Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τα Ανώγεια τίμησαν το Πολυτεχνείο

Τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και όλους όσους μετείχαν σον αντιδικτατορικό αγώνα τίμησαν σήμερα στα Ανώγεια, με επιμνημόσυνη δέηση η οποία συνοδεύτηκε και από δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια τιμά και μνημονεύει την εξέγερση του Πολυτεχνείου για δεκαπέντε συναπτά έτη, μεταδίδοντας τα μηνύματα των αγωνιστών και της επετείου στη νεολαία, ώστε να μην επικρατήσει η λήθη σε όλα όσα οι αγωνιστές της περιόδου 1967 1974 προσπάθησαν να κρατήσουν ελεύθερα και ζωντανά -όπως η δημοκρατία η ελευθερία η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το πρωτοπρεσβύτερο της ενορίας πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, η συγκεκριμένα ενορία και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που κάθε χρόνο τιμά τους αγώνες των φοιτητών και όλων, όσοι έχασαν τη ζωή τους για να επανέλθει η δημοκρατία στην Ελλάδα.
Ό,τι έπραξε και ο Ανωγειανός καλλιτέχνης, σημαντική μορφή του ελληνικού τραγουδιού σε Ελλάδα και εξωτερικό, Νίκος Ξυλούρης. Ο άνθρωπος που πάντα μαυροφορεμένος και βαστώντας τη λύρα του, τραγούδησε τα Ριζίτικα, σε ενορχήστρωση Μαρκόπουλου, και με την κρητική του έκφραση και τη βροντώδη ερμηνεία του κατάφερε εν μέσω της δικτατορίας να γίνει η σημαία αντίστασης. Τραγουδώντας μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», «Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου», «Κόσμε χρυσέ», «Πότε θα κάνει ξαστεριά», γίνεται αντιδικτατορικό σύμβολο και μέσα από τις ιστορικές του αναφορές απλώνει το αντιδικτατορικό κλίμα, με αποτέλεσμα η φυσιογνωμία του και η πορεία να συνοδεύσει τους φοιτητές στην εξέγερση τους στο Πολυτεχνείου. Είναι ο Νίκος Ξυλούρης ο Ανωγειανός μπροστάρης, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, σύμφωνα και με αναφορές της γυναίκας του Ουρανίας, ο οποίος τραγουδούσε εμψυχώνοντας τους αγωνιστές φοιτητές, έμενε δίπλα τους και μοιραζόταν τον αγώνα τους, το φαγητό τους και τις αγωνίες τους. Παρά το ότι οι συναυλίες του και οι δίσκοι του, οι εμφανίσεις του σε τηλεόραση και ραδιόφωνο είχαν απαγορευτεί, εκείνος παρέμεινε ενεργός υποστηρικτής του αντιδικτατορικού αγώνα.
Τα Ανώγεια τίμησαν σήμερα όχι μόνο την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και όλα όσα αυτός ο δύσκολος ορεινός τόπος στις πλαγιές του Ψηλορείτη έχει προσφέρει στην προάσπιση τόσο του πολιτισμού όσο και των πανανθρώπινων αξιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα