοιχείο είναι τα τοπικά – εθνικά δεδομένα αλλά και η διεθνής διάσταση της απασχόλησης. Είμαστε πολίτες του κόσμου και η κρίση το έδειξε περισσότερο. Σήμερα δουλεύω στην Κρήτη, αύριο στο Ντουμπάι και μεθαύριο στη Μεγάλη Βρετανία. Άρα όσο πιο διεθνή προσανατολισμό έχει ένα επάγγελμα τόσο το καλύτερο. Το 3ο και βασικότερο είναι να ξέρουν τα παιδιά τι θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τα παιδιά και τι μπορούν να κάνουν μετά έξω». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης στο Πολυτεχνείο Γιώργος Σταυρουλάκης και ο επιστημονικός υπεύθυνος γραφείου διασύνδεσης και σταδιοδρομίας Βασίλης Κουϊκόγλου μίλησαν για τις προοπτικές σπουδών και απασχόλησης που προσφέρουν οι Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι χάρη στις μοντέρνες ειδικότητες που προσφέρει το Πολυτεχνείο «αποδείχθηκε ότι ακόμα και μέσα στην κρίση δίνονται προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους αποφοίτους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα