Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΣΤΑ “ΟιΝοτικά 16”

Nέες και παλιές εσοδείες, από 26 κρητικά οινοποιεία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο “ΟιΝοτικά 2016” που ξεκίνησε το Σάββατο και  ολοκληρώνεται σήμερα μόνο για επαγγελματίες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).
Την έκθεση διοργανώνουν οι οινοποιοί της Κρήτης (Wines of Crete) με συνδιοργανωτές την  Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και το Επιμελητήριο Χανίων.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης Αντώνης Ντουράκης τόνισε «έχοντας  μία εμπειρία 9 χρόνων που τα δύο Δίκτυα οργανώνουμε εκθέσεις, φέτος αποφασίσαμε να έχουμε μία ενιαία ονομασία “ΟιΝοτικά” τόσο σε Χανιά όσο και στο Ηράκλειο. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, όλες  οι εκθέσεις που θα διοργανώνει το Δίκτυο, θα έχουν την προαναφερθείσα ονομασία».
Ο κ. Ντουράκης πρόσθεσε «στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 26 οινοποιεία απ’ όλη την Κρήτη. Σκοπός είναι να δείξουμε τις καινούργιες, αλλά και παλιότερες σοδειές κρασιών. Στην έκθεση έχουμε δημιουργήσει ένα ξεχωριστό μπαρ, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μόνο μία ποικιλία λευκού κρητικού κρασιού, το “Βιδιανό” στις διάφορες μορφές του. Κάθε οινοποιός βάζει τον δικό του χαρακτήρα μέσα σε αυτό το κρασί. Αλλος το έχει περάσει από βαρέλι, άλλος μόνο από δεξαμενή, κάποιοι το έχουν ανακατέψει με κάποια άλλη ποικιλία. Είναι μία ποικιλία κρασιού που εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση από τους καταναλωτές».
Για ελπιδοφόρα μηνύματα από πολλές ντόπιες ποικιλίες, που ακόμα δεν έχουν εξερευνηθεί, έκανε λόγο ο κ. Ντουράκης υπογραμμίζοντας ότι  «στόχος των οινοποιείων της Κρήτης είναι να τις αναδείξουν σιγά – σιγά, να αυξήσουν τις ποσότητες που παράγονται, για να δούμε ποιες απ’ αυτές έχουν θετικά στοιχεία, για να τις προωθήσουμε».
Αναφορικά με τις προτιμήσεις του κόσμου στο νησί ο κ. Ντουράκης σημείωσε «προτιμά περισσότερο τα λευκά κρασιά και ο λόγος είναι ότι ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες η θερμοκρασία βρίσκεται ψηλά, που αυτό ευνοεί την κατανάλωση του λευκού κρασιού. Επόμενο κρασί στις προτιμήσεις είναι βέβαια το κόκκινο.
Τα τελευταία 7 χρόνια όλη η τοπική κοινωνία μαζί με τους επαγγελματίες του χώρου, μάς  στηρίζουν όλο και περισσότερο, ενώ είμαστε και ευχαριστημένοι με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης» κατέληξε ο κ. Ντουράκης.
Μία οινοποιός του Wines of Crete η Μαρία Τιτάκη από το Ηράκλειο επεσήμανε ότι «έπειτα από πολλές προσπάθειες  αρκετών χρόνων, το κρητικό κρασί αρχίζει να καταλαμβάνει τη θέση που του αρμόζει στην εγχώρια και ξένη αγορά. Ενας απ’ τους λόγους είναι η εξαιρετική του ποιότητα. Ο κόσμος το προτιμά να το αγοράζει, ενώ ενδιαφέρεται και ζητά τις ποικιλίες μας. Επίσης βλέπουμε ότι σε καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και κάβες κρασιών συμπεριλαμβάνουν  στους καταλόγους τους και το κρητικό κρασί».
Η κα Τικάκη υπογράμμισε ότι «η άνοδος του κρητικού κρασιού οφείλεται εκτός από την εξαιρετική δουλειά των οινοποιείων της Κρήτης, στις ομαδικές προσπάθειες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται, μέσα από το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και του Wines of Crete, ώστε να φτάσει το ελληνικό κρασί σε ένα τέτοιο επίπεδο που να είναι ανταγωνιστικό και να έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά που κυκλοφορούν.
Το κρητικό κρασί και οι διάφορες ποικιλίες του έχουν λάβει εξαιρετικές συστάσεις τόσο σε εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Οι επισκέπτες το κρασί το  δοκίμαζαν με κρητικά εδέσματα, που προσέφεραν δωρεάν το τυροκομείο Κρήτης  “Κριαράς” και τα τυροκομικά “Μπαλαντίνος”, ενώ υπέροχα εδέσματα και γλυκές λιχουδιές δημιούργησαν και προσέφεραν στους επισκέπτες οι σπουδαστές της Ακαδημίας Γαστρονομίας και Τουρισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα