Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ περιμένουμε να έρθει να μας βρει η συμφορά κι απ’ αλλού μας έρχεται… Φυλαγόμαστε από τούτο και μας βρίσκει το άλλο που είναι χειρότερο. Και ως άτομα και ως κοινωνία και ως συντεταγμένη πολιτεία… Για έναν κοινό μας φίλο που πρόσεχε όσο τίποτα την υγεία του, μην και κρυολογήσει, ξεκίνησε η κουβέντα που κάναμε χθες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο…
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες, όπου η μια κατρακύλα διαδέχεται την άλλη. Πέρα βρέχει, ωστόσο, για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ωραίο “άθλημα” οι κοκορομαχίες!
ΚΑΛΗ, κατάκαλη, η κίνηση να μπλοκάρει νομικά ο Δήμος Χανίων τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”. Δεν φτάνει από μόνη της, ωστόσο, αν εμείς οι δημότες παρακολουθούμε τις εξελίξεις αραγμένοι στους καναπέδες των σαλονιών μας, ως συνήθως. Δύσκολη υπόθεση το βγάλσιμο του φιδιού, του όποιου φιδιού, απ’ την τρύπα του…
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η απεντόμωση στα ποιμνιοστάσια και στις σταβλικές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού. Τι καλά να είχαμε τα κατάλληλα βυτία και τις κατάλληλες ψεκαστήρες για μια γενικότερη απεντόμωση! Να ψεκάσουμε, να σκουπίσουμε και να τελειώνουμε με τα κάθε λογής ζωύφια…
ΩΣΤΟΣΟ οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζονται. Και οι ανασκαφές στην Αμφίπολη επίσης. Ευτυχώς που υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα για να μας θυμίζει “ποιοι είμαστε” και “τι μας πρέπει”.
«ΑΜΦΙΠΟΛΗ εκράτησες καλά το μυστικό σου/ μ’ ανήκει σ’ όλους τώρα πια, δεν το ’χεις για δικό σου». Από τον φίλο ιερωμένο η μαντινάδα που ήρθε… και κόλλησε. Τελικά τίποτα δεν χάνεται, αν δεν το αφήσουμε να χαθεί… ΜΕ ΤΟΝ Φωστήρα σήμερα το απόγευμα (5 μ.μ.) στα Περιβόλια ο Α.Ο. Χανίων. Πάμε δυνατά, πάμε να πιάσουμε… τον ταύρο απ’ τα κέρατα, πάμε για τη νίκη! ΑΟΧΑΡΑ ΟΜΑΔΑΡΑ!
ΑΠΟΣΤΟΛΟ Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, καθηγητή Πανεπιστημίου, Ιωάννινα: Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο σας “Τα Σφακιά – Η προσφορά του Γεωργίου Ξενουδάκη (1818 – 1888) στην Παιδεία – Η Διαθήκη (1888)” που μου στείλατε με τον Γιάννη Κάκανο, απ’ την Ιμβρο όπου βρεθήκατε προ ημερών για να μιλήσετε στην εκδήλωση για τον ξεχωριστό αυτόν Σφακιανό. Χαίρομαι αφάνταστα που ένας ιστορικός ερευνητής του δικού σας διαμετρήματος και ως πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ανοικτού Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Σφακίων ασχολείται με τον Ξενουδάκη!
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ των Μεγάρων Νίσος πολεμούσε κάποτε με τον βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Οι Κρητικοί αποβιβάστηκαν με τα πλοία τους και κατέλαβαν τη χώρα του, ενώ ο ίδιος κλείστηκε στο φρούριο της Νίσαιας και αντιστεκόταν δυναμικά. Λένε ότι στο κεφάλι του είχε μερικές κόκκινες τρίχες και υπήρχε χρησμός ότι, αν τις έχανε, θα πέθαινε. Η κόρη του, που για κακή του τύχη γνώριζε το μυστικό του, ερωτεύτηκε τον Μίνωα και για να τον βοηθήσει έκοψε κρυφά τις κόκκινες τρίχες του πατέρα της. Ετσι τα Μέγαρα έπεσαν στα χέρια των Κρητικών. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδόσεις “Σαββάλας”.) «Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,/ με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,/ λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε/ για ν’ αποφύγουμε τον βέβαιο/ τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί./ Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν’ αυτός στον δρόμο/ ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα/ (ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά)./ Αλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,/ εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,/ κι ανέτοιμους -πού πια καιρός- μας συνεπαίρνει». To ποίημα “Τελειωμένα” του Κ.Π. Καβάφη. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)