Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στέγη αποκτάει το “Πανεπιστήμιο των Ορέων” στον Μυλοπόταμο

Στέγη αποκτάει το “Πανεπιστήμιο των Ορέων” στον ορεινό Μυλοπόταμο, μετά από την παραχώρηση του ανακαινισμένου πλέον παλαιού Δημοτικού σχολείου του χωριού Κράνα.

Με απόφασή του, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου, υποστηρίζοντας το έργο και την πορεία του Πανεπιστημίου των Ορέων, παραχωρούν το σχολείο για να συνεχιστεί η πολυετής διαδρομή του ΠτΟ το οποίο κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ενώσει πολιτιστικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και του εξωτερικού, προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα σχολείο ελπίδας και πρωτοπόρας δημιουργίας, με αφέντη τον άφθορο λαϊκό πολιτισμό και τους μικρούς θεούς του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΠτΟ.

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων είναι πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία αποσκοπεί σε άνοιγμα της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την κοινωνία, με κύρια στόχευση τις ορεινές περιοχές τις Κρήτης, χωριά, νησιά και δύσκολες περιοχές ανά την Ελλάδα. Κύριο εργαλείο της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η αλληλοδιδασκαλία μεταξύ των ανθρώπων, ενώ παράλληλα, το ΠτΟ μάχεται για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων των ορεινών περιοχών, με συχνές επισκέψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άτομα που εθελοντικά υποστηρίζουν τις δράσεις του ΠτΟ.
Μέχρι στιγμής, οι εθελοντές μαζί με τους επιστήμονες και ανθρώπους του μόχθου, πραγματοποίησαν 100 εξορμήσεις σε 300 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εξετάσανε και θεραπεύσανε με καθηγητές-ιατρούς, ιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές, περισσότερους από 15.000 ασθενείς, έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις σε εστιασμένα προβλήματα κάθε χωριού ή περιοχής στα Καφενεία των Ορέων, με 10.000 ανθρώπους. Παράλληλα, υπήρξε η ανταλλαγή γνώσεων με 3.000 μαθητές, σε 100 διαφορετικά σχολεία, με την βοήθεια και την παρουσία 500 δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους από το γραφείο συντονισμού του ΠτΟ, «καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και παράγουμε λινάρι, μετάξι και μαλλί σε όλη την Κρήτη μας. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε βαφικό υλικό, αγγίζουμε πορφύρα, με την από αρχαιοτάτων χρόνων ίδια γνώση, των ιερών γυναικών, των αει-φαντριών μας και υφαίνουμε έξοχα, ιστορικά, πιστοποιημένα κρητικά υφαντά, τα οποία κοσμούν μεγάλες μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλον τον κόσμο». Και όλα αυτά επειδή, «η αγάπη δεν θα πάψει να κινεί τον κόσμο – και επειδή ο καλύτερος προφήτης είναι εκείνος που αγαπά» όπως χαρακτηριστικά διαμηνύει το Πανεπιστήμιο των Ορέων για όλες τις δράσεις του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα