Με τα ΜΑΤ να φρουρούν την πόρτα της Νομικής και να απωθούν βίαια ομάδες φοιτητών υπό τον φόβο της κατάληψης, ξεκίνησαν τα… προεόρτια του Πολυτεχνείου. Νωρίς χθες το πρωί, 30 – 40 φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στη Σχολή καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές από χθες το βράδυ, στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην είσοδο υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βίας προσπαθώντας να τους απωθήσουν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Μετά τα επεισόδια, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στα Προπύλαια.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η αστυνομική επιχείρηση προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να διαπιστώνει, λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας, «απίστευτη συμπεριφορά καταστολής». «Έχουμε βαρύτατους τραυματισμούς. Ένα τμήμα της Νομικής είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε λειτουργικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ένα άλλο τμήμα να κάνει γενική συνέλευση και άλλοι μάθημα. Είχαμε βάναυση επίθεση, ακόμα και νέους ανθρώπους που κάθονταν σε παγκάκια, ένας εκ των οποίων κινδυνεύει να χάσει το μάτι του. Και έχουμε απαράδεκτη κλιμάκωση αυταρχισμού για τα θέματα της Παιδείας, που και ο υπουργός ακόμη αναγνωρίζει πως είναι εκρηκτικά. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει την επίδειξη αυταρχισμού λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου» διαπίστωσε ο κ. Δρίτσας. Μετά τη λήξη της παρέμβασης του κ. Δρίτσα, τον λόγο ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να της τον δώσει ο προεδρεύων, Γ. Καλαντζής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση και του Θ. Δρίτσα, με αποτέλεσμα το προεδρείο να κλείσει τα μικρόφωνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Καλαντζή για «φίμωση». – «Σας έδωσα τον λόγο, κατά παραχώρηση επί της διαδικασίας και διαμαρτύρεστε;» απάντησε ο προεδρεύων.
Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αξιώνει να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης για την επέμβαση στη Νομική, ο Χ. Αθανασίου δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί πως υπάρχουν νόμοι στο κράτος και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θα κάνουν το καθήκον τους. Υπάρχει κράτος δικαίου και θα εφαρμόζεται και αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Εάν υπάρχουν υπερβάσεις, θα ελέγχονται και εκείνοι που το υπερβαίνουν». – «Πείτε μας τον νόμο που επικαλείστε» προκάλεσε τον υπουργό ο Θ. Δρίτσας, χωρίς να λάβει απάντηση. Τη σκυτάλη έλαβε, από τον Χ. Αθανασίου, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος διαπίστωσε πως «πράγματι υπήρχαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο και κάποιοι φοιτητές που έκαναν μάθημα. Και κάποιοι ήταν απ’ έξω που ήθελαν κατάληψη. Εσείς είσαστε με τους απ’ έξω, εμείς με τους μέσα. Είσαστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος. Η δήλωσή του προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε αδυναμία να μιλήσει από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε στη θέση του για να συνεχίσει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Δεν θα μας φιμώσετε και στην αίθουσα της Βουλής. Τι είστε; Οι τρομοκράτες της αίθουσας; Είστε οι τρομοκράτες του έξω, θα είστε και εντός;» είπε, απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος. «Αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, δεν τα έκαναν τυχαία, αλλά είναι το αριστερό μπράτσο κάποιων που δεν τους ονομάτισα» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται είναι σοφοί και δημοκρατικοί, αλλά αυτοί που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια είναι προεόρτια τρομοκρατίας». Διαδεχόμενος τον κ. Μαρκόπουλο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς παρατήρησε, κοιτώντας τον προλαλήσαντα: «Κάποιοι ήταν ακραίοι στον αντικυβερνητικό τους λόγο χθες και ακραίοι στον φιλοκυβερνητικό τους λόγο σήμερα. Αυτό δεν βοηθά για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου». «Τα προβλήματα της παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με ρόπαλα και ματ, αλλά με διάλογο. Ακούγοντας τον πρύτανη, λυπήθηκα για τη συμπεριφορά του απέναντι στους φοιτητές. Ακόμα και αν είχαν διαπράξει ένα ατόπημα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει με πειθώ και όχι να μιλήσει για “αλητεία”. Τέτοιες εκφράσεις δεν επιτρέπονται στο πανεπιστήμιο» ανέφερε ο κ. Μουτσινάς. «Η Κ.Ο. του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών» ανέφερε αργότερα, η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Το δόγμα “νόμος και τάξη” στοχεύει στο χτύπημα των συλλογικών δράσεων και δεν πρέπει να περάσει. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα βρει απάντηση στον εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία» συμπλήρωσε.
«Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ»
«Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι» δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη, για την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια. «Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλουν τον νομό της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
Ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11. Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών». «Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.